Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Приет бе бюджет на реалните възможности

Макрорамката на бюджета за 2020 г. е 148 364 818 лева

Около час продължиха дебатите преди приемането на най-важния финансов документ на Общината за годината. Бюджетът бе подкрепен с 38 гласа „за“, 9 от съветниците гласуваха "против" и един - "въздържал се".

Макрорамката на бюджета за 2020г.  е 148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Над 177 млн. лева (177 258 390 лева) е общо индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз и бюджета на Общината.

Благодаря  на всички, които днес подкрепиха Бюджет 2020 г. на Община Стара Загора“, каза кметът Живко Тодоров. „Той е на реалните възможности, балансиран и базиран върху доброто съотношение между приходи и разходи. Съобразен с приоритетите и желанията на гражданите. Всички искаме по-добра инфраструктура, ремонтирани междублокови пространства, тротоари. Нито един лев няма да бъде похарчен без мисъл“, каза старозагорският градоначалник  по време на заседанието на Общинския съвет.

„Залагаме на развитието, на инвестицията. Нашата теза е, че няма как да гарантираме бъдещето на града си, ако не работим в посока за подобряване на инфраструктурата, на  възможностите за различни придобивки на гражданите, а младите хора да виждат смисъл да останат в града си”, допълни кметът. Той уточни още, че продължава усилената работа за привличане на външни средства. „Задачата на общинската администрация е да създава условия“, подчерта Тодоров. В инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка, изграждане на въжена градина и спорна зала в парк „Артилерийски“ .  „Средствата са целеви и се влагат конкретно“, припомни Тодоров. 

По време на обсъждането, Живко Тодоров подчерта, че предстои да се извърши рехабилитация на уличната мрежа в индустриалната зона. „Има заложени средства и ще започнем от ул. „Промишлена”, която е в лошо  състояние - настилката е нарушена, има нужда от по-добро осветление. Бизнесът трябва да бъде подкрепят, за да се развива“, подчерта Тодоров и допълни, че ще бъде проведена среща между кметския екип и различните групи в Общинския съвет, за да бъдат обсъдени приоритетни области за развитието на града.

На първо четене съветниците на Стара Загора  гласуваха и  проекта на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. След дебати в залата стана ясно, че ще бъдат внесени допълнителни предложения към него преди гласуването му на второ четене.

По време на заседанието на местния парламент бяха разгледани общо 35 предложения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора налага санкции за тротинетки, които хвърчат по паркове и тротоари

Шест нарушения на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора са установени през първата юлска седмица . Всички те са свързани с управлението на индивидуални електрически превозни..

публикувано на 09.07.24 в 11:33

Двама задържани за кражба на чаши

Полицията задържа двама души за кражба на стъклени чаши.  На 07.07.2024 г. в гр. Стара Загора служители на Второ РУ - Стара Загора са извършили проверка таксиметров автомобил "Опел", при която е установено, че пътниците в автомобила – двама мъже, на..

публикувано на 09.07.24 в 10:54

Разследват полицай за смъртния случай в ямболския арест

Полицейски служител ще бъде разследван във връзка със смъртта на 32- годишен мъж от Ямбол, починал при неизяснени обстоятелства в помещението за задържане на районното управление.  Дисциплинарното производство срещу полицейския служител е..

публикувано на 09.07.24 в 10:50

Двама души са пострадали при пожари в Сливенска област

Двама души са пострадали при пожари през последното денонощие в Сливенска област. Екипите на пожарната са се отзовали на 12 сигнала за възникнали пожари в сухи треви и отпадъци. Жена на 61 години е пострадала при възникнал пожар в офиса и на..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Проф. Добри Ярков е Доктор Хонорис Кауза на университета в Люксембург

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков беше удостоен с почетната титла Доктор Хонорис Кауза на DTMD UNIVERSITY (Университет за дигитални технологии в медицината и денталната медицина) в Люксембург на официална церемония по връчване на..

публикувано на 09.07.24 в 10:12

Станислав Дечев: Хасково ще има мотописта без аналог в България

Развитието на туризма е основна задача пред местната администрация. Това заяви в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Хасково кметът на общината Станислав Дечев. Той сподели, че градът разполага с множество забележителности, но чрез..

публикувано на 09.07.24 в 09:59

Благотворителна кауза обедини Хасково

Ние българите рядко се обединяваме около каузи. В момента обаче Хасково подаде ръка на 8-годишно дете, което се лекува в Турция от тежко заболяване. И българи, и мюсюлмани събират пари с различни инициативи, за да помогнат на Никол и семейството й...

публикувано на 09.07.24 в 09:20

Таня Захариева: Новият Общински съвет в Хасково ще работи за облагородяване на кварталите и малките населени места

"Надявам се през третия ми мандат общинските съветници да бъдат по-активни и да внасят повече предложения за облагородяването на общината." Това заяви в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Хасково новоизбраният председател на местния..

публикувано на 09.07.24 в 08:47

Патрули на общината и полицията следят за тротинетки и велосипеди в пешеходните зони на Казанлък

Екип на двама служители на Еко контрол към община Казанлък и двама служители на Районното управление на полицията в Казанлък започнаха да патрулират по пешеходните зони в града. Целта на акцията е да се контролира карането на тротинетки и квелосипеди..

публикувано на 09.07.24 в 08:18

До дни ще е готова експертизата за смъртта в ямболския арест

До дни ще бъде готова съдебно-медицинската експертиза, назначена по случая с починалия при неизяснени обстоятелства 32-годишен мъж в помещението за задържане на ямболската полиция. Трупът беше открит в ранната сутрин на съботния ден, часове след като..

публикувано на 08.07.24 в 16:53