Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 340 легла в областта са определени за прием на пациенти с ковид инфекция

Със заповед на министъра на здравеопазването в област Стара Загора са определени 8 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, в които трябва да бъдат открити структури за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти с ковид инфекция. На тяхна територия са посочени като легла за активно лечение общо 281 броя, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Жулиета Здравкова.

Със същата заповед са определени и базите, където би могло да се извършва и интензивно лечение на пациенти с Ковид-19. Това са 6 лечебни заведения: УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, МБАЛ „Тракия“, МБАЛ „Ниамед“ , МК „Берое“  и  болниците в Казанлък и Раднево с общ брой от 56 легла за интензивно лечение. В момента се извършат проверки от РЗИ – Стара Загора дали тези лечебни заведения отговарят на условията в Приложения 3 и 4 за изпълнение на изискванията за разкриване на инфекциозни структури и интензивно лечение. Проверява се също и наличието на апаратура – респиратори и анестезиологични апарати, изправността и обезпечеността от необходимите за работата им консумативи. По данни от сключените договори за дейност между РЗОК и болниците, към момента лечебните заведения в областта разполагат с 14 бр. респиратори, около 30 анестезиологични апарата и 11 транспортни респиратора. Това не е окончателната бройка и подлежи на проверка и допълнително уточняване, подчерта д-р Здравкова. 

Също на база сключените договори, в областта работят над 40 лекари анестезиолози и 10 специализанти по анестезиология и интензивно лечение. Всички случаи, които се приемат от лечебните заведения с Ковид-19, ще бъдат отчитани по клинична пътека № 104 и Здравната каса има готовност да сключи при необходимост с всяко едно лечебно заведение договор за тази пътека,  допълни д-р Здравкова. Тя напомни, че с един месец са удължени за пациентите с хронични заболявания сроковете на протоколите, които изтичат между 16 март и 16 април, а заверките на рецептурните книжки или добавянето на нови медикаменти в нея се извършва от личните лекари. 

РЗОК – Стара Загора е разкрила и горещ денонощен телефон 0885 695312, на който граждани и изпълнители на мед. помощ могат да се обърнат за въпроси или решаване на определени казуси.  

Повече по темата чуйте от интервюто с д-р Жулиета Здравкова в звуковия файл:


      


Още от категорията

проф. Наско Василев, областен управител на област Стара Загора

Към 200 места допълнително могат да се осигурят за украински бежанци в Старозагорско

Между 200 и 220 украински граждани има допълнително възможност да бъдат настанени в общински и държавни бази на територията на област Стара Загора. Това показват разчетите, които се изготвят във връзка с преместването на бежанците от хотелите след 31..

публикувано на 19.05.22 в 18:23

Над 200 са глобените велосипедисти в Старозагорска област от началото на годината

От началото на годината пътните инциденти, с участието на колоездачи в Стара Загора са 2. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора началникът на „Пътна полиция“- Стара Загора главен инспектор Бончо Славов. За сравнение през измината година за същия..

публикувано на 19.05.22 в 17:37

Пуснаха два белоглави лешояда на свобода в Сливенския Балкан

Два белоглави лешояда бяха пуснати на свобода в Сливенската планина от природозащитници от „Зелени балкани". Птиците са дарени от нидерландски зоопарк и желанието на дарителя е било те да бъдат върнати обратно в природата, каза Ивелин Иванов,..

публикувано на 19.05.22 в 16:52

С велосипед в града - какви опасности ни дебнат

Велоалеите в Стара Загора са добри, но не са достатъчни. Веломрежата трябва да се разшири и да стане по-безопасна за велосипедистите. Това заяви председателя на Колоездачен клуб „Берое“ Константин Атанасов. Той допълни, че колоездачите трябва да имат..

публикувано на 19.05.22 в 16:05

Започна електронният прием на деца в подготвителни групи и първи клас в Казанлък

Днес по обед започна електронният прием на деца в подготвителни групи и първи клас в общинските училища на територията на град Казанлък за учебната 2022/2023 година, съгласно утвърден със заповед на кмета на общината график на дейностите, информират от..

публикувано на 19.05.22 в 15:11

ТЕЦ „Марица 3“ ще търси отговорност от държавата заради нанесени вреди

ТЕЦ „Марица 3“ ще търси отговорност от държавата заради нанесени вреди. Това обяви юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев по време на изслушване в енергийната комисия на парламента.  Дискусията се проведе след като от 21 април предприятието е..

публикувано на 19.05.22 в 15:04

Актуализираха бюджета на Община Сливен

Общинският съвет в Сливен прие актуализацията на бюджета и гласува и бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Приети бяха годишните финансови отчети на общинските предприятия и на..

публикувано на 19.05.22 в 14:11

Майстор на карикатурата застава начело на международното жури на „Златната липа“

Проф. Анри Кулев ще оглави международното жури на филмовия фестивал „Златната липа“ в Стара Загора, съобщават организаторите.  Интересен сблъсък на характери и гледни точки предполага съставът на международното жури, което ще оценява качествата на..

публикувано на 19.05.22 в 13:21

Мерките срещу домашното насилие - в бъдеще време и само на хартия?

След поредния случай на домашно насилие, 39-годишна жена се озова в Университетската Многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора, с опасност за живота. Лекарите я спасиха, след седем-часова операция, но случаят отгвори отново..

публикувано на 19.05.22 в 13:06

Мажоретките и фанфарният оркестър на V-то ОУ в трескава подготовка за празника

От 2018 година Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора е със статут на Иновативно училище. В него обаче се пазят традиции, които вече са екзотика за повечето училища не само в областта, а и в страната. Още от създаването на V-то ОУ има..

публикувано на 19.05.22 в 12:46