Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоепидемичните мерки са удължени до 13 май

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи със своя заповед въведените на 13 март противоепидемични мерки на територията на страната. Те остават в сила до 13 май тази година, съобщиха от министерството на здравеопазването. Удължаването на мерките е направено във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на COVD-19 на територията на страната и Решение от 3 април 2020 за удължаване срока на въведеното извънредно положение.

Противоепидемичните мерки предвиждат преустановяване на посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки. Не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни. При спешни случаи домашните животни следва да бъдат консултирани с ветеринар. Когато се касае за рутинни прегледи, последните трябва да бъдат отложени.  Неотложни ветеринарни прегледи могат да се извършват в предварително уговорен с кабинета/клиниката час и при създаден ред, недопускащ струпване на хора. Специалистите и помощният персонал следва да използват лични предпазни средства  (ръкавици и маски). Всички магазини за домашни любимци нямат никаква забрана да работят.

Преустановени са посещенията на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване е разрешено извършването на доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. 

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и на които не е забранено извършването на дейност, да организират дейността си по начин, който не допуска събирането на повече от две лица над 60-годишна възраст в помещенията, където се предоставят съответните услуги и прилежащите към тях площи на открито като указват необходимостта да се спазва дистанция от най-малко 1-1,5 м между лицата.

В обектите за бързо хранене и хранителните магазини на територията на бензиностанциите не се допуска консумацията на място

Всички търговски дейности извън първия списък продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановени са учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановени се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Като противоепидемична мярка са преустановени всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановено е провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

Преустановени са плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Организирани са контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, а органите на реда извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

Забранено е на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8,30 до 10,30 часа всеки ден.

Преустановени са организираните туристически пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения от вътрешния туризъм. Временно са преустановени също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

Въведени са ограничения при влизането на граждани на трети страни на територията на страната.

Със специална заповед и поредица от изисквания се урежда и работата на кооперативните и фермерските пазари като едно от тях е въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Здравният министър с 3 нови заповеди, свързани с COVID-19

Здравният министър издаде три заповеди във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември. Отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия..

публикувано на 01.09.20 в 06:36
Стара Загора

При стриктни противоепидемични мерки започна работа детска градина № 10 „Светлина“

Старозагорската детска градина № 10 „Светлина“ днес отвори врати, след като в продължение на два месеца и половина заведението бе затворено заради извънредното положение в страната и опасността от разпространението на коронавируса. Общо подадените..

публикувано на 26.05.20 в 08:50
Андрей Жеков води заниманията на националите.

От петък разрешават колективните спортове на закрито, но без състезания с публика

От 22 май ще бъдат отново разрешени колективните спортни занимания на закрито, но не и състезанията с публика, съобщават от здравното министерство. Това гласи нова заповед на министъра на здравeопазването Кирил Ананиев. С нея от 26 май ще бъдат разрешени..

публикувано на 20.05.20 в 17:46
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобнови дейността си

При стриктно спазване на противоепидемични мерки за безопасност общинският плувен басейн в Стара Загора възобнови дейност от днес. Организацията за ползване му е направена съгласно всички изисквания на РЗИ и издадената заповед от общината. Това..

публикувано на 18.05.20 в 16:21
Стара Загора

Първи посетители след отварянето на моловете в Стара Загора

„Към ранния следобед в първия ден от отварянето на големите търговски центрове след края на извънредната ситуация имаме посетители. Трафикът не е обичайният, както  сме свикнали да бъде в един мол, но скоро не се очертава да бъде“, коментира в ефира на..

публикувано на 18.05.20 в 16:16
Затваряне на ромската махала в Ямбол (05.05.2020г.)

Напрежението сред ромите в квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол ескалира

Напрежението сред ромите  в квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол ескалира.  Причината за него беше  фактът, че до сряда сутринта се удължава пълната карантина на квартала. Въпреки, че през последните  четири дни няма диагностициран случай на заболял с..

публикувано на 18.05.20 в 16:09

Оптимист съм за приключването на учебната година дистанционно

Възможно е към края на учебната година образователното министерство да има първи резултати от оценка на дистанционното обучение, което се наложи заради кризата Ковид-19. В такава оценка ще се проследят много и различни аспекти, сред най-важните от..

публикувано на 18.05.20 в 07:50

В Харманли започва изследване за COVID-19 на персонала в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца

Днес ще бъде извършено изследване за COVID-19 на персонала в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Харманли, съобщават от община Харманли. Изследванията са по график за територията на област Хасково, по препоръка на..

публикувано на 13.05.20 в 12:32

18-годишен младеж от Стара Загора, нарушил задължителната карантина, за да занесе ключове в жилището на роднини

Районна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо К.И., на 18 г., за това, че на 11.04.2020 г., в гр. Стара Загора, нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората – т. 6 от Заповед №..

публикувано на 13.05.20 в 12:11