Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Приет бе бюджет на реалните възможности

Макрорамката на бюджета за 2020 г. е 148 364 818 лева

Около час продължиха дебатите преди приемането на най-важния финансов документ на Общината за годината. Бюджетът бе подкрепен с 38 гласа „за“, 9 от съветниците гласуваха "против" и един - "въздържал се".

Макрорамката на бюджета за 2020г.  е 148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Над 177 млн. лева (177 258 390 лева) е общо индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз и бюджета на Общината.

Благодаря  на всички, които днес подкрепиха Бюджет 2020 г. на Община Стара Загора“, каза кметът Живко Тодоров. „Той е на реалните възможности, балансиран и базиран върху доброто съотношение между приходи и разходи. Съобразен с приоритетите и желанията на гражданите. Всички искаме по-добра инфраструктура, ремонтирани междублокови пространства, тротоари. Нито един лев няма да бъде похарчен без мисъл“, каза старозагорският градоначалник  по време на заседанието на Общинския съвет.

„Залагаме на развитието, на инвестицията. Нашата теза е, че няма как да гарантираме бъдещето на града си, ако не работим в посока за подобряване на инфраструктурата, на  възможностите за различни придобивки на гражданите, а младите хора да виждат смисъл да останат в града си”, допълни кметът. Той уточни още, че продължава усилената работа за привличане на външни средства. „Задачата на общинската администрация е да създава условия“, подчерта Тодоров. В инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка, изграждане на въжена градина и спорна зала в парк „Артилерийски“ .  „Средствата са целеви и се влагат конкретно“, припомни Тодоров. 

По време на обсъждането, Живко Тодоров подчерта, че предстои да се извърши рехабилитация на уличната мрежа в индустриалната зона. „Има заложени средства и ще започнем от ул. „Промишлена”, която е в лошо  състояние - настилката е нарушена, има нужда от по-добро осветление. Бизнесът трябва да бъде подкрепят, за да се развива“, подчерта Тодоров и допълни, че ще бъде проведена среща между кметския екип и различните групи в Общинския съвет, за да бъдат обсъдени приоритетни области за развитието на града.

На първо четене съветниците на Стара Загора  гласуваха и  проекта на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. След дебати в залата стана ясно, че ще бъдат внесени допълнителни предложения към него преди гласуването му на второ четене.

По време на заседанието на местния парламент бяха разгледани общо 35 предложения.Галерия

Още от категорията

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни водоизточници

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни  водоизточници, тъй като голяма част от съществуващите кладенци пресъхнаха. Някои от селата и в момента са на воден режим. В няколко села ситуацията с водоснабдяването остава проблемна и..

публикувано на 29.10.20 в 18:57

Допълнителни мерки срещу COVID 19 се въвеждат в област Хасково

Днес на заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID 19 се взе решение за въвеждане на допълнителни мерки в област Хасково. Това обяви след заседанието председателят на щаба - областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова...

публикувано на 29.10.20 в 18:54
Снимката е илюстративна

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 в Сливен

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област. Той не е имал придружаващи заболявания, съобщават от Областния кризисен щаб. Още двама души са починали от коронавирусна инфекция – на 78 и 81 години. Общо..

публикувано на 29.10.20 в 16:29

Петима непълнолетни сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора

Петима непълнолетни има сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последните 24 часа на територията на областта бяха отчетени 100 новозаразени, като най-много са от областния град – 41...

публикувано на 29.10.20 в 15:51

Съветниците в Казанлък одобриха продажба на имот в Несебър

Общинският съвет в Казанлък проведе поредно заседание, отново при закрити врати, заради противоепидемични мерки. Въпреки това сесията премина динамично и в напрегната атмосфера, при която бяха обявени три декларации от политически групи и едно..

публикувано на 29.10.20 в 15:46

Болница "Тракия" започна прием на пациенти с COVID-19

В Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19 като в него да работят лекари специалисти от всички лечебни заведения в града. Тази идея предлага Иван Колев, прокурист на болница „Тракия". Съгласно..

публикувано на 29.10.20 в 15:27

Изложбената зала на Културно-информационния център в Казанлък ще бъде наименувана на Иван Милев

На редовно заседание днес Общински съвет – Казанлък гласува „За“ предложението на Съюза на българските художници – Казанлък изложбената зала на Културно-информационния център в града да бъде именувана на името на известния казанлъшки художник Иван..

публикувано на 29.10.20 в 13:45

"Ученическо хранене" Стара Загора с намален обем на работа

Обемът на работа на Общинско предприятие “Ученическо хранене“ в Стара Загора силно е намалял поради пандемията от Covid-19.   „Обслужваме 3 от 14 ученически бюфета и 10 от 13-те ученически стола в града. Себестойността на 1 храноден на..

публикувано на 29.10.20 в 13:42

Удължават срока за усвояване на дълга за финансиране на реконструкцията на Зоопарка в Стара Загора

Работна среща с екипа по проекта за реконструкцията на зоопарка на Стара Загора ще организира Мария Динева, председател на Oбщинския съвет на Стара Загора. Тя ще бъде в отговор на въпросите на местните старейшини, свързани с реализацията му...

публикувано на 29.10.20 в 13:36
Мая Илиева

Безплатна медицинска практика пред Министерството на здравеопазването

С безплатна сестринска практика пред Министерството на здравеопазването днес преди обед, българските медицински сестри се включват в международния протест на колегите си от редица европейски страни. Акцията е под надслов “Здравето не се..

публикувано на 29.10.20 в 09:55