Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коронакризата не засегна производството на кафе

Коронакризата не въздейства негативно върху производството на кафе в световен мащаб. Тазгодишната реколта е дори с по-високо качество, коментира Йордан Дъбов, експерт и дегустатор. Променя се обаче начинът, по който се събира продукцията – има трудности и при ръчното, и при машинното събиране на плодовете на кафееното дърво.

 „Качеството и количеството няма да бъдат засегнати, но на фермерите ще им бъде по-трудно от гледна точка на това да управляват крайния продукт. От Бразилия до Етиопия и Кения качеството на кафето е по-добро, отколкото миналата година“.

Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, е изправена пред огромни изпитания в последните седмици. Обезценяването на националната валута – реал, крие много повече рискове, отколкото разпространението на Ковид -19 в южноамериканската държава, коментира Дъбов, позовавайки се на свои партньори там.

Като собственик на компания Йордан Дъбов отчита 85% загуби за времето, в което ресторанти и барове бяха затворени, но напоследък се наблюдава постепенно съживяване на бизнеса.

Според прогнозите до 2050 година консумацията на кафе ще се увеличи двойно на глобално ниво. За разлика от какаото като суровина, която значително намалява заради климатичните промени, то пред кафето няма подобна заплаха. Очаква се продукцията от кафеените плантации да следва темпа на потреблението. 

Опитният барист препоръчва ценителите на тонизиращата напитка да купуват от търговци, специализирани в изпичането на зелените зърна кафе. И у нас вече има такива, на които да се доверим.

Повлия ли Ковид - 19 върху цената на суровото кафе на борсите? Защо в страни като Бурунди и Руанда, където добивът на кафе е основен поминък за местните - те са го заклеймили? Чуйте от разговора  с Йордан Дъбов в звуковия файл:Още от категорията

Янко Янков

Оповестяват доклад за общинските дружества в Стара Загора

На финалната права е анализът за дейността на общинските дружества в Стара Загора - седем здравни и четири търговски юридически лица, чиито принципал е Общинският съвет. Четири временни комисии от съветници проучват в детайли дългогодишната им работа..

публикувано на 08.07.20 в 16:42

Христо Иванов: "В събота от 11 часа да си поискаме обратно държавността на "Росенец"

„ Ахмед Доган е персоналното олицетворение на българското задкулисие и неговите дълбоки корени в Държавна сигурност. Всички български институции са позволили на Доган да узурпира част от българския бряг край парка „Росенец“. Няма да..

публикувано на 08.07.20 в 16:17

Симо Симов: Очаквам приемливи цени на горивата през лятото

Решението да се създаде държавна петролна компания със своите акцизно-данъчни складове, които притежава е закъсняло, но приемливо. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Симо Симов, зам.-председател на Управителния съвет на Асоциация на..

публикувано на 07.07.20 в 10:02
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Българското общество има силите за политическа промяна, но му липсва вяра

"Всичко, което се случва в последните дни е продължение на основните скандали, по които липсва смислен завършек през последните няколко седмици. Министър- председателят Бойко Борисов прехвърля дебата от своя диалог с Васил Божков към президента Румен..

публикувано на 06.07.20 в 10:53

Старши инспектор Гроздана Андреева: Избрах да съм полицай, за да помагам на хората!

Днес е професионалния празник на работещите в системата на МВР. В предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора представихме една нежна, но и силна жена, избрала тази "мъжка" професия -  старши инспектор Гроздана Андреева, началник група..

публикувано на 05.07.20 в 11:44
Мариан Цонев

Община Гурково изпълнява проекти за над 10 млн. лв.

При бюджет от 7 400 000 лв. община Гурково е привлякла близо 10 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа, подмяна и рехабилитация на водопреносната мрежа в селата и в общинския център и строежа на пречиствателна станция в с. Конаре. Част от проектите..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09