Завишени нива на фосфор и азот в река Сазлийка са отчели екоескпертите

След сигналите за наличие на измряла риба и подозрение за замърсяване на река Сазлийка в района на село Ракитница, експерти от РИОСВ- Стара Загора са извършили необходимите проверки, които са показали завишени нива на фосфор и азот след точката на заустване на Регионално депо-Стара Загора. Това става ясно от отговора на екоинспекцията на поставените въпроси от Радио Стара Загора относно резултатите от проверката.

"Във връзка с вашите въпроси относно нивата на фосфор, общ и нитратен азот, Ви информираме, че резултатите показват следното: след точката на заустване на Регионално депо-Стара Загора се установява превишаване на нормата за добро състояние по общ фосфор (като фосфор – 0,199 mg/l при норма 0,075 mg/l) и слабо превишаване на стандартите за качество за добро състояние по показатели азот нитратен (1,52 mg/lпри норма 1,5 mg/l) и общ азот (1,7 mg/l при норма 1,5 mg/l)", се посочва в съобщението на екоинспекцията.

От там уточняват, че още на 24.11.2019 г. експерти на РИОСВ - Стара Загора, БД ИБР - Пловдив и Регионална  лаборатория – Стара Загора провериха района на с. Ракитница  във връзка с постъпил в РИОСВ - Стара Загора и БД ИБР - Пловдив сигнал за замърсяване и мъртва риба в р. Сазлийка при моста на с. Ракитница. Експертите са обходили района около колектор, който зауства отпадъчните води от Регионален център за управление на  отпадъци (РЦУО) - Стара Загора, посочен като евентуален източник на замърсяване. Не е констатирано изтичане (заустване) на отпадъчни води от колектора в реката. Непосредствено под тръбата на колектора – в бетонираната част, не се наблюдават следи от заустване на отпадъчни води.

При направено частично разчистване на тревна растителност на около два метра в ляво от тръбата, извън колектора, е констатирано наличие на кафяви отлагания от отпадъчни води, продължаващи до р. Сазлийка. Установено е, че над отвеждащия колектор има оформен терен, осигуряващ безпрепятствен достъп на различна техника (камиони, цистерни и др.) до точката на заустване. В тази връзка на Община Стара Загора в качеството на оператор на РЦУО е издадено предписание за предприемане на действия за ограничаване на достъпа с цел недопускане нерегламентирано изпускане на отпадъчни води в реката в района на бреговото заустване на РЦУО - Стара Загора.

Констатирано е наличие на мъртва риба в реката под моста на автомагистрала „Тракия“ в землището на с. Ракитница. По възлагане на БД ИБР - Пловдив са взети две водни проби повърхностни води от река Сазлийка в присъствие на сигналоподателя за физико-химичен анализ, преди и след точката на заустване на колектора.

По-късно в неделния ден е получен и втори сигнал за мъртва риба по течението на река Сазлийка в землището на с. Арнаутито, общ. Стара Загора. Същият екип извърши проверка и по този сигнал. Между двете села няма точкови източници, като се предполага, че мъртвата риба е донесена от течението на р. Сазлийка от землището на с. Ракитница. Взета е още една проба повърхностна вода за физико-химичен анализ от реката при моста в село Арнаутито.

Във връзка с даденото предписание на Община Стара Загора, в качеството й на оператор на Регионално депо - Стара Загора, експерти на РИОСВ - Стара Загора извършиха последваща проверка, при която се установи, че даденото предписание е изпълнено – оформена е земно-насипна дига за ограничаване достъпа на техника до реката в посочения участък.


Още от категорията

Започна регистрацията на групите за "Кукерландия"

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол. Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до..

публикувано на 18.01.20 в 15:05

Иранският филм "Домино" - в съботната програма на МЕНАР Филм фест в Стара Загора

До 26 януари Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка. Филмите са със специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този..

обновено на 18.01.20 в 11:00

Започват кукерските празници в община Стралджа

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа.  В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.  След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще..

публикувано на 18.01.20 в 09:45

Ученици от Ямбол почистват коритото на река Тунджа от битови и пластмасови отпадъци

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков подкрепят инициативата на учениците от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ и отправят призив към всички общински съветници,..

публикувано на 18.01.20 в 10:10

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора предлагат общинските съветници на ВМРО

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора ще предложат общинските съветници на ВМРО. Идеята е да се подпомагат деца в различна възраст, спечелили призове и награди във всички сфери на нашето общество, като спорта,..

публикувано на 17.01.20 в 16:26
Проф. Михаил Неделчев

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“. Това е най-дълготрайното българско литературно списания, чиято първа книжка е издадена през януари 1920 г. , разказа в интервю за Радио Стара Загора литературният критик и..

публикувано на 17.01.20 в 15:23

Започва подготовката за обучение на водни спасители към БЧК в Стара Загора

Започва подготовката за обучение и сертифициране на водни спасители в Българския червен кръст в Стара Загора. Квалификационните степени са две: за плувен басейн и за спасители на море и открити водни площи.  "Ние сме в отчетена кампания от 25..

публикувано на 17.01.20 в 14:13

Работа за студенти и шофьори в Германия

Българските студенти ще могат и през тази година да трупат професионален опит през лятото в Германия. Вече стартира приемът на документи, като до 14 февруари 2020 г. могат да се подават заявления по образец в бюрото по труда, на чиято територия се..

публикувано на 17.01.20 в 13:53

Няма привлечени като обвиняеми от екоинспекцията в Стара Загора

До момента няма привлечени като обвиняеми лица от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, информират от Окръжна прокуратура. Води се разследване за установяване на извършено престъпление от длъжностни лица във връзка с..

публикувано на 17.01.20 в 12:24

Две казанлъшки села ще могат сами да си изберат кметски наместници

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще даде възможност на жителите на селата Голямо Дряново и Горно Изворово сами да предложат за назначаване кметски наместник на селото, информират от общинската пресслужба. Това ще стане на организирани..

публикувано на 17.01.20 в 11:41