Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Добри Ярков: Имам амбицията и ще работя Тракийският университет да получи и международен престиж!

Имам амбицията и ще работим с академичното ръководство Тракийският университет да бъде един от водещите университети не само в страната, но и да получи международен престиж! Това заяви в първото си за 2020 година интервю за Радио Стара Загора ректорът на университета доц. Добри Ярков.

Университетът има потенциал да обучава над 10 000 студенти. Обвързване на висшето образование с потребностите на бизнеса е една от водещите ни цели и за да отговорим на това предизвикателство сме готови да разкрием нови специалности още през следващата академична година, категоричен е доц. Ярков. В тази връзка университетът ще реализира съвместни проекти за стажантски програми за практическо обучение с бизнес субектите в региона на Стара Загора и Югоизточна България. Ще бъде разширен обхвата и на английската програма за обучение на студенти от чужбина в Аграрния и в Стопанския факултет.

Необходимо е да се повишат заплатите на научните работници, за да бъде науката атрактивна за младите хора и те да продължат кариерното си развитие в страната. В тази връзка доц. Ярков се ангажира стартовата заплата за млад асистент да започва от 1000 лева.

 През 2020 година предстои честване на 25 години от създаването на висшето училище. Годишнината ще бъде отбелязана със съвместни инициативи с община Стара Загора през месец май, в навечерието на 24 май, Празникът на българската писменост и култура. И още по темата в разговора на Диана Абрашева с доц. Добри Ярков в звуковия файл:Още от категорията

Основната криза е в изместването на ценностите

    У нас все още трудно хората се решават да потърсят психологическа подкрепа. В условията на пандемия посещенията си при психолог ограничават онези, които имат нужда да преподредят вътрешният си свят, а не които искат да решат лични или семейни..

публикувано на 30.10.20 в 15:21

Габриела Манова: Искам след 10 години да се смея всеки ден

Габриела Манова представя дебютната си стихосбирка „Навици“ в Стара Загора, по време на награждаването на 37-ия национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“. То ще се състои на 30-ти октомври от 18,00 часа в Регионалния исторически музей...

публикувано на 30.10.20 в 07:00

Стайко Стайков: За развитие на интензивно и модерно земеделие в България е наложително създаване на Земеделска камара

Все още земеделската земя в България е най-разпокъсана в цяла Европа, което е и причина за липса на инвеститорски интерес отвън. Забелязва се тенденция на окрупняване на земята, но само от отделни собственици. Комасацията на земята би повишила..

публикувано на 29.10.20 в 13:26
д-р Неделчо Тотев

Д-р Неделчо Тотев: Закононарушение е болници без компетенции да лекуват коронавурис

Заповед на здравния министър задължи всички лечебни заведения, включително общинските болници, да са в готовност да разкрият ковид отделения. „Тази заповед е притеснителна, по думите на юристите не е издържана правно. Да вменяваш на лечебни..

публикувано на 28.10.20 в 16:14

Среща с автограф със Здравка Евтимова

Здравка Евтимова гостува в Стара Загора на 29-ти октомври. Събитието е обявено като „Среща с автограф“ и започва в 18,30 часа в Регионалния исторически музей. Организатори са библиотека „Родина“, издателство „Жанет 45“ и община Стара Загора...

публикувано на 28.10.20 в 14:45
Ивайло Спасов

Едва 34 процента от децата и младите хора имат компютър или лаптоп

Три четвърти от децата и младите хора в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно. Но въпреки че използват дигиталните медии почти непрестанно, повечето определят случващото се в реалния свят за по-важно..

публикувано на 28.10.20 в 13:49

„Купи подарък от майка на дете с увреждане“ - кауза за пълноценност и подкрепа

Близо 32 хиляди са регистрираните деца с увреждания в България. Според данните за 2018 година, децата с увреждания, които не посещават училище са около 10 хиляди. Въпреки националните усилия, децата с увреждания продължават да са най-изолираните и..

публикувано на 28.10.20 в 12:53

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да..

публикувано на 26.10.20 в 15:05
Ивалин Димитров

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър..

публикувано на 26.10.20 в 12:51

Нели Николова: Мъдростта е разковничето в процедурите за донорство на генетичен материал

„ Напоследък се говори все повече по темата за дарителството, включително и за такова на репродуктивен материал. И благодарение на това се раждат много деца. Такива, които по времето на нашите родители – аз наричам неслучващи се. Защото не е имало..

публикувано на 26.10.20 в 07:42