Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първан Симеонов, политолог:

Това е най-голямото изпитание на България от кризата през 1996 г.

Снимка: БГНЕС

Ситуацията с коронавируса е най-голямото изпитание на България от кризата през 1996-97 г. насам. И това е изпитание, за което нямаме отговор. Така коментира за Радио Стара Загора въвеждането на извънредно положение в страната политологът Първан Симеонов. По думите му е проблем, че сега например не виждаме единна европейска воля.

"Надявам се да е навременна тази мярка, защото опитът на другите страни показва, че даже може би е трябвало по-рано да се вземат сериозни мерки. Случаят на Италия показва какво означава отлагането и какво означава липсата на дисциплина пред карантинните мерки", каза политологът. 

Той смята, че извънредното положение ще позволи на държавата да затваря определени места, без да се бои от протести и последици.  Ще позволи въвеждането на много по-решителни и безответни мерки.

"Аз лично не съм убеден, че ние като общество сме наясно колко дълго трябва да е това извънредно положение. Говори се за две седмици. Ако удържим нивата на разпространение на вируса е добре, за да няма наплив към здравната ни система", каза Симеонов. По думите му обаче малцина ще свикнат, че трябва да се самоогранаваме.

"Мярката ще е дисциплинираща ако има ясно и кратко описание на това, което се прави и не се прави. Властта този път няма право да прави любимото си- крачка напред, после половин назад. Както направиха с кината и културните институции, затваряме, а после ще работят през ред и място".

Първан Симеонов каза още, че покрай извънредното положение и заболяването пропускаме и други важни проблеми в страната. Това на пръв поглед е в полза на правителството, но "опашката" на вируса ще бъдат икономическите загуби и ситуацията няма да отмине с края на епидемията.

Още от категорията

Община Сливен спечели и пред ВКС делото за водния цикъл срещу испанска фирма

Община Сливен спечели окончателно делото по водния цикъл срещу застраховател на испанска фирма, строителен надзорник по проекта. Това съобщи кметът Стефан Радев. Така спечелените дела срещу застрахователите на надзорниците по водния цикъл станаха..

публикувано на 29.05.20 в 17:53

С "Баба, внуче и куче" ямболският куклен театър ще поздрави децата за 1 юни

Ямболският куклен театър „Георги Митев” открива летния си сезон с безплатна постановка по случай Международния ден на детето 1 юни. Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки, информира кореспондентът на БНР Даниела Костова...

публикувано на 29.05.20 в 17:42

Търсят нови водоизточници в боляровското село Горска поляна

В боляровското село Горска поляна  започнаха сондажи за търсене на нови водоизточници. Сондажите се извършват от община Болярово, съобщи кметският наместник Стоян Михов.  Дано водоемите се понапълнят от дъжда, коментира още кметският..

публикувано на 29.05.20 в 17:30

Модернизират Сливен с велоалеи

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за интегрирания градски транспорт и представлява..

публикувано на 29.05.20 в 17:08
Община Стара Загора

И тази година децата ще пътуват безплатно на 1 юни в Стара Загора

По повод 1 юни-Международен ден на детето, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще спази добрата традиция и тази година, и ще осигури безплатно пътуване на всички деца на възраст до 18 години в автобусите и тролейбусите на общинското дружество..

публикувано на 29.05.20 в 16:07

РЦТХ -Стара Загора с призив към гражданите да дарят кръв

Районен център по трансфузионна хематология  - Стара Загора се обръща с призив към гражданите за даряване на кръв! Болниците вече работят на пълен капацитет и нуждата от кръв е още по-голяма. Всеки , който иска да помогне, може да го направи в делничен..

публикувано на 29.05.20 в 15:20

Близо 60 автомобила, излезли от употреба, ще бъдат отстранени от общински терени в Стара Загора

Близо 60 автомобила, които са излезли от употреба, са установили от началото на 2020 година, служителите на звено „Инспекторат” в Община Стара Загора. Превозните средства са паркирани на общинска земя, но не са преминали годишен технически преглед..

публикувано на 29.05.20 в 13:49

НСИ започва изследване на 436 домакинства в област Стара Загора

436 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника в периода май - юни 2020 г.   Въпросниците са  за домакинството и..

публикувано на 29.05.20 в 13:40

И Тео е част от журито - гарант за честния избор на "Царица роза" в Казанлък

Изборът на Царица роза в Казанлък е традиция на повече от 60 години, но този сезон ще се проведе онлайн. Това обаче явно не пречи конкурсът да бъде оспорван и драматичен. Община Казанлък стартира сайт, на който всеки желаещ може да подкрепи една от..

публикувано на 29.05.20 в 12:50

37 населени места от областта са включени в изледването на доходите и условия на живот през 2020г.

436 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника в периода май - юни 2020 г.   Въпросниците са  за..

публикувано на 29.05.20 в 14:00