Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се включиха в отбелязването на 143-та годишнина от Шипченската епопея

Хиляди граждани изкачиха днес стъпалата към историческия връх Шипка, за да отбележат 143-та годишнина от Шипченската епопея. Официалното отбелязване на годишнината бе отменено заради извънредната епидемична обстановка, инициативен комитет от Ротари клубове от страната станаха организатор на тържествата. На поканата им откликна и държавният глава Румен Радев, който стана и патрон на проявите днес. 

След панихидата в Соколския манастир сутринта за желаещите да продължат пеша към легендарния връх бе организиран туристически поход. Около 11 ч. и президентът Румен Радев изкачи стъпалата заедно с гражданите, които отдадоха почит пред подвига на българските опълченци и руските воини. В подножието на паметника той бе посрещнат най-напред с аплодисменти, а след това се появиха и викове "Оставка". Опити за създаване на напрежение имаше и  преди официалната реч на държавния глава, полицейското присъствие обаче бе засилено и органите на реда не допуснаха сериозни нарушения.

 "143 години България гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете че достойнството стои по високо от страха и забраните", заяви Румен Радев в словото си. 
"Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си. Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях. Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и  платиха  с живота си за тази свобода.С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!Поклон пред героите!Да живее България!", завърши държавният глава. 

След словото си той поднесе венец в памет  на героите дали живота си за свободата на България. Същото направиха и хилядите граждани изкачили се до Паметника. Специално за тържествата бе запален и вечният огън. Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хасково

Свикват първо заседание на новоизбрания общински съвет в Хасково

На 5.07 в Хасково ще бъде проведено първо заседание на новоизбрания общински съвет. Окончателните резултати от проведените частични избори на 23 юни за състава на местния парламент бях обявени в началото на седмицата.  Съгласно ЗМСМА първото заседание на..

публикувано на 26.06.24 в 14:05

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи”,  Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу обвинения за обезобразяването на момичето Георги Георгиев, което се гледа в..

публикувано на 26.06.24 в 13:40

Над 170 положиха изпит по обща езикова култура в Тракийския университет

Изпит по обща езикова култура в рамките на редовната кандидатстудентска сесия се проведе днес в Тракийския университет. Заявилите участие кандидат-студенти бяха 171,  а самият изпит се проведе едновременно в ректората на университета в Стара Загора и..

публикувано на 26.06.24 в 13:32

Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда във Ветеринарната гимназия в Стара Загора

До 2026 г. Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” в Стара Загора ще бъде изграден Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда. Това обяви на пресконференция директорът на училището д-р...

публикувано на 26.06.24 в 12:14
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Над 22 млн. туристи за 60 години са посетили Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" отбелязва 60-годишен юбилей. За този период над 22млн. души са посетили паметника на Шипка, монумента с чинията, както и храм-паметника „Рождество Христово“. Това разкри за Радио Стара Загора Мая Миланова –..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Употребата на наркотици води до тежки шизофренно подобни вторични психози

Огромен е броят на хората, които развиват тежки шизофренно подобни вторични психози в резултат на употребата на синтетични наркотици. За това предупреди навръх Международния ден за борба с употребата и разпространението на дрога д-р Иван..

публикувано на 26.06.24 в 09:30

Остава горещо, възможни са валежи

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията..

публикувано на 26.06.24 в 07:23

Нови пожари в Хасковска област

Нови два пожара лумнаха този следобед по време на жътва в Хасковска област. Единият е в ивайловградското село Драбишна, където се е подпалил работещ комбайн. Сигнал за пламъците е подал самият зърнопроизводител и веднага са били изпратени екипи на..

обновено на 25.06.24 в 18:53

Обществен съвет обсъжда предложения за Стара Загора

Две предложения дискутира на днешното си заседание Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура, учреден от местната власт на Стара Загора. Комисията е разгледала заявление, постъпило от Сдружение „Творчески колектив „На улицата", за поставяне..

публикувано на 25.06.24 в 17:47

Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“ отбелязва 60-тата си годишнина с тържествен концерт и луксозен албум

На 27 юни предстои кулминацията на тържествата по повод 60-тата годишнина от създаването на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“. По този повод директорът на културната институция д-р Чавдар Ангелов съобщи, че от създаването на Националния..

публикувано на 25.06.24 в 16:44