Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

Бившият футболист и треньор изкачи връх Монблан в подкрепа на кампанията „Всяко Дете Заслужава“

Снимка: 7istorii.com

Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел най-високият връх в Европа - Монблан.

Роденият в Казанлък бивш спортист е основател на Сдружение "Седем истории“ и инициатор на кампанията „Всяко Дете Заслужава“. Целта на Христо Янев и екипът на сдружението е набиране на средства за изграждане и оборудване на съвременен терапевтичен център за деца с късно проговаряне, деца от аутистичния спектър и такива с емоционално-поведенчески проблеми в развитието.

Като част от кампанията на 17 юли Христо Янев пое към Франция, а на 20 юли в 05.54 сутринта стъпи на високия 4809 метра връх. „Подготвях се, но не мога да кажа, че съм бил подготвен. Не знаех половината от нещата, които видях. Научих ги на място. Имаше места, на които просто трябва да се пребориш със страховете си, със себе си, с всичко, което е пред теб. Успях благодарение на Ману (б.ав.- Ману Гаде трикратен световен шампион по фрийстайл), който освен страхотен професионалист и шампион е и човек на първо място. Имаше две-три места, на които имаше типично алпинистки техники, които трябваше да използваме. Качвахме се по стена, която е с денивелация 600 метра и това ни отне 2 часа“, разказа пред Радио Стара Загора Христо Янев, който в кариерата си на футболист има спечелени 4 шампионски титли на България, а като треньор е и носител на Купата на страната.

„Последният ден, някъде на височина от около 4300 м усетих, че трябва да вложа всичко от себе си. Времето се преобърна, стана коренно различно от това, което беше – излезе вятър, стана студено, снегът, по който вървяхме се превърна в лед. Точно в тези моменти си казваш, че ако си тръгнал да правиш нещо, просто трябва да изискаш от себе си да стигнеш до края“, сподели още Христо Янев.

„Истината е, че получихме много подкрепа, видях хора, които истински искат да се включат в тази наша кауза. Но това да искаш и да го направиш са две различни неща. Ние направихме първата крачка, показахме на българската общественост, че съществува такъв проблем, че той е нещо, на което трябва да обърнем внимание, че е нещо, от което зависи не само нашето бъдеще, но и бъдещето на нашите деца, на нашето общество. Затова се надявам колкото се може повече хора да се включат към тази кауза, колкото се може повече хора да отворят сърцата си, да участват дарявайки от себе си и да изградим този център и да може всичко, което ние стартирахме да го доведем до край“.

Цялото интервю с Христо Янев чуйте в прикачения звуков файл


Още от категорията

В Плана за възстановяване не е включена автомобилната индустрия

Целта на новите стикери за превозните средства е да ограничат степента на отрицателно въздействие върху околната среда от изгорели газове. Изискванията, които влизат в сила от 12 юли, ще засегнат леките и лекотоварните автомобили, каза за..

обновено на 22.06.21 в 15:34

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05