Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора:

Стара Загора може да се превърне във високотехнологичен център за електрофизични разработки

На научна конференция в Стара Загора през февруари ще бъдат представени първите реални резултати на инсталацията на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев за рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Това обяви Олег Стоилов, председател на Търговско промишлената палата в Стара Загора, която съдейства за популяризирането на този проект. Според него цената на пречистващата по електрофизичен метод въздуха инсталация е съотносима с цените на въгледорините емисии, които сега плаща страната ни и ако докаже ефективност тази технология може да превърне Стара Загора в научен център.

Олег Стоилов припомни, че за технологията вече има възлагателно писмо от ТЕЦ „Марица-изток 2“ да се направи адаптация на тази технология в реална среда.

Досега в световната практика няма конкретно техническо решение, което да бъде практически приложимо, а не теоретично в тази насока. Затова и като представител на бизнеса в Стара Загора не мога да нямам отношение към развитието на този процес, който касае целия комплекс "Марица-изток“, коментира Олег Стоилов. Той припомни, че всички световни мерки в момента са насочени към декарабонизацията.

Ние сме коментирали тази тема преди година, тогава беше направена първата пробна инсталация. Аз съм свидетел на развитието на процеса, като търговско-промишлена палата сме съдействали за развитието, както на технологичния процес, така и за най-бързото му прилагане. В средата на февруари проф. Жеко Ганев ще направи една конференция, на която да представи резултатите, надяваме се и тогава всички скептици да бъдат убедени. Аз съм го виждал и затова съм убеден, че работи“, категоричен бе Стоилов. Той коментира и очакванията това съоръжение да бъде твърде скъпо, като по думите му цялата инсталация би била съизмерима с годишната стойност на емисиите, които страната ни плаща, за да работят производства като ТЕЦ-овете.

Той отговори задочно и на въпроси на Юлиян Попов, политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, който се интересуваше каква цена на преобразуван на погълнат или преобразуван тон въглероден двуокис ще може да постигне инсталацията и каква е енергийната интензивност на метода..

Не бих казал че сама по себе си инсталацията е скъпа. По-важното е колко е себестойността и енергията на този процес. Надяваме се февруари да имаме повече данни и да представим резултатите и пътната карта как да се случи. Това е световна новост, поради тази причина и проф. Ганев каза че няколко светила, които работят в тази посока са потвърдили участие в конференцията. Не мога да кажа точни параметри, надявам се до февруари да имаме резултата на база реални измервания на пилотната инсталация. Надявам се и той да дойде на място и да видим какво представлява“, каза Стоилов. Той припомни, че фирмата на проф. Ганев работи с електрофизични технологии от много отдавна и на практика е световен лидер в направата на пречиствателни станции базирани на озон, които са и най-евтините. И изрази надежда цената на трансформацията на въглеродния двуокис да бъде поносима.

Това е една световна новост и се надяваме да покаже своите предимства и да се приложи широко. Стара Загора може да се специализира именно в производството на такива високотехнологични съоръжения на базата на тези електрофизични разработки. Стара Загора може да стане един научен, високо-технолочен център. Това е, за което искам да работя активно. Надявам се да намерим подкрепа, но първо трябва да убедим хората, а това ще стане като покажем реални резултати", коментира още Олег Стоилов.


Още от категорията

14-дневна изолация за всички пристигащи от Китай в Сливенско

На територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. Това е съобщил директорът на..

публикувано на 25.02.20 в 16:19

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са..

публикувано на 25.02.20 в 16:04

Приключи изграждането на кръговото кръстовище на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Загоре“ в Стара Загора

Приключи изграждането на кръгово кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Загоре“, пътната връзка за град Раднево, в кв. „Кольо Ганчев“. Целта на проекта за реконструкция бе да се подобри транспортно-техническото функциониране на..

публикувано на 25.02.20 в 16:00

От днес лекарски екипи следят за коронавирус на Капитан Андреево

От днес два лекарски екипа измерват температурата на влизащите в страната на граничния пункт Капитан Андреево, съобщи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Това са част от предприетите превантивни мерки срещу недопускане на разпространението..

публикувано на 25.02.20 в 14:11

Започна подаването на канидатстудентските документи за предварителните изпити в Тракийски университет

Започна подаването на документи за предварителните изпити в Тракийски университет в Стара Загора. Кандидатите ще имат възможност да се явят, както на предварителните изпити , така и на редовните, като за прием ще бъде избрана по-високата оценка..

обновено на 25.02.20 в 14:09
тец

От БСП-Стара Загора призовават всички политически сили в подкрепа на „Марица изток“

"Министерският съвет  и министърът на енергетиката да не допускат прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в минно-енергийния комплекс „Марица изток“ до изчерпване на..

публикувано на 25.02.20 в 14:09

В Павел баня се опасяват от бъдещ добив на метални полезни изкопаеми

В Павел баня са разтревожени от предстоящото проучване за бъдещ промишлен добив на мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми в Средна гора, на територията на общината. В четвъртък общинският съвет ще обсъжда декларация, в която ще бъдат обобщени притесненията на..

публикувано на 25.02.20 в 13:56

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърналите се в Сливен от Китай

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърнали се в Сливен от Китай. Това каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Неизпращането на проби за..

публикувано на 25.02.20 в 13:54

Армията и планински спасители се включват в обход за АЧС край Сливен

Областната епизоотична служба Сливен е поискала от министерство на отбраната и военнослужещи да се включат в обход на ПП „Сините камъни“ за установяване на мъртви диви прасета и дезинфекция на района. Това съобщи за Радио Стара Загора сливенският..

публикувано на 25.02.20 в 09:10

Извънредна сесия на ОбС свикват в Раднево заради болницата

От 2 години насам болницата в Раднево не може да заработи приходната си част – няма извършвани операции, няма заработка по здравна каса. Задълженията на лечебното заведение към НАП и други кредитори не могат да се погасят, докато не бъде назначен..

публикувано на 25.02.20 в 08:47