Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 500 души в област Стара Загора са под наблюдение заради карантина

Над 500 души в област Стара Загора са под наблюдение за спазване на 14-дневна карантина, наложена от здравните власти. Техният брой е динамичен и няма как да бъде съобщен точно, обясни в интервю за Радио Стара Загора областният управител Гергана Микова.
      

„За радост не са много хората, които се опитват да нарушават тази карантина. Органите на реда и Регионалната здравна инспекция успяват да овладяват тези ситуации“, заяви Гергана Микова.

Тя допълни, че към този момент няма други промени в поставените контролно-пропускателни пунктове в Стара Загора освен извършените през уикенда.

„Мярката е наложена да се спазва, а не да се търсят начини да се прескача. Тя е създадена в името на това хората, които са в селата да стоят там, с изключение на тези, на които се налага да ходят на работа. Иначе няма смисъл от тези мерки“, каза областният управител. Тя припомни, че в община Стара Загора има организация за помощ на хора, възрастни и самотноживеещи. Ако все пак се налага да се помогне на такива хора се правят изключения за движение към селата. За пътуващите на работа от селата трябва служебна бележка от работодател, която удостоверява, че трябва да сте на работното място в определения период от време. 

Още от категорията

проф. Наско Василев, областен управител на област Стара Загора

Към 200 места допълнително могат да се осигурят за украински бежанци в Старозагорско

Между 200 и 220 украински граждани има допълнително възможност да бъдат настанени в общински и държавни бази на територията на област Стара Загора. Това показват разчетите, които се изготвят във връзка с преместването на бежанците от хотелите след 31..

публикувано на 19.05.22 в 18:23

Над 200 са глобените велосипедисти в Старозагорска област от началото на годината

От началото на годината пътните инциденти, с участието на колоездачи в Стара Загора са 2. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора началникът на „Пътна полиция“- Стара Загора главен инспектор Бончо Славов. За сравнение през измината година за същия..

публикувано на 19.05.22 в 17:37

Пуснаха два белоглави лешояда на свобода в Сливенския Балкан

Два белоглави лешояда бяха пуснати на свобода в Сливенската планина от природозащитници от „Зелени балкани". Птиците са дарени от нидерландски зоопарк и желанието на дарителя е било те да бъдат върнати обратно в природата, каза Ивелин Иванов,..

публикувано на 19.05.22 в 16:52

С велосипед в града - какви опасности ни дебнат

Велоалеите в Стара Загора са добри, но не са достатъчни. Веломрежата трябва да се разшири и да стане по-безопасна за велосипедистите. Това заяви председателя на Колоездачен клуб „Берое“ Константин Атанасов. Той допълни, че колоездачите трябва да имат..

публикувано на 19.05.22 в 16:05

Започна електронният прием на деца в подготвителни групи и първи клас в Казанлък

Днес по обед започна електронният прием на деца в подготвителни групи и първи клас в общинските училища на територията на град Казанлък за учебната 2022/2023 година, съгласно утвърден със заповед на кмета на общината график на дейностите, информират от..

публикувано на 19.05.22 в 15:11

ТЕЦ „Марица 3“ ще търси отговорност от държавата заради нанесени вреди

ТЕЦ „Марица 3“ ще търси отговорност от държавата заради нанесени вреди. Това обяви юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев по време на изслушване в енергийната комисия на парламента.  Дискусията се проведе след като от 21 април предприятието е..

публикувано на 19.05.22 в 15:04

Актуализираха бюджета на Община Сливен

Общинският съвет в Сливен прие актуализацията на бюджета и гласува и бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Приети бяха годишните финансови отчети на общинските предприятия и на..

публикувано на 19.05.22 в 14:11

Майстор на карикатурата застава начело на международното жури на „Златната липа“

Проф. Анри Кулев ще оглави международното жури на филмовия фестивал „Златната липа“ в Стара Загора, съобщават организаторите.  Интересен сблъсък на характери и гледни точки предполага съставът на международното жури, което ще оценява качествата на..

публикувано на 19.05.22 в 13:21

Мерките срещу домашното насилие - в бъдеще време и само на хартия?

След поредния случай на домашно насилие, 39-годишна жена се озова в Университетската Многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора, с опасност за живота. Лекарите я спасиха, след седем-часова операция, но случаят отгвори отново..

публикувано на 19.05.22 в 13:06

Мажоретките и фанфарният оркестър на V-то ОУ в трескава подготовка за празника

От 2018 година Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора е със статут на Иновативно училище. В него обаче се пазят традиции, които вече са екзотика за повечето училища не само в областта, а и в страната. Още от създаването на V-то ОУ има..

публикувано на 19.05.22 в 12:46