Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови договори предоставят възможности на студенти от Тракийски университет – Стара Загора в иновативни козевъдни ферми

Снимка: Тракийски Университет

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа два договора за партньорство - с ЕТ „АПК – КОПРИВЩИЦА – ЛЮБЕН ЙОВКОВ” и с ЗП Радослав Любчов Йовков, които са собственици на най-мащабните козевъдни ферми в България.

Стопанствата им, в които се отглеждат 2000 кози от породите Саанска коза и Алпин, са оборудвани с най-модерните технологии за отглеждане и доене. А високата производителност на мляко им дава възможност, както за затворен цикъл до готов продукт, така и за продажба на преработватели.

Предмет на договора е университетът и фермите да обединят своите усилия за осъществяване на партньорство с цел съвместна образователна, клинична и научноизследователска дейност, а студентите от Ветеринарномедицинския и Аграрния факултет ще имат възможността да надграждат практическите си умения в иновативните стопанства.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков сподели, че тази възможност ще квалифицира студентите на още по-добро технологично ниво: „Нашите студенти ще имат възможност да се запознаят с една от фермите, която е на най-високо генетично и технологично ниво. Козите във фермите в Копривщица са с много висок генетичен потенциал, а технологията е една от най-добрите в Европа. Системата е изцяло автоматизирана, компютъризирана, козите се доят в доилна зала, нашите студенти ще могат да се докоснат до най-доброто, с което разполага козевъдството. Този договор дава възможност Тракийски университет да помага със своята експертиза, а студентите ни да получат добра практическа подготовка в реалния бизнес. Нашето партньорство е и на друго поприще – ние съвместно участваме в иновативни проекти във фонд Земеделие, по мярка 16.1, където технологиите, с които ще работим съвместно са на най-високо световно ниво – криоконсервация на семенна течност, производство на ембриони, ембриотрансфер, което при козите е правено само на няколко места в света.“

Собственикът на козевъдната ферма Радослав Йовков разказа за предизвикателството, по което са поели с иновативното стопанство: „Ние със сина ми се занимаваме от 2015-та година в сферата на козевъдството, тъй като козето мляко е най-здравословният млечен продукт. Фермата я изградихме преди 5 години, като сме заимствали холандски и италиански технологии, но с външни консултанти. Точно това роди идеята за партньорство с науката в България в лицето на Тракийски университет. Нашата цел е да работим над здравния статус на стадата и високото ниво на хранене, което превръща партньорството ни в необятно, защото тези сфери се развиват ежегодно. Ние ще предоставим нашите бази за обучение на студентите, а те ще имат възможността да останат в България и да получават много добро заплащане и когато работата им има ефективност, те ще бъдат по-добре заплатени от чуждестранните работодатели и ще работят в родината си.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

войнишкият паметник в Тулово

Родолюбци от Крън - с идея на изграждане на войнишки паметник

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на селото, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа".  "Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са..

публикувано на 06.05.24 в 10:00
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Над 6 800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

На 6 май - Гергьовден в Стара Загора празнуват над 6 800 именници. С името Георги са най-много - 3 311, след това са дамите на име Галина - 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11
снимката е илюстративна

Слънчев и топъл 6 май в Старозагорско

Слънчево и топло ще е в Старозагорско на днешния 6 май.  Максималните температури днес се очаква да достигнат до 23 градуса, а утрото в областния град посрещаме с температура на въздуха от 7-9 градуса.  Днес ще е и денят на голямото прибиране. Очаква се..

публикувано на 06.05.24 в 07:31
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Гергьовден е

Днес е 6 май – вторият ден от Великден, който съвпада с още един от най-големите пролетни празници на българите – Гергьовден .  Празникът е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани по нашите земи.  Сред мюсюлманите в България празникът е..

публикувано на 06.05.24 в 07:00

Ще градят храм в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия...

публикувано на 05.05.24 в 10:50

Вярващи възобновяват параклис в сливенско

 Вярата  в Бог обедини християните от Сливен за спасяването на параклисчето „Света Богородица“ и облагородяването на пространството около него в местността Кишешлика. „Ремонтът на малката света обител започнал още през 2001 г. Бай Данчо. И  от тогава..

публикувано на 05.05.24 в 10:10

Христос Воскресе!

В първият ден на Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе. Честит празник! В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. Старозагорският митрополит Киприян оглави богослужението в катедралния храм Св. Николай в..

публикувано на 05.05.24 в 09:41

Драгомир Стойнев води листата на БСП в Стара Загора

БСП регистрира кандидатската си листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори в 27 мир Стара Загора. Водач е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Социалистите влизат в предизборната  кампания с пълна листа от 22 кандидати. На втората..

публикувано на 04.05.24 в 12:56