Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на нова детска градина и професионална гимназия ще обсъждат съветниците в Стара Загора

Откриване на нова общинска  целодневна детска градина, откриване на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи и приемане на второ четене на проекта за Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора са сред точките, които ще дискутират общинските съветници в Стара Загора на предстоящото заседание на местния парламент. Сесията е насрочена за понеделник, 30 март в зала „Славейков като ще бъдат изпълнени всички указания на Националния кризисен щаб.

„Вероятно по време на самата сесия ще се дадат няколко почивки, защото зала „Славейков“ няма прозорци, чрез които да се проветрява. В тези малки кратки интервали ще се извърши и съответната дезинфекция. Имаме пълно единодушие, че трябва да продължим своята работа и да  проведем заседанието през март“, обясни в интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, председател на групата общински съветници на ГЕРБ.

"Откриването на нови детски градини е последователна политика на кмета Тодоров и в първите два мандата.Сега го правим отново, а и имаме възможност да се възползваме от финансов ресурс от 2 милиона лева отпуснат от Министерството на образованието и науката. Необходимостта от детски заведения, особено в централната градска част нараства с всяка година. Новата ще бъде за около 100 деца, разпределени в 4 възрастови групи. Ще стартираме и реално процедурата по учредяването на Национално училище - "Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи. Това са все нови, модерни специалности, от които бизнесът в града има нужда и затова е направен предварително анализ. За сега се предвижда в него да се обучават деца в три специалности: Приложна математика, Анализатор компютърни системи и Софтуерен анализатор. Тя ще бъде за ученици от 8 до 12 клас", съобщи още председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент.

"Надявам се да няма проблеми и проекта за Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора да бъде единодушно приет. Поне такива са сигналите към момента. Ако това се случи от 1 юни ще започнем с отпускането и на такъв вид помощ.  Годината ще бъде тежка, защото и данъчната кампания ще се изтегли назад във времето, но по никакъв начин ние не се отказваме от тази наша обща инициатива", допълни Диян Димитров

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

Д-р. Слави Славов: Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения за разпространението на коклюш

Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения относно създалата се ситуация около разпространението на коклюш. Кабинетите работят и лекарите поставяме ваксини по график. Това коментира за Радио Стара Загора д-р. Слави Славов председател на..

публикувано на 25.04.24 в 14:35

Отпускат по 250 млн. лева годишно на "Мини Марица-изток" за рекултивация

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица-изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация. Решението беше прието със 168..

публикувано на 25.04.24 в 14:12

9 ОУ "Веселин Ханчев" спечели състезанието по „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“

Надпреварата в ежегодното състезание по  „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ започна рано сутринта. В нея се включиха девет училища от града. Първият етап беше решаване на тест, с който участниците да покажат теоретичната си подготовка при..

публикувано на 25.04.24 в 13:41

Дискутират предизвикателствата пред животновъдната наука в Стара Загора

Международната научна конференция е посветена на 125 години животновъдна наука в България и 82 години Земеделски институт – Стара Загора. Темата за предизвикателствата пред животновъдната наука в условията на глобални климатични промени обсъждат на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Примабалерината Анелия Димитрова и Ивайло Янев танцуват на 26 април в Сиена, Италия

Непосредствено преди Международния ден на танца, на 26 и 27 април 2024 г., танцовият фестивал Excelsior в памет на Бруно Весково се завръща в Teatro dei Rinnovati в Сиена със своето 12-то издание, организирано от Siena Ballet, под артистичното..

публикувано на 25.04.24 в 12:53

Не се стигна до вот за оставката на председателя на общинския съвет в Стара Загора

Предложената от съветниците на „Възраждане“ декларация за запазване престижа на институцията с призив за оставката на председателя на местния парламент Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ стана повод за три часови дебати още..

публикувано на 25.04.24 в 12:02
медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29