Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес тръгва тол сиситемата за камиони и автобуси

От 05.00 ч. днес пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили. За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от днес.
Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в областните пътни управления, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в търговската мрежа на партньорите на АПИ. В първите дни от старта на системата, контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.


Още от категорията

Ваксинираните медици в болницата в Свиленград нямат оплаквания

  65 са ваксинираните медици и хора от персонала след втората ваксинация в свиленградската многопрофилна болница. Никой от тях не е съобщил за нежелани странични реакции. В момента 17 от всички 41 легла в КОВИД отделението са заети. Четирима от..

публикувано на 20.01.21 в 15:33

В Казанлък заделят средства за здравна профилактика в детските градини

10 000 лв. са предвидени за първи път за здравна профилактика в детските градини в Казанлък. Това е заложено в проектобюджета на общината за 2021 г., който бе представен на обществено обсъждане, информират от пресцентъра на община Казанлък. В..

публикувано на 20.01.21 в 15:22

Преброяването на населението ще е от 7 септември до 3 октомври

Министерският съвет реши преброяването на населението и жилищния фонд в България да започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и да приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г,, съобщи пресслужбата на МС. Преброяването чрез попълване на електронна..

публикувано на 20.01.21 в 14:24
Снимката е илюстративна

Задържаха 43-годишен обвиняем за държане на кокаин

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.М., на 43 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 14.01.2021 г., в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително по..

публикувано на 20.01.21 в 14:17
УМБАЛ

Има отопление в УМБАЛ "Киркович"

„Във връзка с публикации за липса на отопление в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, съм длъжен да заявя, че в лечебното заведение отоплението е налично. Денонощно се следят температурите и топлоподаването е в съответствие с температурните..

публикувано на 20.01.21 в 13:20

Няма проблем лекарят в Хасково да получи и втора доза от ваксината

Лекарят в Хасково и санитарката в Харманли, които се заразиха с коронавирус след поставяне на първата доза от ковид ваксината, няма проблем да получат и втората доза. Това обаче ще зависи от тяхното състояние, обясни пред журналисти днес главният..

публикувано на 20.01.21 в 12:58

Арх.Виктория Грозева: Обновената Станционна градина може да бъде открита предсрочно

Проектът за благоустрояване на Станционната градина в Стара Загора напредва с бързи темпове. Това съобщи главният арх. Виктория Грозева. Много е вероятно обновеният парк да бъде открит предсрочно. 270 дни е времето за реализация на обекта по..

публикувано на 20.01.21 в 10:19
Антон Андонов

ВМРО е готова с предложенията си за Бюджет 2021 на община Стара Загора

ВМРО е готова с предложенията си за бюджет 2021 на община Стара Загора. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора общинският съветник на партията Антон Андонов.  „Формулирали сме няколко основно точки, които искаме да наложим в бюджета за тази..

публикувано на 20.01.21 в 10:15

Заразяването на лекаря от Хасково с коронавирус няма връзка с поставената му ваксина

Лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково е с коронавирус, въпреки че на 29 декември миналата година му е поставена първа доза от ковид  ваксината. Първите симптоми на заболяването той е проявил..

публикувано на 20.01.21 в 09:54

Минусови температури и заледени пътни участъци в област Стара Загора

При минусови температури, но с добра видимост и движение без ограничение започва днешния 20 януари за водачите на моторни превозни средства на територията на старозагорска област. На проходите Шипка и Република пътните настилки са заснежени,..

публикувано на 20.01.21 в 08:09