Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БНТ

Българската държава трябва да е готова да посрещне тежка икономическа криза, предупреди в ефира на Радио Стара Загора икономистът Проф. Боян Дуранкев. По думите му кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия. „Светът е в етап на въвеждане на криза, тя все още не е в етап на растеж. В България също. Затова трябва да мерим разумно и от държавната баница да има достатъчно“, смята Дуранкев. Той одобрява мерките, които се вземат, защото смята, че първо трябва да се спасят хората, а след това икономиката.

„Светът е в етап на въвеждане на криза, тя все още не е в етап на растеж. В България също. Най-лошото е че няма нито едно лекарство, което да лекува, нито ваксина. При такава ситуация навсякъде в света се гледа първо общественото здраве, а чак след това икономическото. Принципът сега е убий икономиката, спаси хората. Това е правилен принцип“, каза проф. Дуранкев.  

По думите му обаче, след няколко месеца, вече трябва да се мисли за оперативен план за спасяване на всички най-важни обществено необходими сектори- осигуряващи храна, енергия, здраве и образование на хората.

„Далечните планове за въстановяване и развитие ще трябват когато тръгнем към етапа на спад на заболяването, при което поне две седмици да нямаме един болен. Това е толкова далече, че не смеем да мислим.

В тази ситуация държавата трябва да помисли как да компенсира най-вече хората, а не секторите. Решението в такива случаи все още не се прилага в България- то е на така наречените „хеликоптерни пари“, или раздаване на калпак на лица, които се нуждаят като деца до 18 г., възрастни хора с ниски пенсии, разбира се срещу деклариране, че нямат никакви спестявания, имоти под наем, които отдават и т.н.“, коментира още икономистът.

Притеснително за проф. Дуранкев е корупцията в страната и, това, че „нашата държава е с най-ниски доходи на населението и с най-голямото неравенство. Потвърждение за това е, че виждаме, че богаташи се лекуват в бутикови болници, докато обикновените хора са на конвейр“, добави той.

Той не е оптимист и  за  вариант за поемането на дълг от държавата. „Проблем е, че дългове се емитират от всички страни, буквално, те са крайно неизгодни за инвеститори и нямай кой да ги купи, лихвите са такива, че и правнуците ни няма да ги платят. И все пак имаме тук т.нар. линии на доставките, които са добри, имаме осигуреност с основни хранителни продукти, вътрешни. При по-далечен пик на кризата е възможно да се въведе и купонна система, макар да не ми се ще да го казвам, принципа е всички да имат.

"Кризата ще бъде по-тежка от Великата депресия (1929-1930 г.), поне така чертаят сериозни имена в икономическата наука. Но ние трябва да мерим разумно и от държавната баница да има достатъчно.  Трябва да знаем, че ни чакат кръв, пот и сълзи, но трябва да извървим пътя", обобщава проф. Дуранкев.


Още от категорията

Искра Михайлова

Искра Михайлова: "Възраждане" иска спешно свикване на КСНС

"Възраждане" внесе искане в президентството за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради възникнали заплахи за енергийната сигурност на България и настоява държавният глава да осъществи правомощията си в най-кратък срок...

публикувано на 08.12.22 в 08:35
Иван Брегов

Д-р Иван Брегов: Борбата с корупцията е нещо, с което статуквото не иска да си цапа ръцете

Парламентът прие на първо четене Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерския съвет, и Законопроект за противодействие на корупцията на Кирил Петков и група народни..

публикувано на 07.12.22 в 16:04
Доц. Борис Попиванов

Борис Попиванов: Вероятността за правителство е под 50%

Номинацията на неврохирурга проф. Николай Габровски за премиер от ГЕРБ-СДС е довеждане на принципа за експертност до крайност. Това коментира за Радио Стара Загора политолога Борис Попиванов. „Виждаме човек, който не е известен с политически..

публикувано на 06.12.22 в 09:40
 Михаил Михайлов, председател КТ „Подкрепа“ в Стара Загора.

Михаил Михайлов: Минималната заплата трябва да е обвързана с инфлацията

Държавният бюджет за 2023 година, независимо дали ще бъде нов или стария, трябва редовно да бъде актуализиран в зависимост от нарастващата инфлация. Това заяви в интервю за предаването "Час пик“ Михаил Михайлов, председател КТ „Подкрепа“ в Стара..

публикувано на 05.12.22 в 16:41

Капани при резервиране на къщи за гости

С наближаването на коледно - новогодишните празнични дни  пакетите за настаняване в уелнес центровете и къщите за гости често не се разглеждат, или четат внимателно, а резервациите в последния момент крият редица рискове, сигнализират от онлайн..

публикувано на 01.12.22 в 15:50

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето . За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в..

публикувано на 30.11.22 в 16:30
Юлиян Петров

Синдикати: За образование трябва да се заделят 6% от БВП

Изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование. Това съобщи д-р Юлиян Петров -..

публикувано на 29.11.22 в 16:45
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: Очаквам по-ниски цени на горивата до Коледа

Очаквам да посрещнем Коледните празници с по-ниски цени на горивата отколкото бяха през ноември, като прибавим и помощта от 25 ст. за литър гориво, която ще продължи до края на годината е добра новина за българския потребител . Това..

публикувано на 29.11.22 в 10:05

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона . Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята..

публикувано на 27.11.22 в 15:43

Укрепване на сградата, реставрация и художествено осветление на фасадата ще бъдат направени с ремонта на театъра

До дни ще бъде дадено началото на строителните дейности по мащабния ремонт на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. След приключването му сградата ще отговаря на съвременните условия за достъпност на хора в неравностойно положение и на изискванията..

публикувано на 24.11.22 в 13:05