Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотирова: Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи ще започне да приема ученици още от тази година

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи ще започне да приема ученици още от тази година, това каза за радио Стара Загора Иванка Сотирова зам.кметът по образованието на Община Стара Загора и допълни, че първоначално ще има три паралелки. Докато ремонтът на сградата приключи, училището има временен адрес в СУ „Иван Вазов“ на ул. „Ген. Гурко“ 102. Намеренията ни са до началото на новата учебна година сградата да е готова. Със заповед от 21 май 2020 г. , министърът на образованието Красимир Вълчев дава съгласие за откриване на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Основните видове професионална подготовка ще са за специалностите Програмист, Приложен програмист и Системен програмист.

Със средства от Министерство на образованието и науката ще се извърши цялостно обновяване на сградата.

Проектът предвижда също изграждане на столова и физкултурен салон. Общежитието ще се помещава в модерни стаи за настаняване на учениците, които не са от Стара Загора. Училището ще разполага още с нови кабинети и компютърни зали в училищния корпус, многофункционална лекционна зала, помещения за самоподготовка и високотехнологична лаборатория по информационни технологии.

В дворното пространство се предвижда многообразни възможности за спорт с нови игрища по волейбол, тенис, футбол и фитнес площадка. Нови алеи, зеленина и беседки ще предразполагат учениците към занятия на открито и отдих в свободното време.


Още от категорията

Първо участие на българските младежки делегати в централата на ООН в Ню Йорк

Успешно приключи участието на българските младежки делегати към ООН с мандат 2023/2024 г. Александър Янев и Коста Каракашян  се прибраха от 62-рата сесия на Комисията по социално развитие към Икономическия и социален съвет на ООН.  Това..

публикувано на 20.02.24 в 16:57
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Ще продължа да работя за това ВМРО да е в основата на силен десен съюз

Конгресът на ВМРО върна на поста председател на партията дългогодишния лидер Красимир Каракачанов. Той победи в гласуването евродепутата Ангел Джамбазки. Пред Радио Стара Загора Д жамбазки коментира, че двамата имат различни виждания за бъдещето на..

публикувано на 20.02.24 в 16:20

Планински спасител: Движете се по зимната маркировка в планините

За опасност от лавини в планините, предупреди Светослав Генков, началник на отряд към Планинска спасителна служба –Ловеч. За Радио Стара Загора той обясни, че у нас потенциално опасните склонове за лавини са с наклон на терена около 45° градуса..

обновено на 17.02.24 в 08:44
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Евентуален политически проект на президента ще продължи вредното говорене на БСП и "Възраждане"

Ротацията вероятно ще се случи и България ще има нов министър-председател през следващия месец. Дори това обаче по някаква причина да не се случи, ремонт на кабинета със сигурност ще има. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора политологът..

публикувано на 16.02.24 в 15:01

В България все още има много енергия за изкуство

Световно признатата маестра Николета Конти ще дирижира спектакъла на операта "Бохеми" тази вечер (16.02.) в Държавна опера Стара Загора, от 19:00 ч. Концертиращ пианист или една от най-успешните жени диригенти в наши дни?  Маестра Николета Конти не..

публикувано на 16.02.24 в 08:05
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Не е важно колко са камерите за скорост, а къде са поставени

Не е важно колко камери за скорост ще има в страната, важно е да бъдат насочени усилията към местата с висока концентрация на произшествия. Това коментира за Радио Стара Загора Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод новите 20..

публикувано на 15.02.24 в 09:05

Психолог: Много малко хора обичат себе си

Любовта към себе ни позволява да се приемем неподправени, с всичките си добри и лоши страни. Това е процес на привързаност и грижа, на приемане и уважение към собствените си граници и нужди. Това обясни за  Радио Стара Загора психологът Яна..

публикувано на 14.02.24 в 15:54

Нидерландия ограничава приема на студенти в програми на английски език

Висши училища в Нидерландия се обявиха срещу приема на чуждестранни студенти в бакалавърски програми на английски език.  Това са 14 държавни изследователски университета, които предприемат действия, за да редуцират бъдещите студенти чрез квоти и..

обновено на 13.02.24 в 14:51

И в Стара Загора "внасят" работници заради липса на кадри

Липсата на кадри е един от основните проблеми, пред които са изправени старозагорските работодатели. Това е и причината често да се стига до т.нар. внос на работници, посочи председателят на Търговско промишлената палата Олег Стоилов. Освен..

публикувано на 12.02.24 в 15:47
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Сглобката няма да се разпадне при ротацията

Малко вероятно е да се стигне до предсрочни избори, това коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Петър Чолаков. Той прогнозира, че сглобката и правителството няма да се разпаднат при ротацията на премиерите. Според него в момента се водят..

публикувано на 12.02.24 в 09:54