Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлък празнува

Под мотото „Погледни през балкона и празнувай“ Казанлък ще отбележи днес своя празник. Въпреки, че много от събитията преминаха в онлайн вариант заради епидемията от Ковид 19, тази сутрин все пак ще бъде тържествено издигнато знамето на Казанлък и ще бъде отслужен водосвет за благоденствието на града.

Освен това Община Казанлък ще поздрави жителите за празника на града с пищно цветно пано от 72 000 рози – символ на всички жители на общината. Голямата роза от хиляди свежи цвята ще бъде разгърната пред емблематичния Музей на розата в любимия на казанлъчани парк „Розариум“, за да може повече хора да се насладят на красивата рисунка и да си направят снимки за спомен от празничния ден. Розата ще бъде изобразена от свежо набран розов цвят от Долината на розите, за да усетят посетителите аромата на уникалната роза Дамасцена, издигната в култ и в онлайн Празници на розата в Розовата долина, които през тази година се провеждат за 117-и път.

Претендентките за короната на Царица Роза тази година също ще бъдат обединени с поздрав към казанлъчани. От ръцете на всичките 24 участнички в благородната надпревара за най-чаровна сред чаровните в небето над Казанлък ще полетят стотици цветни балони.

Въпреки необичайните условия, съобразени с паднемията от Ковид 19, Казанлък празнува днес и традициите в Града на розите продължават. Розите цъфнаха и в условия на карантина, а неизменна част от празника са Царица Роза 2020 Мария Петрова и нейните подгласницки Сузан Иглева и Стефани Кръстева, които казанлъчани за първи път избраха виртуално, а в историята ще остане 52-та престижна корона.

Близо 30 хиляди знамена на града подари Общината и много от жителите на градовете и селата откликнаха на молбата на кмета Галина Стоянова и украсиха домовете си със символа на града.

"Приканвам Ви от 5 до 7 юни да поставим на балконите, прозорците или фасадите на домовете ни флага на Казанлък! Нека по този начин покажем, че символът на града ни и Празникът на розата са скъпи за всеки от нас! Нека украсим Казанлък и създадем празнична атмосфера по един по-различен начин! Да покажем, че в тези дни сме заедно, обединени и силни!", написа кметът на Казанлък в обръщение към своите съграждани. 

"На всички ни се налага понякога да застанем лице в лице с трудностите на живота. В повечето случаи, посрещайки истинските предизвикателства, ние имаме избор - да дадем възможност на ситуацията да ни съкруши или да продължим напред. В условията на пандемия аз избрах да вярвам, че всеки нов ден крие нови възможности и красота. За прекрасния ни град Фестивалът на розата е най-специалното събитие от културния календар. Тази година той ще се проведе по различен начин, съобразен с обстановката в страната и света, но се надявам той да внесе в домовете ни вярата, че всичко ще бъде наред, а в сърцата ни - радост и надежда", каза Галина Стоянова.

Така Казанлък ще покаже на България, а на Света, че е столицата на най-красивото, царственото цвете, превърнало се в национален символ - Розата, че именно тук, от хиляди набрани розови цветове се изработва най-ценното масло, това от роза Дамасцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгомир Стойнев води листата на БСП в Стара Загора

БСП регистрира кандидатската си листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори в 27 мир Стара Загора. Водач е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Социалистите влизат в предизборната  кампания с пълна листа от 22 кандидати. На втората..

публикувано на 04.05.24 в 12:56

Продължава кампанията за спасяването на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най- стария ямболски храм – „Св. Троица" ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил. лева , информира..

публикувано на 04.05.24 в 10:11

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота. Репортаж на кореспондента ни Даниела Костова. В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да..

публикувано на 04.05.24 в 10:07

Прогноза за времето

Днес времето ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони.  Вечерта от север валежите ще започнат да спират. Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен ...

публикувано на 04.05.24 в 09:52

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде..

публикувано на 04.05.24 в 09:40

С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата..

обновено на 04.05.24 в 08:17

Специализираната болница за рехабилитация в Котел ще бъде стабилизирана

Министерството на здравеопазването преведе 750 000 лв. на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.  Безлихвеният заем ще покрие просрочените задължения на лечебното заведение за консумативи, ток и заплати на персонала.Това се посочва в съобщение..

публикувано на 03.05.24 в 16:10

Концерт на Мария Мутафчиева по Радио Стара Загора за Великден

Радио Стара Загора- БНР ще излъчи на 4 май, събота,  от 16 ч. юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Специални гости в него са любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов,..

публикувано на 03.05.24 в 13:44

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и..

публикувано на 03.05.24 в 12:19

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол..

публикувано на 03.05.24 в 12:06