Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължават действията по овладяването на пожара в общините Тополовград и Свиленград

Пожарът в Сакар не стихва, няма пряка опасност за хората от близките села. Продължават действията по овладяването на пожара, който вилнее на територията на общините Тополовград и Свиленград. Няма засегнати населени места. Периметърът около селата е обезопасен и няма опасност за жителите на село Присадец в община Тополовград, село Маточина в община Свиленград и село Варник в община Свиленград. Обстановката остава сложна поради силните пориви на вятъра, които правят овладяването на огъня изключително трудно. Областният управител д-р Стефка Здравкова посети най-засегнатите от огъня райони. Тя е в непрекъсната връзка с всички институции, ангажирани с овладяването на стихията. На място е и директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението /ГДПБЗН/ главен комисар Николай Николов. За справяне с огнената стихия е съсредоточен огромен ресурс от хора и техника от цялата страна. 21-н противопожарни автомобила от областите Габрово, София, Кърджали, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик подпомагат работата на хасковските огнеборци. Пламъците вече са обхванали над 50 000 декара площ от борова и широколистна гора, храсти и земеделска земя. Със стихията продължават да се борят пожарникари, служители на държавно лесничейство, военни, общински служители, местни хора и доброволци. Одобрено е искането от Министерството на отбраната за изпращане на хеликоптер, който да се включи в пожарогасенето. Той ще излети от летище Крумово и ще бъде включен в пожара в момента, в който метеорологичната обстановка позволи. Противопожарният хеликоптер ще гаси в райони, където теренът е непроходим за хора и наземна техника. Бедственото положение остава в сила до 11 август на територията на пет от общините в област Хасково.

Опасността от пожари, поради високите температури и силния вятър, остава висока, предупреждава областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя апелира за отговорност от всички жители на областта и спазване на противопожарните норми и изказва своята благодарност към всички хора, които вече трето денонощие се опитват да овладеят огнената стихия в Сакар планина.


Още от категорията

Шест случая на COVID-19 са регистрирани в Дома за стари хора в Сливен

Шест случая на COVID-19 бяха регистрирани в Дома за стари хора в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са двама домуващи и четирима служители от персонала. Домуващите са в изолация на място, лечението им се провежда под наблюдението..

публикувано на 03.12.20 в 12:28

Контролът на строителството и селското стопанство ще са приоритет за Инспекцията по труда в Хасково през 2021 година.

Засиленият контрол на строителни обекти и в селското стопанство остава приоритет на Дирекцията "Инспекция по труда" - Хасково, през следващата 2021 г., както бе и през тази година, съобщиха от контролната служба. Ще продължи също така контролът по..

публикувано на 03.12.20 в 12:23

Временни разписания на градския и междуселищен транспорт въвеждат в Община Стара Загора

Във връзка с  въведената извънредна епидемична обстановка и действащите мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на страната и конкретно в община Стара Загора, се въвеждат временни разписания на следните автобусни  и..

публикувано на 03.12.20 в 12:11
Сн.:Пресцентър - Община Стара Загора

Девет автомобила, излезли от употреба,бяха принудително премахнати в Стара Загора

Девет автомобила, излезли от употреба, бяха принудително премахнати от междублокови пространства и общински паркинги в Стара Загора. Две от колите са фирмени, а останалите са собственост на физически лица. Всички са били включени в процедура по..

публикувано на 03.12.20 в 10:13

КЕВР решава за нови цени на водата в 26 района

Новите цени на водата за 26 различни района на страната ще бъдат обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК..

публикувано на 03.12.20 в 09:45
Сн.: Пресцентър - Община Димитровград

Започна изграждането на Център за временно настаняване в Димитровград

Със символична първа копка на започна изграждането на Център за временно настаняване в Димитровград. Той който ще бъде първият по рода си в Хасковска област. Проектът е на стойност 626 769 лева и предвижда преустройството и ремонта на бивше..

публикувано на 03.12.20 в 09:38
Снимка:https://radio999bg.com

Над 300 обаждания са получени от БЧК-Ямбол за психологическа подкрепа

Над 300 обаждания са получени на горещите телефони за оказване на психологическа помощ на БЧК-Ямбол. Консултациите ще продължат и през следващите месеци. Те са   напълно безплатни за хората в нужда, а четирима специалисти отговарят на въпросите..

публикувано на 03.12.20 в 09:15

Областната болница в Ямбол отново приема спешни пациенти

В областната болница в Ямбол е възобновен приемът на пациенти за спешни операции и раждания. Дейността на лечебното заведение беше блокирана повече от денонощие, заради  заразени с коронавирус лекари. До критичната ситуация се стигна, след като и двете..

публикувано на 03.12.20 в 09:08

3138 са новите случаи на коронавирус при 8478 теста

3138 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. От направените 8478 PCR теста 37% са положителни. Излекувани са 2206 души, 159 са починали.  523 пациенти са в интензивни..

публикувано на 03.12.20 в 07:35

Коледната елха пред Община Стара Загора грейва в петък

На 4 декември (петък) точно в 17,00 часа Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна. Ще засияе и коледната елха на площада пред Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Необичайната ситуация тази година попречи на Дядо Коледа..

публикувано на 02.12.20 в 15:36