Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето. 

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов.

Ако сме сред природата е добре да се приберем в закрито помещение, да не стоим под дървета, да изключим мобилните си телефони и да извадим въдиците от водоемите. В автомобила също е безопасно. Позата, която може да ни предпази, е с прибрани крака и клекнали, съветва Христомир Иванов.

Градската среда в много случаи би могла да бъде и по-опасна, защото много от сградите са без мълниезащита или тя е ненадеждна, коментира експертът. Тогава не сме в безопасност дори и вътре в помещенията.

Съществува европейски стандарт за мълниезащита, който като нормативна уредба е синхронизиран с българската наредба. В нея обаче не е упоменат орган, който да контролира мълниезащитните уредби. Все пак сградата би трябвало да не може да бъде въведена в експлоатация без тях.

Между 1 200 и 2 500 лв., в зависимост от сградата, е цената за изграждането на  сигурна мълниезащита, допълни инж. Христомир Иванов.

Цялото интервю можете да чуете в прикачените звукови файлове.
Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът..

публикувано на 29.07.20 в 15:30

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00

Адвокат Станимир Ченалов: Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява.

Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява, припомни в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора адвокат Станимир Ченалов . Да спазваме добрия тон на общуване и в еуфорията да не извършваме незаконни..

публикувано на 20.07.20 в 11:19