Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Геометрична мозайка от IV век е експонирана в Регионалния исторически музей в Стара Загора

Римската мозайка е най-новият експонат в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя е изложена на нивото на античната улица и е реставрирана така, че да е мобилна и да може да се показва на различни места.

15-тте квадратни метра геометрична мозайка са открити при разкопки през 2016 г. в центъра на архитектурен резерват „Августа Траяна – Верея – Стара Загора“ и най-вероятно са украсявали пода на някое от помещенията на частен дом.

Реставрацията на мозайката струва близо 30 хиляди лева и е извършена от екип с ръководител д-р Иван Ванев, каза за радио Стара Загора археологът от музея в Стара Загора Мария Камишева.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


Още от категорията

Нови 3 случая на коронавирус в Старозагорска област

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора , 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата..

публикувано на 07.04.20 в 18:45

60 лв. за всеки тестван с PCR ще получават лабораториите

"Досега нито една лабортория не е спирала да работи, заради липса на PCR тестовете. От утре лабораториите ще получават за всеки тест по 60 лв. от здравната каса", коментира днес в Стара Загора Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел..

публикувано на 07.04.20 в 17:03

Без вода по време на пандемия

Жителите на двата блока на слепите в старозагорското село Богомилово периодично остават без вода заради ВиК ремонт на съседната ул. „Поройна“. Подаден е сигнал до Регионалната здравна инспекция. Децата не ходят на училище, хората си стоят..

публикувано на 07.04.20 в 16:46

Болницата в Раднево е осигурила 10 легла за пациенти с коронавирус

В болницата в Раднево 10 легла са отделени за болни от коронавирус.   Отделението е на първия етаж с три стаи за интензивно лечение и няколко за по-леки случаи. Към момента няма поставени под карантина или болни от медицинския персонал. Това съобщи..

публикувано на 07.04.20 в 16:16

Още един офис за регистрация на безработни в Стара Загора ще заработи от 8-ми април

Изнесено работно място за регистрация на търсещи работа лица, освободени от трудови отношения, поради извънредното положение в страната разкриват от Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора съвместно с Община Стара Загора. Считано от 8 април (сряда)..

публикувано на 07.04.20 в 16:13

Сигнал в прокуратурата за нередности в тубдиспансера в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед да се подаде сигнал до прокуратурата за нередности в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания в Стара Загора . Това съобщи за Радио Стара Загора общинският..

публикувано на 07.04.20 в 14:57

В Сливен потвърдените случаи на коронавирус са 9

В Сливен има още един потвърден случай на коронавирус, съобщиха от Националния оперативен щаб. Така заболелите вече са девет. Според информацията на Националната информационната система на Министерството на здравеопазването състоянието на заболелите е..

публикувано на 07.04.20 в 14:30

Общинска хранителна банка заработи в Сливен

Общинска хранителна банка за продукти от първа необходимост „Заедно за теб“ организира Община Сливен от днес. Кампанията е под надслов  „Заедно за теб!“ Целта е да се събират храни за хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация...

публикувано на 07.04.20 в 14:27

Европейската комисия разблокира 1 млрд евро за стратегически инвестиции

Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската инвестиционна банка. Това ще..

публикувано на 07.04.20 в 14:09

Над 360 човека в Харманли и 15 села ползват патронажна грижа

Над 360 човека в Харманли и 15 села в общината получават патронажна грижа т началото на извънредното положение. Самотните възрастни и хората с увреждания могат да получат топъл обяд или доставка на лекарства и стоки от първа необходимост чрез..

публикувано на 07.04.20 в 14:00