Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават Детска академия за таланти в казанлъшкото село Розово

Затвореното преди години училище в село Розово може да се превърне в Академия за даровити деца, с възможности на място да се занимават със спорт, изкуства и музика.  На последното си заседание общинският съвет в Казанлък гласува предложението на кмета Галина Стоянова за създаването на Детска академия за развитие на таланти в село Розово. За финансиране на начинанието община Казанлък ще кандидатства по проект към програма „Красива България“.

Днес (6 януари) изтича и срокът за подаване на предложения по проект „Красива България“. Ако проектът на община Казанлък бъде одобрен през тази година може да стартират и строителните работи.

Проектът ще включва саниране на сега съществуващата сграда на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Розово. Предвижда се още изграждане на спален корпус, амфитеатър, тенис корт и мини футболно игрище, така че ще бъде намерена симбиозата между наука, изкуство и спорт.

Поради намалелият брой ученици през последните три години училището не функционира. По този иновативен начин една сграда на недействащо училище ще се превърне в притегателен център за децата и младото поколение, обясни Анна Кожухарова, председател на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания в общинския съвет в Казанлък.

Идеята за тази академия се роди по време на предизборната кампания при посещение в село Розово от разширения екип на нашата политическа сила. И когато розовци ни посрещнаха с почти готов проект и намерението да превърнат пустеещото училище в притегателен център, нямаше как да не започнем утвърждаването на тяхната дейности и превръщането й в проект. Община Казанлък е изцяло  готова със съответната проекта рамка да кандидатства пред „Красива България“, разказа Кожухарова. Тя допълни, че като съветник и председател на на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания в общинския съвет в Казанлък се чувства горда и изцяло подкрепя идеята за Академията, защото смята, че това решение има много положителни страни.

Едното от тях демонстрира, как могат да бъдат осъвременени като функции и като сграден фонд пустеещите училища в нашата страна. Имаме иновативно предложение от страна на общината за функционирането на затвореното училище и превръщането му в творчески център за деца не само от нашата община, но и от цялата страна“, каза Кожухарова. Максималната обща стойност на проекта е близо 228 хил. лв. с ДДС, от които около 160 хил. лв. ще бъдат общинско съфинансиране. При заложен по-висок процент на съфинансиране проектът ще получи и по-висока оценка при подбора на всички кандидатстващи по програма „Красива България“, уточняват от общинска администрация.

Кметът на село Розово Венцислав Колев подчерта, че отдавна жителите на селото имат идеи и желание да се даде живот на една от емблематичните сгради за селото.

Това е една изключително патриотична инициатива на местните жители, които вече направиха първите стъпки в тази насока, има извършени някои ремонти, направени са и първоначалните проекти за реконструкция на училищната сграда“, обясни кметът Галина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26
Снимки: Стоян Радев

Испанските самолети се включиха в гасенето край Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на село Воден в община Болярово. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на..

публикувано на 21.07.24 в 13:23

Повече от 10 автомобила и бус с помощи за Воден потеглиха от Стара Загора

Повече от десет автомобила и един бус с добороволци и помощ за село Воден потегли от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от Клуб за..

публикувано на 21.07.24 в 10:55

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат включени в действията по гасене. Младежите са от различни градове на страната. Тони..

публикувано на 21.07.24 в 10:10

Забраняват влизането в язовир "Жребчево", испанските самолети ще зареждат вода

Забранява се влизането с лодки и джетове в язовир "Жребчево" в неделя, 21 юли, съобщиха от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН)- Нова Загора. Днес се очаква два противопожарни самолета от Испания да зареждат вода за..

публикувано на 21.07.24 в 09:19

Вече е монтирана новата мобилна клетка в района на село Воден

За по-малко от 24 часа приключи процесът по монтиране на постоянна мобилна клетка в района на село Воден и от снощи тя е в експлоатация, информират от пресцентъра на министерството на транспорта. По разпореждане на премиера Димитър Главчев..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Четири хеликоптера и два самолета гасят и днес огъня край Воден

Продължава развитието на пожара в района на село Воден в широколистен масив, съобщи заместник-директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защити на населението" старши комисар Любомир Баров. Според информацията от тази сутрин огънят се развива в..

публикувано на 21.07.24 в 09:04

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25