Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Хасково почете паметта на убитите от комунистическия режим

Кметът на община Хасково Станислав Дечев поднесе цветя пред паметника на убитите от партизаните хасковски офицери и военни. Поводът е днешният Ден на почит и преклонение пред жертвите на комунистическия режим. Панихида отслужи отец Никола. За да почетат паметта на невинните жертви, убити зверски без съд и присъда, дойдоха народният представител Евгения Ангелова, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметът Мария Вълчева, представители на политически партии и патриотични организации, историци, преки наследници на жетвите на престъпния режим. Сред тях бе семейството на Гинка Михайлова, чийто дядо Михаил Илиев е един от разстреляните тук офицери. 

Часове преди церемонията Станислав Дечев написа в личния си профил в социалната мрежа: „На първи февруари 1945г. т.нар. „народен съд“ осъжда на смърт тримата регенти- княз Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов, осем царски съветници, 22-ма министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите са изпълнени мълниеносно.  Жертвите са разстреляни от професионални убийци, избрани от ЦК на БРП-комунисти. Палачите дори се скарали кой кого да убие. А най-желана мишена бил принц Кирил…

Това е само малък фрагмент от кървавата истина за престъпния комунистически режим, наложен в България с кръв и беззаконие! Затова днес аз ще запазя минута мълчание в памет на невинните жертви на комунистическия диктат! Затова днес отново ще кажа: Никога вече комунизъм!”

В Хасково кървавата вендета започва веднага след 9 септември 1944г. Командирът на Хасковския военен гарнизон полк.Велико Маринов е разстрелян на 12 септември 1944 година заедно с още петима офицери в двора на военното поделение. Убийствата са  дело хасковските партизани, дошли от Спахиево в Хасково три дни след комунистическия преврат. Шест месеца по-късно т.нар. „народен съд” издава смъртни присъди на вече убитите хасковски офицери. Паметната плоча в тяхна памет е издигната след демократичните промени, до поделението, където те са служили и са били убити. 


Още от категорията

Военнослужещи обезвредиха стара немска граната в землището на Свиленград

Военнослужещи от Хасково обезвредиха стара немска граната днес в землището на Свиленград по поречието на р. Левченска, съобщиха от министерството на отбраната. 4-ма души са обезвредили невзривената противопехотната осколочна граната, силно корозирала,..

публикувано на 01.12.20 в 16:50

Младежка кампания „Дари, за да зарадваш“ започва в Стара Загора

По инициатива на Младежки общински съвет Стара Загора днес за трета поредна година стартира предколедното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш“. Тази година инициативата има за цел да помогне на човек в нужда. „Ние – младежите,..

публикувано на 01.12.20 в 15:48

График за работа на COVID кабинета в Казанлък

В ДКЦ „Поликлиника“ Казанлък от утре, 02.12.2020 г., Кабинетът за пробонабиране на материал за PCR изследване за covid-19 ще работи с граждани по график, както следва: 1.  Насочените пациенти от личния лекар със зелен талон ще бъдат тествани в..

публикувано на 01.12.20 в 15:44

Общински съветници предлагат правилник за финансиране на иновативни културни проекти

Проект на "Правилник за условията и реда за съфинансиране на културни проекти в община Стара Загора" ще бъде предложен за разглеждане и за одобрение по време на декемврийското редовно заседание на Общински съвет- Стара Загора. Подробности за инициатива..

публикувано на 01.12.20 в 14:11

Стартира интелигентна система за управление на СИНЯ ЗОНА в Хасково

От 1 декември 2020г. в Хасково стартира интелигентна система за паркиране в СИНЯ ЗОНА. На пресконференция днес кметът на община Хасково Станислав Дечев, управителят на Тролейбусен транспорт Хасково Албен Маджуков и Хрисимир Илиев- член на екипа на..

публикувано на 01.12.20 в 12:41

Коледна благотворителна кампания за децата на община „Тунджа“

Предвид мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, община „Тунджа" няма да проведе традиционния Коледен благорворителен бал в подкрепа на деца, ученици и студенти със здравословни проблеми; с високи постижения в образованието, изкуството и..

публикувано на 01.12.20 в 12:12

Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи. Призовават за незабавно затваряне на фермите за норки

Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от партиите: Българска социалистическа партия, “Демократи за силна България”, “Зелено движение”, “Републиканци за България”, “Да, България”, Български съюз за директна демокрация. Организатор..

публикувано на 01.12.20 в 11:56

Пътуващата изложба "Цветове" гостува в Хасково и Ивайловград

Изложба, показваща две култури в пограничните райони на България и Турция – Ивайловград и Кешан, носеща името „Цветове“ гостува на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Изложението показва картини и фотоси на сгради,..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

В Стара Загора организират доставка на храни и лекарства за възрастни хора

По инициатива на кмета на Община Живко Тодоров продължава доставката на продукти от първа необходимост, храна и лекарства на самотноживеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни граждани. Доставките се извършват от служителите на Социалния патронаж..

публикувано на 01.12.20 в 10:57

Глобалната инициатива Щедрият Вторник се провежда за четвърти път в България

Първи декември е датата, на която през тази година за четвърти път в България ще се проведе световната инициатива Щедрият Вторник. Тя цели да популяризира дарителството и да провокира хората да подкрепят различни каузи и възниква като контрапункт..

публикувано на 01.12.20 в 09:30