Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кольо Парамов: България влиза в период на важни икономически промени и смяна на олигархичния модел на управление

Членството на България във валутно-курсовия механизъм ERM II  и в банковия съюз ще осигури надеждно функциониране на банковата система и минимизиране на тежките последици за икономиката от кризата, предизвикана от КОВИД 19, коментира в интервю за Радио Стара Загора финансистът  Кольо Парамов. Според него за преодоляване на негативните последици за икономиката е трябвало правителство да поеме по-голям размер, до 15 млрд. лева на дълговата схема от 10 млрд. лева, защото в рамките на 14 месеца, до м. май 2021 година той прогнозира понижение на БВП на страната от 10 %. Страната ни максимално трябва да се възползва от финансовите възможности на плана на ЕС за възстановяване след КОВИД 19. Новината от последните часове е, че финансовата рамка на плана за възстановяване на ЕС след КОВИД 19 в размер на 750 млрд. евро,  по предложение на Европейската централна банка, нараства на 1 трилион и  86 млрд. евро. Съгласно изискванията на членството на България в чакалнята на еврозоната ще трябва да се направи и преглед на малки банки в страната, обслужващи интересите на олигарсите, с безконтролно превеждане на средства към офшорни зони. За тези банки ще трябва да се докаже капиталова адекватност, която европейските банки поддържат. Кольо Парамов прогнозира, че предстоят нови много важни икономически промени, които досега не са правени в страната.

 По думите му контролът от страна на Европейската централна банка ще осветли финансовите потоци на олигархичните структури в страната. По този начин ще бъде пресечен техния диктат върху политическата класа, за вземането на важни управленски решения, обслужващи техните интереси. В настоящата ситуация за преодоляване на институционалната криза, която има всички индикации, да прерасне в политическа, е необходимо да се направят няколко важни стъпки: на първо място адекватна и отговорна реакция от страна на държавните институции, в отговор на дневния ред на обществото, свикване на нова кръгла маса, на която да се дискутира вземането на важни решения за бъдещия модел на управление на държавата, изключващ влиянието на олигарсите и свикване на Велико народно събрание. По темата интервюто на Диана Абрашева с Кольо Парамов в прикачения звуков файл:Още от категорията

Д-р Юлиян Петров: Учебната година ще започне присъствено

През вчерашния ден , асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката за осигуряването на варианти за присъствено и дистанционно провеждане на учебната година, която ще е в условията на пандемия. Началото на..

публикувано на 13.08.20 в 15:04
Георги Киряков

Протестът няма да свали правителството, партията на Цветанов няма нужния потенциал

Днешното проваляне на извънредното заседание на Народното събрание е заради нежеланието на ГЕРБ да легитимират позицията на БСП спрямо политическата обстановка. Това каза за Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Според него един от..

публикувано на 13.08.20 в 15:03

Проф. Ивайло Дичев: Новите протести боравят повече с образи

„Новите, съвременни протести боравят повече с образи, докато тези от преди години са разчитали повече на думите, имали са манифести, програми. Това е резултат от факта, че визуалното по-бързо се помни, а и нямаме време много да вникваме и да..

публикувано на 12.08.20 в 15:10

Още на следващите избори младото поколение ще влезе в политиката

Ако премиерът Борисов подаде сега оставка има шанс да спаси партията ГЕРБ, макар и отслабнала. Така коментира за Радио Стара Загора политическата ситуация у нас и 33 дни антиправителствени протести Пламен Даракчиев от „Да България“, журналист, един от..

публикувано на 11.08.20 в 08:37

Доц. Антоний Гълъбов: "Президентът е дезертирал от отговорностите си"

Искането на оставка само по себе си не решава нито един проблем в сложната политическа ситуация в страната. Същественият проблем в момента е липсата на диалог, защото в условия на политическа нестабилност и криза много важно е институциите да..

публикувано на 10.08.20 в 15:59

Българите в Мюнхен излизат на протест тази неделя

Израз на безпомощността на правителството е премахването на палатковите лагери в столицата и големите градове на страната. Това заяви за Радио Стара Загора Диляна Чирпанлиева - студент по право в Мюнхен. Тя е и един от организаторите на протестите в..

публикувано на 07.08.20 в 16:49

Петър Славов: Това управление работи "на тъмно"

Координираната акция по премахване на палаткови лагери в столицата и други градове на страната е била предварително планирана и разкрива едно управление, което върши работата си „на тъмно“, заяви в интервю за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов...

публикувано на 07.08.20 в 15:22

Защо кърменето е полезно за цялата планета?

"Да подкрепим кърменето за по-здрава планета" – това е мотото на Световната седмица на кърменето за 2020-та година, която се провежда от 3-ти до 7-ми август. По този повод Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Стара Загора организира среща..

публикувано на 07.08.20 в 13:42
Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11