Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И военни се включват в издирването на мъртви диви прасета в Сливенския Балкан

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районът на природен парк „Сините камъни“ предстои да бъде обходен за установяване на диви мъртви прасета и дезинфекция на местата, реши Областната епизоотична комисия в Сливен. В операцията ще бъдат включени горски служители, планински спасители и военни. 

От началото на годината досега в парка са открити 33 трупа на диви прасета. 

Всички проби са показали положителен резултат за африканска чума по свинете. 

Обходите ще обхванат основно седемте туристически маршрута на територията на Природен парк „Сините камъни“. Те ще бъдат организирани от Регионалната дирекция по горите. Очаква се разрешение от Министерството на отбраната за участието на военнослужещи в акцията. 

Ловуването в парка е забранено заради статута му на защитена територия.

Още от категорията

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ финансира социални проекти до 10 000 лв.

Проекти на стойност до 10 хиляди лева ще финансира новосъздадения фонд „Обединени срещу COVID-19“. За тях до 16 април могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия, които работят в подкрепа на..

публикувано на 10.04.20 в 13:41

Засечена е фалшива страница на Агенцията по заетостта във Фейсбук

Министерството на труда и социалната политика апелира гражданите да използват единствено официална страница на Агенцията по заетостта във Фейсбук. Тя се нарича "Агенция по заетостта" . (@EmploymentAgencyBulgaria), администрира се от самата институция и..

публикувано на 10.04.20 в 12:41

Община Свиленград предлага възможност за плащане на данъци и такси чрез дигитален портфейл

Във връзка с обявеното извънредно положение и следвайки политиката си за улесняване на гражданите чрез въвеждането на електронни услуги, от 9 април Община Свиленград предлага на всички физически лица възможност за плащане на данък върху превозно..

публикувано на 10.04.20 в 12:24

Излъчват онлайн литургиите в Димитровград

След проведена среща между кмета на община Димитровград Иво Димов, Директора на РУ на МВР - Димитровград Тенчо Георгиев и архиерейски наместник отец Георги Тодев и съобразно обявените решения вчера след среща на министър-председателя със Светия синод,..

публикувано на 10.04.20 в 12:18

Пред завършване са новите социални жилища в бившата Метрология в Стара Загора

Изграждането на нови социални жилища в Стара Загора е в напреднал етап. Цялостната реконструкция  на 4-етажната сграда на бившата Метрология, на ул. „Мусала”№26, е почти завършена. Това съобщиха от Отдел „Устройство на територията” на Община Стара..

публикувано на 10.04.20 в 11:38

Случаите на домашно насилие не са рядкост и в Хасковска област

В условията на изолация може да ескалира и домашното насилие, предупреждават специалисти. Случаите на агресия в дома не са рядкост и в Хасковска област. Ежедневно сигналите са по 3-4 в региона, съобщи психологът Петя Петкова от фондация „Джендър..

публикувано на 10.04.20 в 11:34

Червеният кръст в Стара Загора ще предостави днес 100 пакета с хранителни продукти

Областният съвет на Червения кръст ще предостави днес 100 пакета със 7 хранителни продукта на благотворителната кампания, обявена от Община Стара Загора и Сдружение „Брат за брата“. Дарението е на стойност 1 000 лв., съобщи за Радио Стара Загора Стефка..

публикувано на 10.04.20 в 10:53

Неясна е ситуацията с набирането на работна ръка и прибиране на реколтата

Българските производители на плодове и зеленчуци да имат възможност за продажба на повече стоки в търговски вериги у нас-  за това настояват в Отворено писмо до правителството и от Националния съюз на градинарите. Земеделският министър..

публикувано на 10.04.20 в 10:03

10 пациенти с коронавирус се лекуват в Университетската болница в Стара Загора

Общо 10  пациенти с положителни проби за коронавирус на се лекуват в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, вече са доставени и пет нови респиратора в  клиниката по анестезиология и реанимация, информира директорът..

публикувано на 10.04.20 в 09:54

13 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа

13 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Пет от тях са настанени в болници. За всички обявени 13 случая нямаме данни да има връзка с Банско. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба..

публикувано на 10.04.20 в 08:30