Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Стара Загора почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

С панихида в църковния храм "Св. великомъченик Димитър" в Стара Загора бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. След нея представители на регионалната структура на Съюза на репресираните, на местните институции и обикновени граждани поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена на западната фасада на ДТ "Гео Милев" в града. 1 февруари е ден за почит, признание и преклонение пред загиналите под репресивните удари на комунистическата диктатура. На тази дата през 1945 година т.нар. Народен съд осъжда на смърт трима български регенти, 8 царски съветници, 22 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери. 

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).Галерия

Още от категорията

Военнослужещи обезвредиха стара немска граната в землището на Свиленград

Военнослужещи от Хасково обезвредиха стара немска граната днес в землището на Свиленград по поречието на р. Левченска, съобщиха от министерството на отбраната. 4-ма души са обезвредили невзривената противопехотната осколочна граната, силно корозирала,..

публикувано на 01.12.20 в 16:50

Младежка кампания „Дари, за да зарадваш“ започва в Стара Загора

По инициатива на Младежки общински съвет Стара Загора днес за трета поредна година стартира предколедното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш“. Тази година инициативата има за цел да помогне на човек в нужда. „Ние – младежите,..

публикувано на 01.12.20 в 15:48

График за работа на COVID кабинета в Казанлък

В ДКЦ „Поликлиника“ Казанлък от утре, 02.12.2020 г., Кабинетът за пробонабиране на материал за PCR изследване за covid-19 ще работи с граждани по график, както следва: 1.  Насочените пациенти от личния лекар със зелен талон ще бъдат тествани в..

публикувано на 01.12.20 в 15:44

Общински съветници предлагат правилник за финансиране на иновативни културни проекти

Проект на "Правилник за условията и реда за съфинансиране на културни проекти в община Стара Загора" ще бъде предложен за разглеждане и за одобрение по време на декемврийското редовно заседание на Общински съвет- Стара Загора. Подробности за инициатива..

публикувано на 01.12.20 в 14:11

Стартира интелигентна система за управление на СИНЯ ЗОНА в Хасково

От 1 декември 2020г. в Хасково стартира интелигентна система за паркиране в СИНЯ ЗОНА. На пресконференция днес кметът на община Хасково Станислав Дечев, управителят на Тролейбусен транспорт Хасково Албен Маджуков и Хрисимир Илиев- член на екипа на..

публикувано на 01.12.20 в 12:41

Коледна благотворителна кампания за децата на община „Тунджа“

Предвид мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, община „Тунджа" няма да проведе традиционния Коледен благорворителен бал в подкрепа на деца, ученици и студенти със здравословни проблеми; с високи постижения в образованието, изкуството и..

публикувано на 01.12.20 в 12:12

Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи. Призовават за незабавно затваряне на фермите за норки

Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от партиите: Българска социалистическа партия, “Демократи за силна България”, “Зелено движение”, “Републиканци за България”, “Да, България”, Български съюз за директна демокрация. Организатор..

публикувано на 01.12.20 в 11:56

Пътуващата изложба "Цветове" гостува в Хасково и Ивайловград

Изложба, показваща две култури в пограничните райони на България и Турция – Ивайловград и Кешан, носеща името „Цветове“ гостува на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Изложението показва картини и фотоси на сгради,..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

В Стара Загора организират доставка на храни и лекарства за възрастни хора

По инициатива на кмета на Община Живко Тодоров продължава доставката на продукти от първа необходимост, храна и лекарства на самотноживеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни граждани. Доставките се извършват от служителите на Социалния патронаж..

публикувано на 01.12.20 в 10:57

Глобалната инициатива Щедрият Вторник се провежда за четвърти път в България

Първи декември е датата, на която през тази година за четвърти път в България ще се проведе световната инициатива Щедрият Вторник. Тя цели да популяризира дарителството и да провокира хората да подкрепят различни каузи и възниква като контрапункт..

публикувано на 01.12.20 в 09:30