Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока минимална заплата, възраст и стаж за пенсиониране от днес

Снимка: архив

Новата 2020 г. носи редица промени в различни сфери на обществения живот. От днес минималната работна заплата е в размер на 610 лева. Размерът й  се повишава с 50 лева или с 8,9% в сравнение с миналата година.По-високи заплати ще получават учителите (с 17%), социалните работници (с 15%) и държавните служители (с 10%).

Продължава увеличението на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране. За жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се увеличава с два месеца спрямо 2019-а и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и става 64 години и 3 месеца. 

За да се пенсионират, жените вече трябва да има 35 години и 10 месеца осигурителен стаж. За мъжете той вече е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, в сравнение с миналата година. Ако хората нямат право на пенсия, защото не изпълняват посочените условия за възраст и стаж, те могат да се пенсионират на възраст 66 и половина години при поне 15 години действителен стаж. Крайната цел на плавното повишение на пенсионната възраст и тя да се изравни и за мъжете и за жените да стане 65 години през 2037 г. 

Непроменен обаче остава таванът на пенсиите - 1200 лева. От днес до 1 юли минималната пенсия ще бъде 219,43 лв., след което ще стане 250 лв. Също от 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година ще се увеличат с 6.7 на сто. Служителите на ДАНС вече ще се пенсионират на 63 години, а тези на НСО на 55. 

Минималните осигурителни доходи също остават без промяна спрямо 2019 година, с изключение на случаите, за които минималният доход е по-нисък от минималната работна заплата за страната. Тогава той се приравнява на новия размер на минимална заплата - 610 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се нараства от 560 до 610 лв, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - от 400 на 420 лв. 

Запазват се и миналогодишните размери на обезщетенията за безработица - минималното е 9 лева на ден, а максималното - 74,29 лева. 

През 2020-а се запазва и режимът на изплащане на болничните - първите три дни от работодателя, а след това от Държавното обществено осигуряване. Остават непроменени и осигурителните вноски и разпределението им в съотношение 40 към 60 процента. За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се изчислява върху 305 лв, а не 280 лв., колкото беше миналата година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24.40 лв. на здравната каса. 

Без промяна ще бъдат периодът на изплащане на обезщетението за бременност и раждане - 410 дни, както обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв. 

Партийната субсидия ще бъде 8 лева на глас, а не 1 лев. 
Водата поскъпва в почти цялата страна. Това беше прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември. С решението бяха коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната. В Стара Загора водата вече е с цена от 3.01 лв. В някои от регионите като Казанлък и Димитровград се завишава и такса смет. В Стара Загора услугата остава на цената от последните години. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма опасност язовир „Жребчево" да пресъхне

Няма опасност язовир „Жребчево" да пресъхне. В момента в него има налични 128 милиона кубични метра вода, което е 32% от общия му обем, коментира пред БНР директорът на „Напоителни системи" Сливен инж. Пламен Иванов. Той припомни, че през 2020..

публикувано на 20.08.24 в 17:37

Започна ремонт на пътя Свиленград – Маточина

Започна ремонт на близо 37-километровата отсечка от републиканския път Свиленград –  Маточина. Участъкът до граничното село не е ремонтирано от 50 години, а изключително компрометираната настилка затруднява придвижването и достъпа на местните хора и..

публикувано на 20.08.24 в 17:14

Абонати на ВиК - Ямбол дължат 1,8 млн.лв.

Около 1 800 000 лева са задълженията на абонатите на ВиК - Ямбол. Събирането на старите сметки продължава, но процесът се затруднява, тъй като цената на питейната вода значително се увеличи от началото на тази година. От водоснабдителното дружество..

публикувано на 20.08.24 в 16:50

Избраха нов директор на Музея на фотографията в Казанлък

Стоянка Кънчева е новият директор на "Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“ в Казанлък. Тя спечели конкурса за поста, обявен от Община Казанлък.  Двама бяха кандидатите, които бяха оценявани от комисия, сформирана със заповед..

публикувано на 20.08.24 в 12:55

Катастрофа затруднява движението на магистрала "Тракия" при 293 км

Затруднено е движението в района на 293 км, на магистрала "Тракия", в посока Бургас, заради катастрофа между два леки автомобила. Движението се регулира от полицейски служители предаде кореспондентът ни Даниела Костова.

публикувано на 20.08.24 в 12:41

Лютиери от три континента ще се съберат в Казанлък

Лютиери от три континента ще се съберат в Казанлък през 2025 година. Градът на розите е избран за домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Престижното събитие на името на световния виртуоз в..

публикувано на 20.08.24 в 12:37

Всеки втори с болно гърло се оказва с ковид

Всеки втори с респираторни оплаквания, потърсил лекарска помощ, се оказва с ковид, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Старозагорското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Слави Славов. Тенденцията се очертала още в началото на..

публикувано на 20.08.24 в 11:27

Сухи и пресъхващи язовири установи проверка в община Минерални бани

Продължават проверките на състоянието на язовирите в област Хасково.  Инспекцията е започнала първо в община Минерални бани, а след това ще продължи и в Маджарово. Към този момент проверяващите констатират, че основен проблем и тук, както и на много..

публикувано на 20.08.24 в 11:15
Проф. Генко Гешев

Възстановяват уникалните фрески в Салабашевата къща

Новото звено „Арт сцена“, което управлява културната инфраструктура в Стара Загора, ще се помещава на втория етаж на историческата сграда на Салабашевата къща, каза директорът на общинското предприятие проф. Генко Гешев. Той добави, че предстои..

публикувано на 20.08.24 в 10:11

Гурково чака финансиране на проекти за 10 млн. лв.

Община Гурково е подготвила и внесла в Регионалното министерство проекти на стойност близо 10 млн. лв. Те са за ремонти на улици, детски площадки, съоръжения  и други. Досега обаче одобрените са на стойност 3 млн. лв. Останалите проекти чакат..

публикувано на 20.08.24 в 09:43