Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лео Кадели: Доброто е заразно

„Всеки човек може да изпадне в беда, но най-важното е да има кой да ти подаде ръка, за да успееш да излезеш от нея“. Това е кратката житейска философия на Лео Кадели, за когото казват, че е чужденец с българско сърце. Той е роден в Албания в много бедно многодетно семейство. Живял е известно време в Италия, Гърция, а от няколко години и в България. Нарича себе си „едно обикновено балканско момче“, което иска да помага на хора, изпаднали в нужда. Затова създава интернет платформата „Приятели, помагайте!“, която има вече над 50 хил. последователи и доброволци не само в България, но и в чужбина.  

Първият човек, на когото Лео и неговите приятели помагат, е възрастна жена от Кюстендил, а един от последните случаи е безценната помощ за деветчленно семейство от Ихтиман.  Вследствие на няколко тежки наводнения на къщата им, семейството живее в мизерни условия, без ток и обзавеждане, поради което социалните служби откриват процедура за извеждане на децата от дома. За две седмици чрез платформата са събрани необходимите средства и материали за ремонт, а доброволци успяват само за 48 часа да променят живота на семейството.

Преди седмица Лео Кадели и неговите приятели направиха възможна мечтата на 12-годишния Георги от Стара Загора да получи таблет за Коледа – нещо, за което момчето даже не можело да си помисли заради болните си родители. Зова за помощ изпраща неговата учителка.

В събота Лео Кадели с негов приятел отново бяха в Стара Загора, за да зарадват с продукти и подаръци за празниците няколко семейства в региона.

Чуйте какво разказаха в студиото на Радио Стара Загора и какво пожелаха на всички за празниците в звуковия файл.  Още от категорията

Д-р Петя Матеева:Благодаря ви хора с големи сърцa

78   са доброволните кръводарители в Регионалния център по трансфузионна хематология   в Стара Загора за месец март. „Статистиката е радваща, като основните кръводарители се отзоваха на призива на Министерството на здравеопазването след..

публикувано на 03.04.20 в 16:26

Злати Рашев, гр. Мъглиж: Здравните медиатори са мост между малцинствените общности и държавните органи

Пандемията от коронавирус показа колко са необходими и важни медиаторите в помощ на общините за справяне с липсата на информираност на хората от ромските квартали. Здравният медиатор е мост между уязвимите малцинствени общности и здравните, и..

публикувано на 03.04.20 в 16:02
Владимир Иванов

И тази седмица цените на стоките в потребителската кошница запазват нивата си с обща стойност от 84 лева

Цените на основните хранителни продукти са без промяна, информира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Само цената на скумрията е отбелязала увеличение от 40 стотинки, заради повишенто търсене, допълни още Иванов...

публикувано на 03.04.20 в 09:30

Хилда Казасян: След всичко това ще излезем по-добри хора

Всичко освен предаването "Като две капки вода" спря да съществува след 13 март тази година, каза за Радио Стара Загора певицата Хилда Казасян. Тя споделя, че на този ден е затворила двата ресторанта и клуба си. Преместила е й датите за организираните си..

публикувано на 03.04.20 в 09:15

Явор Гърдев: Изкуството – имунитет срещу житейските страхове

Втори спектакъл на режисьора Явор Гърдев ще бъде транслиран в тази вечер. В Международния ден на театъра – 27 март, бе излъчен неговият „Калигула“ – съвместна постановка с Варненския драматичен театър, а тази вечер от 19ч. предстои среща с постановката..

обновено на 02.04.20 в 15:45
Барселона преди COVID-19

В Испания строгите мерките срещу COVID-19 закъсняха

Заразените с коронавирус до днес /1.04.2020 г./ в Испания надхвърлиха 100 000. Над 9000 са починали от новата болест, а броят на заразените се е увеличил с близо 8000. Страната вече е на второ място по смъртни случаи след Италия. Как се промени..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Как се справят с наложените ограничения, заради пандемията от COVID-19 в Австрия

Данните от бърз сондаж на Галъп Интернешънъл в 28 страни по целия свят сочат, че 88% от жителите на страната изразяват различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. По този показател австрийците са на първо място. Те..

публикувано на 01.04.20 в 15:17

Икономиката на Свиленград е засегната много дълбоко от извънредните мерки

В Свиленград от карантина днес са освободени 30 души. Така броят на хората под карантина е намалял на 74. 32ма души са заявили желание за участие в доброволчески дейности. Благотворителната кампания за събиране на дълготрайни хранителни продукти и..

публикувано на 31.03.20 в 15:42

Проф. Христо Йоцов: Настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културните организации и творците на свободна практика

От Българската Музикална Асоциация настояват пред Министерството на културата за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културните организации и творците на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общинските..

публикувано на 31.03.20 в 12:43
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Лечението на коронавируса трябва да се плаща директно от бюджета

В момента лечението на пациенти с коронавирус минава през Спешна помощ, за тези които трябва да бъдат превозени до болницата, а другата част от финансирането идва от една от пътеките на Здравната каса, което е проблем, коментира за Радио Стара..

публикувано на 30.03.20 в 16:37