Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Хасково е ощетена с милиони левове, заради неправилно изчисление на такса смет

Сградата на Община Хасково
Снимка: haskovo.bg

С десетки милиони левове е ощетена общинската хазна на Хасково заради фирми, които са плащали с години по-ниска такса смет от това, което е трябвало. Това съобщи кметът на Хасково Станислав Дечев.

Години наред около 100-150 фирми са плащали такса смет по отчетна стойност, а не по данъчна оценка, както изисква закона. Така не са влезли милиони левове в бюджета на областния град.

„В един от случаите отчетната стойност е 100 лв. за земя и сграда, а данъчната оценка е 236 хил. лв., но при 100 лв. отчетна стойност таксата за битови отпадъци е 1,20 лв.“, даде пример кметът на Хасково.

До това се стига, след като през 2011 г. е направена промяна в закона, която уточнява, че таксата за битови отпадъци трябва да се плаща по данъчна оценка, а не както е било по отчетна стойност.

„Въпреки това от 2004 г. до ден днешен формулата е работила по отчетната стойност на предприятията“, обясни Станислав Дечев. Той допълни, че е сигнализирал и Икономическа полиция и към Прокуратурата, за да се установи кой и как е нареждал това специално отношение към недвижимите имоти на предприятията и юридическите лица. „Това нито е гласувано в общинския съвет, нито е законно“, казва Дечев.

Кметът заяви, че ще поиска оставката на Румен Тнчев, директор на общинската данъчна служба.Според Дечев той е бил наясно с тази ситуация. От няколко дни Тинчев е в болнични.


Още от категорията

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни водоизточници

Повече от половин година в община Елхово се търсят алтернативни  водоизточници, тъй като голяма част от съществуващите кладенци пресъхнаха. Някои от селата и в момента са на воден режим. В няколко села ситуацията с водоснабдяването остава проблемна и..

публикувано на 29.10.20 в 18:57

Допълнителни мерки срещу COVID 19 се въвеждат в област Хасково

Днес на заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID 19 се взе решение за въвеждане на допълнителни мерки в област Хасково. Това обяви след заседанието председателят на щаба - областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова...

публикувано на 29.10.20 в 18:54
Снимката е илюстративна

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 в Сливен

Мъж на 43 години е починал от COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област. Той не е имал придружаващи заболявания, съобщават от Областния кризисен щаб. Още двама души са починали от коронавирусна инфекция – на 78 и 81 години. Общо..

публикувано на 29.10.20 в 16:29

Петима непълнолетни сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора

Петима непълнолетни има сред новите случаи на коронавирус в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последните 24 часа на територията на областта бяха отчетени 100 новозаразени, като най-много са от областния град – 41...

публикувано на 29.10.20 в 15:51

Съветниците в Казанлък одобриха продажба на имот в Несебър

Общинският съвет в Казанлък проведе поредно заседание, отново при закрити врати, заради противоепидемични мерки. Въпреки това сесията премина динамично и в напрегната атмосфера, при която бяха обявени три декларации от политически групи и едно..

публикувано на 29.10.20 в 15:46

Болница "Тракия" започна прием на пациенти с COVID-19

В Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19 като в него да работят лекари специалисти от всички лечебни заведения в града. Тази идея предлага Иван Колев, прокурист на болница „Тракия". Съгласно..

публикувано на 29.10.20 в 15:27

Изложбената зала на Културно-информационния център в Казанлък ще бъде наименувана на Иван Милев

На редовно заседание днес Общински съвет – Казанлък гласува „За“ предложението на Съюза на българските художници – Казанлък изложбената зала на Културно-информационния център в града да бъде именувана на името на известния казанлъшки художник Иван..

публикувано на 29.10.20 в 13:45

"Ученическо хранене" Стара Загора с намален обем на работа

Обемът на работа на Общинско предприятие “Ученическо хранене“ в Стара Загора силно е намалял поради пандемията от Covid-19.   „Обслужваме 3 от 14 ученически бюфета и 10 от 13-те ученически стола в града. Себестойността на 1 храноден на..

публикувано на 29.10.20 в 13:42

Удължават срока за усвояване на дълга за финансиране на реконструкцията на Зоопарка в Стара Загора

Работна среща с екипа по проекта за реконструкцията на зоопарка на Стара Загора ще организира Мария Динева, председател на Oбщинския съвет на Стара Загора. Тя ще бъде в отговор на въпросите на местните старейшини, свързани с реализацията му...

публикувано на 29.10.20 в 13:36
Мая Илиева

Безплатна медицинска практика пред Министерството на здравеопазването

С безплатна сестринска практика пред Министерството на здравеопазването днес преди обед, българските медицински сестри се включват в международния протест на колегите си от редица европейски страни. Акцията е под надслов “Здравето не се..

публикувано на 29.10.20 в 09:55