Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлък празнува

Под мотото „Погледни през балкона и празнувай“ Казанлък ще отбележи днес своя празник. Въпреки, че много от събитията преминаха в онлайн вариант заради епидемията от Ковид 19, тази сутрин все пак ще бъде тържествено издигнато знамето на Казанлък и ще бъде отслужен водосвет за благоденствието на града.

Освен това Община Казанлък ще поздрави жителите за празника на града с пищно цветно пано от 72 000 рози – символ на всички жители на общината. Голямата роза от хиляди свежи цвята ще бъде разгърната пред емблематичния Музей на розата в любимия на казанлъчани парк „Розариум“, за да може повече хора да се насладят на красивата рисунка и да си направят снимки за спомен от празничния ден. Розата ще бъде изобразена от свежо набран розов цвят от Долината на розите, за да усетят посетителите аромата на уникалната роза Дамасцена, издигната в култ и в онлайн Празници на розата в Розовата долина, които през тази година се провеждат за 117-и път.

Претендентките за короната на Царица Роза тази година също ще бъдат обединени с поздрав към казанлъчани. От ръцете на всичките 24 участнички в благородната надпревара за най-чаровна сред чаровните в небето над Казанлък ще полетят стотици цветни балони.

Въпреки необичайните условия, съобразени с паднемията от Ковид 19, Казанлък празнува днес и традициите в Града на розите продължават. Розите цъфнаха и в условия на карантина, а неизменна част от празника са Царица Роза 2020 Мария Петрова и нейните подгласницки Сузан Иглева и Стефани Кръстева, които казанлъчани за първи път избраха виртуално, а в историята ще остане 52-та престижна корона.

Близо 30 хиляди знамена на града подари Общината и много от жителите на градовете и селата откликнаха на молбата на кмета Галина Стоянова и украсиха домовете си със символа на града.

"Приканвам Ви от 5 до 7 юни да поставим на балконите, прозорците или фасадите на домовете ни флага на Казанлък! Нека по този начин покажем, че символът на града ни и Празникът на розата са скъпи за всеки от нас! Нека украсим Казанлък и създадем празнична атмосфера по един по-различен начин! Да покажем, че в тези дни сме заедно, обединени и силни!", написа кметът на Казанлък в обръщение към своите съграждани. 

"На всички ни се налага понякога да застанем лице в лице с трудностите на живота. В повечето случаи, посрещайки истинските предизвикателства, ние имаме избор - да дадем възможност на ситуацията да ни съкруши или да продължим напред. В условията на пандемия аз избрах да вярвам, че всеки нов ден крие нови възможности и красота. За прекрасния ни град Фестивалът на розата е най-специалното събитие от културния календар. Тази година той ще се проведе по различен начин, съобразен с обстановката в страната и света, но се надявам той да внесе в домовете ни вярата, че всичко ще бъде наред, а в сърцата ни - радост и надежда", каза Галина Стоянова.

Така Казанлък ще покаже на България, а на Света, че е столицата на най-красивото, царственото цвете, превърнало се в национален символ - Розата, че именно тук, от хиляди набрани розови цветове се изработва най-ценното масло, това от роза Дамасцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01