Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2 млн. лева допълнително ще получат общините за национални програми за развитие на образованието

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 1 902 782 лв., които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, за осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието, съобщи пресслужбата на кабинета.

1 799 902 лв. ще бъдат предоставени по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда". От тях 1 216 506 лв. са за финансиране на 28 общински профилирани гимназии и средни училища, в които през учебната 2020/2021 г. ще се ремонтират, обзавеждат и оборудват учебни кабинети и класни стаи за профилирано обучение по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. Други 583 396 лв. са предвидени по модул "Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата" (БДП). С тях в 90 детски градини и 181 училища ще бъдат изградени площадки за обучение по БДП, посочват от МС.

С предоставените 97 280 лв. по НП "Заедно за всяко дете" ще бъдат включени родителите/семействата в процеса на обхващане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование и с цел да се повиши възпитателният потенциал на семейството.

10 690 лв. се предоставят по модул "Подпомагане на екипите за обхват". Средствата са предназначени за разработване и въвеждане на комплекс от мерки и прилагане на интегриран подход за всяко дете, което е идентифицирано като необхванато или е застрашено от отпадане от системата на образованието.

С 86 590 лв. 27 детски градини и 45 училища ще бъдат подпомогнати по втория модул "Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование".

5 600 лв. в изпълнение на Национална програма "Мотивирани учители" са за осигуряване на квалифицирани учители, които работят в отдалечени райони или с ученици с понижени образователни резултати. Тези учители ще получават допълнително възнаграждение в размер на 500 лв. и средства за наем в размер на 200 лв. на месец или възстановяване на транспортни разходи, допълва правителствената пресслужба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

400 са свободните работни места в региона, на които могат да разчита съкратените в ТЕЦ 3

Предстоящите съкращения в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха разисквани на среща в  областната администрация в  Стара Загора. От частната въглищна централа са заявили в Бюрото по труда, че предстои да освободят 160 работници в  периода от 10 май..

публикувано на 19.04.24 в 15:26
Заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход Радостин Танев даде официален старт на кариерния форум WorkIn Stara Zagora

Огромен интерес към WorkIn Stara Zagora

Стара Загора е домакин на кариерното изложение  WorkIn Stara Zagora  днес и утре. Второто издание на форума събира работодатели и експерти, които ще споделят знания и опит с аудиторията. Изложбената част включва щандове на компании, които представят своите..

обновено на 19.04.24 в 15:18
Монументът на връх Бузлуджа

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника "Бузлуджа" и зоната около яз. "Копринка"

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир "Копринка" и на паметника "Бузлуджа". Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова - главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията..

публикувано на 19.04.24 в 14:42

РЗИ организира поход по повод Световния ден на физическата активност

Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора и Образователен и туристически център „Кукуряк“ – Стара Загора, организира еднодневен поход „Животът изисква движение“ от Аязмото до..

публикувано на 19.04.24 в 14:20
американска норка

Пореден протест на природозащитници с искане за спиране на фермите за норки в България

Пореден символичен протест на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) срещу обжалването на заповедта на МОСВ за  забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" в България се проведе в столицата днес...

публикувано на 19.04.24 в 13:35

Включват и БСП в обсъждането на идейни концепции за Бузлуджа

Изработване на идейна концепция за запазването на Дом-паметника на Бузлуджа е възложил служебният премиер Димитър Главчев. Това стана ясно от негов отговор по време на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков...

публикувано на 19.04.24 в 13:07

Специализирана полицейска акция тече в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10,00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения. Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни..

публикувано на 19.04.24 в 12:36

Спектакълът "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Примата Анелия Димитрова и звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко ще представят легендарния балет „Лебедово езеро“ на 23 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Ротбарт е Фиорди Лоха, а Шут е Филипо..

публикувано на 19.04.24 в 12:21

Жена е с порезни рани на ръката след семеен скандал

В 14:35ч. вчера, в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел.112, че на центъра на с.Обручище, 64-годишна жена е с порезни рани на ръката. При посещение на място е установено, че жената и съпругът й – 63-годишен, се скарали и мъжът хвърлил по нея порцеланова..

публикувано на 19.04.24 в 11:13

Въвеждат временна организация на движението по време на 5К Beroe Road Race

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града с оглед осигуряване на безопасно протичане на състезанието „Beroe 5К Road Race", организирано от Спортен клуб по лека атлетика „Берое", за времето от 08:30 часа до 12:30 часа на..

публикувано на 19.04.24 в 10:52