Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събиране на планети и поредица от затъмнения ни очакват през 2020г.

Повече от интересна се очертава високосната 2020г. по отношение на астрономически събития. В следващите 12 месеца човечеството ще стане свидетел на 2 слънчеви и цели 4 лунни затъмнения. Това разкри в ефира на Радио Стара Загора директорът на старозагорската астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Алексей Стоев. Първото лунно затъмнение се очаква още на 10 януари и то може да бъде видяно у нас само с помощта на астрономически прибори, с каквито специалистите в Стара Загора разполагат. Подобни явления ще има три пъти през година, като първото от тях е на 5 юни. 21 юли и 14 декември са дните, в които в някои части от света ще бъдат наблюдавани слънчеви затъмнения. „Едни от най-интересните събития през 2020г. ще бъдат свързани със сливането на планети в Слънчевата система“, подчерта Алексей Стоев:

Метеорни потоци, астероиди и комета, както и шест супер луни ще бъдат наблюдавани също през 20-та година от третото хилядолетие. 


Още от категорията

Деца вадят решетките на дъждоприемни шахти в Сливен

Подрастващи любители на екстремното колоездене масово премахват решетки от дъждоприемните шахти по главната улица, за да практикуват уменията си. Решетките се чупят и не могат да бъдат поставени на местата им, информират от общинския пресцентър...

публикувано на 21.06.21 в 12:56
Автомагистрала Тракия - връзката за магистрала „Марица“ и пътен възел „Чирпан“, март 2021 г.

Ремонтът на магистрала "Тракия" край Стара Загора продължава и през юли

Удължава се срок ът  на  въведената временна  организация  на движението в участък от околовръстния път на Стара Загора, информират от община Стара Загора. Това се налага в ъв връзка със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" за удължаване на..

публикувано на 21.06.21 в 11:12

България завърши на 5-то място на Европейското отборно първенство в Стара Загора

България завърши на пето място в класирането със 197 точки на Европейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига), което се проведе на стадион „Берое“ в Стара Загора през уикенда. Стотици старозагорци бяха на трибуните и подкрепяха българския..

публикувано на 21.06.21 в 10:00
Стара Загора Регионална библиотека

По-малко средства получават обществените библиотеки през 2021 г.

С девет хиляди лева по-малко ще получи Регионалната библиотека в Стара Загора за нови книги през тази година, в сравнение с 2020-та, сочат резултатите от ежегодната конкурсна сесия на Министерство на културата по програма „Българските библиотеки..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

Лятна жега с температури до 38 градуса в Стара Загора още в четвъртък

До края на седмицата температурата в Стара Загора рязко ще се повиши и стойностите ще достигнат до 38 градуса в четвъртък. Това прогнозира за Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Рачев . Настоящият юни в Старозагорско е с градус и половина..

публикувано на 21.06.21 в 09:43

Инициативата „Синьо лято“ ще бъде продължена още два дни

Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве "Синьо лято" е на омбудсманът Диана Ковачева, но в нея се включи и старозагорския омбудсман Надежда Чакърова. Цялта  е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от..

публикувано на 21.06.21 в 09:00

Янко Янков: Очаквам до няколко месеца фалити на общински дружества

„Състоянието на част от общинските дружества е тежко. До няколко месеца очаквам „Тролейбусни и автобусни превози“ да изпадне в състояние да не може да покрива разходите си. Обредни дейности е във фактическа несъстоятелност със загуби от около..

публикувано на 21.06.21 в 08:54

Посрещаме и астрономическото, и метеорологичното лято

В 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то  съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще..

публикувано на 21.06.21 в 07:00

27 са новите случаите на коронавирус

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция...

публикувано на 21.06.21 в 05:27

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11