Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора започна работа Обществен съвет за архитектура, изкуство и култура

| обновено на 24.06.20 в 13:35

Първо работно заседание проведе днес създаденият, със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров - Обществен съвет за архитектура, изкуство и култура. Новосформираната структура е консултативен орган за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и инициативи, с цел провеждане на публични политики в полза на гражданите и при спазване на принципите на публичност и прозрачност, заложени в изпълнение на Програмата на кмета за управление през мандат 2019-2023, информират от общинския пресцентър.

Председател на Съвета е Милена Желева, зам.-кмет с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“, зам.- председател е главният архитект Виктория Грозева, секретар е началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова. Членове са: Милен Алагенски, председател на Представителството на СБХ Стара Загора, проф. Марин Добрев - изкуствовед, директор на Художествена галерия Стара Загора, Наско Настев- скулптор, доц. Ани Златева- главен секретар на Тракийски университет - Стара Загора, Дарина Колева- журналист, член на Съюза на българските журналисти, арх. Петър Киряков- представител на Камарата на архитектите- Регионална колегия-Стара Загора, арх. Велимир Георгиев- представител на Съюза на архитектите в България- Регионална колегия- Стара Загора, арх. Димитър Николов- представител на Съюза на ландшафтните архитекти - клуб Стара Загора и представител на професионалните институти за сценични изкуства от Стара Загора.

По своята същност Съветът ще подпомага администрацията при осъществяване на функциите ѝ относно формирането и реализирането на общинската политика, свързана с изграждането на естетическа градска среда и намирането на конкретно специфично решение, съобразно възникналите нови обстоятелства. Той ще съдейства за опазване и популяризиране на културното наследство в Общината като дава мнения и становища относно художествените качества, значимостта и подходящото ситуиране на направените предложения за изграждане на нови паметници, паметни знаци, монументи, монументална стенопис, декоративни пана и др.

Решенията, които ще бъдат вземани по време на заседанията са мнения, съвети и предложения, които се предоставят на вниманието на Кмета на Община Стара Загора, Постоянната комисия по култура и туризъм към Общинския съвет Стара Загора и Експертния съвет по устройство на територията.

Определеният поименен състав  на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура може да бъде разширяван както по отношение на предлаганите лица, така и за определяне на различни направления в посочените области на човешката дейност

По време на първото заседание бяха обсъдени времето и начина на работа на Съвета, както и въпроси, които са били вече разглеждани на заседание на ЕСУТ.

Повече чуйте от интервюто с Милена Желева в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задържаха 23-годишен за убийство в село Целина

Мъж на 66 години е починал, след като е пребит с кол след конфликт със свой познат, днес, в чирпанското село Целина. Задържан за престъплението е 23-годишен мъж от селото, информират от прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем за..

публикувано на 10.09.24 в 19:17

Филиал Хасково на Тракийски университет посрещна своите първокурсници

С тържествена церемония бе дадено официално начало на академичната 2024/2025 г. във Филиал Хасково на Тракийски университет. Специални гости на събитието бяха кметът на Община Хасково – Станислав Дечев, ректорското ръководство на Тракийски университет..

публикувано на 10.09.24 в 18:34

Смесен хор “Родина“- Стара Загора отличен на Международен фестивал в албанския град Дурас

Смесен хор „Родина“ при Читалище „Родина-1860“ в Стара Загора взе участие в XVIII Международен фестивал „DURRES Fest”, който се проведе от 3 до 7 септември в град Дурас, Албания. Фестивалът в крайбрежния град се състоя на централния площад пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:29

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора с мащабна социална кауза под мото #ИзбериДоброто

Благодарение на Община Стара Загора, най-голямото тийн събитие ще гостува под липите за първи път, за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи. Другият организатор на TEEN BOOM FEST е Местната комисия за борба с противообществените..

публикувано на 10.09.24 в 18:24

Жена в Димитровград пострада на пешеходна пътека, водачът не е употребил алкохол

Пешеходка пострада в Димитровград след като шофьор на 72 години не и дал предимство, въпреки че тя пресичала пешеходна пътека. Пострадалата, на 76 години е била прегледана от лекар и освободена за домашно лечение. От полицията в Хасково съобщиха, че..

публикувано на 10.09.24 в 17:40

Нощ на изкуствата 2024 ще радва старозагорци и гости на града с богата програма

За поредна година в Община  Стара Загора организира  „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Града на липите. В последния петък на месеца -  27 септември,  във времето от 19.00 до 23.00..

публикувано на 10.09.24 в 17:13

Започват мащабни ремонти в Гурково

Община Гурково подписа нови 10 споразумения за финансиране на проекти в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщават от местната администрация. „Проектите са на стойност близо 4 млн. 200 хил. лева и са част от инвестиционната..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Училищата в Павел баня са готови за първия учебен ден

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу проведе днес работната среща с директорите на учебните заведения от града и селата, както и с представители на превозвачите, които ще извозват пътуващите ученици. В хода на разговорите стана ясно, че..

публикувано на 10.09.24 в 14:55

Откриха академичната година във филиала на Тракийския университет в Ямбол

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков откри новата академична 2024/2025 година във Факултет „Техника и технологии" в Ямбол. Прага на учебното заведение тази година прекрачват над 200 бъдещи инженери , които ще се обучават в..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Стара Загора е домакин на националния форум „Да! На българската икономика“

Община Стара Загора е отново домакин на форум от националната кампания „Да! На българската икономика“. Утвърдената платформа за диалог между бизнеса, властта на национално и местно ниво и неправителствения сектор ще срещне заинтересованите страни..

публикувано на 10.09.24 в 14:45