Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ приема сигнали за трудови нарушения и през мобилно приложение

Сигналите за трудови нарушения, които постъпват към КНСБ в последния месец са от сферата на услугите, хотелиерството и транспорта, каза в интервю за радио Стара Загора Тодор Капитанов, организационен секретар на синдиката. По време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, работници и служители са се оплаквали главно от натиск за излизане в неплатен отпуск, който по принцип се предоставя по искане на работещия. Работодателят не може едностранно да изпрати служител в неплатен отпуск, а само и единствено в платен отпуск по време на извънредното положение, уточни Тодор Капитанов. Другата най-честа порочна практика е принуждаване на работниците и служителите да напускат работа по взаимно съгласие, което води до минимално обезщетение от 157 лева на месец, допълни той.

По време на извънредната епидемичната обстановка, работодателят има право едностранно да намалява работното време на служителите, но това не означава автоматично, че трябва да бъде намалено и заплащането, обърна внимание Тодор Капитанов. Това трябва да се регулира от друг административен акт, за който се изисква съгласието на служителя.

При нарушаване на права на работниците и служителите те трябва да се обърнат към инспекциите по труда по места, или да потърсят за съдействие синдикатите.

КНСБ поддържа безплатно мобилно приложение VOX KNSB за сигнали за некоректни работодатели. Предимството при ползването му е, че не е нужно пред институциите да се споменава кой е подал сигнала, но за да започне работа по случая от КНСБ изискват име и контакт.

Цялото интервю с Тодор Капитанов можете да чуете в прикачения звуков файл. Още от категорията

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05

Митрополит Антоний: След мъката идва радостта от Възкресението

След мъката идва радостта – така е и в днешния Разпети Петък – денят, в който православните християни си припомнят за страданията и кръстната смърт на Исус Христос. Днес всички ние скърбим за земната раздяла с нашия Спасител Исус Христос. Отправили..

публикувано на 30.04.21 в 14:40
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Промените в специализирания съд и прокуратура не предвиждат прекратяване на дела

Премахването на специализираните съд и прокуратура целят да бъде възстановено правото на справедлив процес за всички български граждани, правото на защита и презумцията за невиновност. Това коментира за Радио Стара Загора депутатът от..

публикувано на 29.04.21 в 16:30

Виртуално и присъствено ще се проведе Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се проведе в Стара Загора. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се..

публикувано на 29.04.21 в 09:43
Христо Панчугов

Предсрочни избори ще са от полза за българските граждани и демокрацията

„Има такъв народ“ пропусна шанса си да зададе дневния ред на българското общество и българската политика . Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. Когато влезе в парламента обаче, се отказа от всякакво..

публикувано на 28.04.21 в 15:26

Здравето и безопасността на труда са кауза

28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа. Международната организация на труда отбелязва този ден, за да насочи вниманието на световната общественост към неговото значение. Свидетели сме на новопроявяващи се рискове, които..

публикувано на 28.04.21 в 12:51

Пепи Димитрова: В България агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти

Политическият език е мост, но и преграда. "Няма как да се отговори еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата, коментира в предаването „Репортер“ Пепи Димитрова - председател на Комисията по професионална етика към Българското..

публикувано на 28.04.21 в 09:25