Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Берое" полетя към първата шестица

Старозагорци не дадохда шанс на "моряците" при рестарта на първенството

"Берое" разби гостуващия отбор на "Черно море" с 3:0. Успехът за старозагорци дойде при възобновяването на шампионата след тримесечна пауза в резултат на разпространението на коронавируса у нас. В герои за домакините се превърнаха Мартин Камбуров, Алиун Фал и Зоран Йосипович. С успеха пред около 2 000 свои привърженици играчите на "Берое" на практика подпечатаха продължаването си в първата шестица на първенството. 

Старши треньорът на "Берое" Димитър Димитров бе сменил схемата на игра за първия официален мач от 3 месеца насам. Вместо 3-5-2, с което беройци играха преди прекъсването заради пандемията, бургаският специалист избра да започне с четирима в отбраната - отдясно наляво Стив Фуртадо, Теди Мезаг, Ахмед Туба и Крум Стоянов, в средата на терена оперираха Александър Цветков, Иван Минчев, Гаюс Макута и Ибрахима Конте, а нападението бе съставено от Алиун Фал и капитана Мартин Камбуров.

Мачът започна с леко предимство за гостите. Още във втората минута Матиас Курьор се измъкна от беройската отбрана, навлезе в наказателното поле и подаде към Мартин Минчев, който стреля неточно по земя в аут. След първоначалните десетина по-силни минути за варненци, беройци придобиха увереност и затрудниха сериозно на няколко пъти вратата на гостите. В 14-та минута Камбуров засече с глава центриране Крум Стоянов, топката придоби странна парабола и попадна на главата на Алиун Фал, който от 2 метра нацели гредата. Няколко минути след това Фал бе изведен с дълго подаване в половината на "Черно море", размина вратаря Митрович и бе фаулиран от Стефан Станчев на границата на пеналта. Реферът Станислав Тодоров прецени да даде само жълт картон на бранителя на "моряците". Съдията от Шумен отново показа странен аршин при показването на картоните в 28-та минута, когато Митрович фаулира Мартин Камбуров в наказателното поле, след като бе преминат от легендарния голаджия, останал на празна врата. Сръбският страж не получи официално предупреждение. За радост на беройските фенове по трибуните отсъденият наказателен удар бе превърнат в 231-ия гол на Мартин Камбуров в българския футболен елит. В 36-та минута бранителят на "Черно море" Стефан Станчев сгреши фатално при изнасянето на топката, Алиун Фал му отне, но Станчев го фаулира и закономерно с 15 минути закъснение бе изгонен. В самия край на полувремето играчите на "Берое" направиха задачата си в двубоя още по-лесно. Стив Фуртадо центрира перфектно в наказателното поле, където Фал засече с глава топката в мрежата за 2:0.

Втората част започна на много по-ниски обороти. Старозагорци видимо бяха доволни от цифровото изражение на резултата, докато "моряците", останали с човек по-малко, очевидно приеха негативната развръзка. С две промени старши треньорът на гостите опита да промени развоя на събитията. В игра се появиха Димитриас Хантакиас и Мохамед Букаси. От другата страна в тима на старозагорци най-активен бе Иван Минчев, докато неговият съотборник Гаюс Макута си навлече гнева на феновете със слабото си представяне. В 65-та минута пред варненци се откри добра възможност, но ударът на играч на гостите бе отразен от Душан Перниш. 

Димитър Димитров направи първата си промяна в 68 минута. В игра на мястото на Ибрахима Конте се появи Октавио. В края на мача на терена със зеления екип се появиха лекуващият продлъжителна контузия Карлос Охене, както и Зоран Йосипович. Те замениха голмайстора Мартин Камбуров и Александър Цветков. Капитанът на старозагорци бе изпратен под бурните аплодисменти на около двете хиляди привърженици, заели своите места по трибуните на стадион "Берое". 

Спокойствието на терена бе нарушено най-накрая в 86-та минута, когато влезлият преди броени минути нападател на домакините Зоран Йосипович прониза за трети път вратата на "моряците". Играчът на "Берое" завърши по брилянтен начин едно от малкото опасни нападения през втората част. Йосипович преодоля защитник на варненци и с безпощаден удар по земя направи резултата 3:0. 

Попадението бе изключително важно, тъй като с него "зелените" си осигуриха място в първата шестица на шампионата. Беройци събират вече 40 точки, а следващата събота, 13 юни, от 21 часа гостуват на столичния "Славия" в последен кръг от редовния сезон на шампионата.

"Берое" - "Черно море" 3:0 Мартин Камбуров 29 мин,, Алиун Фал 44 мин., Зоран Йосипович 86 мин.

"Берое": Душан Перниш, Стив Фуртадо, Теди Мезаг, Ахмед Туба, Крум Стоянов( 88 мин. - Георги Ангелов), Александър Цветков( 80 мин. - Карлос Охене), Иван Минчев, Гаюс Макута, Ибрахима Конте(69 мин. - Октавио - 88 мин. жълт картон), Алиун Фал - 68 мин. жълт картон, Мартин Камбуров - капитан( 80 мин. - Зоран Йосипович); старши треньор: Димитър Димитров

"Черно море": Миодраг Митрович - 28 мин. жълт картон, Виктор Попов, Даниел Димов - капитан, Стефан Станчев - 21 мин. жълт картон, 36 мин. втори жълт и червен картон, Цветомир Панов, Васил Панайотов( 58мин. - Мохамед Букаси), Патрик Андраде - 82 мин. жълт картон, Мартин Минчев, Родриго Енрике(72 мин. - Денислав Ангелов), Матиас Курьор( 80 мин. - Жоао Кардозо), Илиан Илиев( 45мин. - Димитрис Хантакиас); старши треньор: Илиан Илиев

Главен съдия: Станислав Тодоров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Берое Стара Загора“ – „Монтана 2003“ 1:0 победи

В старозагорската спортна зала „Общинска“ бе играна първата среща от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. „Берое Стара Загора“ прие „Монтана 2003“ и спечели с 87:72 точки. Двубоят бе много интересен и премина на високи..

публикувано на 18.04.24 в 21:44

Атанас Апостолов: Заслужено победихме в Нова Загора

"Изиграхме добър мач като гости в Нова Загора. Смятам, че заслужено победихме с 2:1. Още в самото начало поведохме в резултата, след това удвоихме преднината си около 20-та минута. Домакините върнаха един гол в нашата врата в края на първата част...

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Живко Желев: Загубихме след наши грешки в Пловдив, разликата за съжаление вече е немалка

"Твърде лесно допуснахме две попадения още в началото на мача ни в Пловдив срещу местния "Спартак". Върнахме един гол, а имахме и лек натиск в края на срещата и поне в два случая имаше доста странни съдийски отсъждания в наша вреда. Но срещата е..

публикувано на 18.04.24 в 13:18

Днес БК "Берое" излиза в първа финална среща срещу "Монтана 2003"

"Днес излизаме в първа финална среща от срещу тима на "Монтана 2003". Срещата е от 18.30 часа в Общинска зала (екс ДЗУ/. Отборите са равностойни, но се надявам с фактора домакинство да победим. Освен това смятам, че интереса към мача е голям и ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:54

Турнир „Стоян Пенчев“ предстои в Стара Загора

От утре до неделя в Стара Загора ще бъде проведен традиционния турнир по спортна стрелба „Стоян Пенчев“. В спортна зала „Общинска“ и на стрелбище „Лозенец“ ще бъде надпреварата с малокалибрено и пневматично оръжие за момичета и момчета и юноши и..

публикувано на 18.04.24 в 10:46

Възобновяват класическата борба в Стара Загора

В Стара Загора е създаден нов клуб по борба. Той ще се нарича СКБ „Берое класически стил“. Президент е Милен Манов. Треньор е утвърден състезател като Николай Николов, който преди време направи кариера и в ММА. Помощник треньори са Деян Аврамов и..

публикувано на 18.04.24 в 10:14

Стара Загора – Лекоатлетическа столица на България през 2024г.

Тази неделя, 21 април, в Стара Загора за втора година ще се проведе маратонът "Берое 5К". Стотици участници ще бягат по улиците на града на дистанция от 5 километра. Трасето стартира от обновеният парк Артилерийски в 11ч.. В маратона ще се включат и..

публикувано на 17.04.24 в 15:52

Каратисти подготвят пореден турнир „Верея“

На 27 април в старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ ще бъде поредното издание на традиционния турнир по киокушин карате „Верея“. Надпреварата ще бъде за възрасти юноши и девойки младша и старша, както и за мъже и жени. Както всяка година входът..

публикувано на 17.04.24 в 14:02

Млади тежкоатлети мериха сили в турнир

В Стара Загора бе проведен традиционния турнир „Павел Костов“. Надпреварата за възрасти момичета и момчета и кадети и кадетки. Участваха 80 възпитаници на клубове по вдигане на тежести от Стара Загора, Хасково, Сливен и др. Класирането бе формирано..

публикувано на 16.04.24 в 09:07

Пет медала извоюваха кадети и кадетки от „Берое“

В Бургас бе проведен Държавният лично-отборен шампионат по борба за кадети и кадетки. „Кадетките ни се представиха на добро ниво“, съобщи за радио „Стара Загора“ Даяна Стойчева, треньор в старозагорския клуб по борба „Берое“. Нейната възпитаничка и..

публикувано на 15.04.24 в 14:06