Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП няма да подкрепи бюджета, предложен от кмета на Стара Загора

Общинските съветници на  „БСП за България” няма да подкрепят бюджета, разработен и предложен от кмета на Стара Загора. Това се казва в Позиция на Общинския партиен съвет и на Групата съветници. Старозагорските социалисти считат, че с отхвърлянето на предложенията им, управляващото мнозинство в местния парламент не счита за важно да предприеме целенасочени действия за решаване на демографската криза, която, освен общодържавен, е проблем и за община Стара Загора.

В дискусията на социалистите стана ясно, че въпреки увеличения общ размер на средствата както в приходната, така и в разходната част в бюджетния проект не са отразени направените от съветниците на БСП предложения за реализацията на активна общинска политика в социалния сектор. За тях от първостепенна важност е подкрепата на младите хора и семейства, за да раждат и отглеждат децата си тук, в община Стара Загора, както и освобождаване на родителите от такса в детските ясли и градини за сметка на общината.

 „Приоритетите на бюджета остават непроменени от последните години и са насочени основно към ефектни, а не ефективни проекти, като дори не се покрива целия спектър на т.нар. комунални дейности, които общината трябва да извършва и са определени със закон, с оправданието за недостиг на средства. Липсват ясни разчети за средно- и дългосрочна перспектива и полезно въздействие на предвидените дейности и финансовата тежест, която ги съпровожда. Общината ни ще бъде все по-зависима от външно финансиране, докато чрез бюджета не се стимулират собствени приходоизточници”, сочи приетият документ.

Според него декларираното от кмета на общината намерение за съвместна работа на всички политически групи в интерес на гражданите не намира израз в предложения  бюджет. „Той си остава инструмент за постигане на целите на управляващата коалиция, изразяващи се изключително в нови инфраструктурни проекти, като дори не се отчита средно- и дългосрочния ефект от тяхната реализация, както и финансовото бреме за поддръжката им. Конкретни примери – новата спортна зала с над 5000 места, Руския пазар и др.”, подчертават червените активисти. По думите им продължава порочната практика за планиране на приходната част в по-нисък размер и при преизпълнение средствата да се насочват по усмотрение на администрацията, налагайки на Общинския съвет да взема решения, притиснат от липса на време и невъзможност за консултиране с мнението на гражданите.

Забравя се основният въпрос – за какво и на кого служи финансовият ресурс от 150 млн.?! Това ли е желанието на гражданите или е инструмент за гарантиране на следващ изборен успех през дейности на „наши“ фирми, но с краен резултат - лошо качество на изпълнението и вечни ремонти. Продължава неглижираното отношение към селата, част от общината. Освен, че не се стимулира активното им участие в местното самоуправление чрез делегиране на средства, по твърде неясен начин се определят местата за насочване на финансов ресурс. Това може и да има ефект за безпроблемно управление в рамките на мандата, но е пагубно за бъдещото местно и регионално развитие. То води до все по-силна зависимост на селата от общинския център и със сигурност до засилване на различията център-периферия, което е в противоречие с основните принципи на ЕС”, се казва още в Позицията на БСП.


Още от категорията

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни водоизточници

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни  водоизточници, тъй като голяма част от съществуващите кладенци пресъхнаха. Някои от селата и в момента са на воден режим. В няколко села ситуацията с водоснабдяването остава проблемна и..

публикувано на 29.10.20 в 18:57

Допълнителни мерки срещу COVID 19 се въвеждат в област Хасково

Днес на заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID 19 се взе решение за въвеждане на допълнителни мерки в област Хасково. Това обяви след заседанието председателят на щаба - областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова...

публикувано на 29.10.20 в 18:54
Снимката е илюстративна

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 в Сливен

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област. Той не е имал придружаващи заболявания, съобщават от Областния кризисен щаб. Още двама души са починали от коронавирусна инфекция – на 78 и 81 години. Общо..

публикувано на 29.10.20 в 16:29

Петима непълнолетни сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора

Петима непълнолетни има сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последните 24 часа на територията на областта бяха отчетени 100 новозаразени, като най-много са от областния град – 41...

публикувано на 29.10.20 в 15:51

Съветниците в Казанлък одобриха продажба на имот в Несебър

Общинският съвет в Казанлък проведе поредно заседание, отново при закрити врати, заради противоепидемични мерки. Въпреки това сесията премина динамично и в напрегната атмосфера, при която бяха обявени три декларации от политически групи и едно..

публикувано на 29.10.20 в 15:46

Болница "Тракия" започна прием на пациенти с COVID-19

В Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19 като в него да работят лекари специалисти от всички лечебни заведения в града. Тази идея предлага Иван Колев, прокурист на болница „Тракия". Съгласно..

публикувано на 29.10.20 в 15:27

Изложбената зала на Културно-информационния център в Казанлък ще бъде наименувана на Иван Милев

На редовно заседание днес Общински съвет – Казанлък гласува „За“ предложението на Съюза на българските художници – Казанлък изложбената зала на Културно-информационния център в града да бъде именувана на името на известния казанлъшки художник Иван..

публикувано на 29.10.20 в 13:45

"Ученическо хранене" Стара Загора с намален обем на работа

Обемът на работа на Общинско предприятие “Ученическо хранене“ в Стара Загора силно е намалял поради пандемията от Covid-19.   „Обслужваме 3 от 14 ученически бюфета и 10 от 13-те ученически стола в града. Себестойността на 1 храноден на..

публикувано на 29.10.20 в 13:42

Удължават срока за усвояване на дълга за финансиране на реконструкцията на Зоопарка в Стара Загора

Работна среща с екипа по проекта за реконструкцията на зоопарка на Стара Загора ще организира Мария Динева, председател на Oбщинския съвет на Стара Загора. Тя ще бъде в отговор на въпросите на местните старейшини, свързани с реализацията му...

публикувано на 29.10.20 в 13:36
Мая Илиева

Безплатна медицинска практика пред Министерството на здравеопазването

С безплатна сестринска практика пред Министерството на здравеопазването днес преди обед, българските медицински сестри се включват в международния протест на колегите си от редица европейски страни. Акцията е под надслов “Здравето не се..

публикувано на 29.10.20 в 09:55