Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър: Ваксината срещу Covid 19 ще бъде безплатна и доброволна


Близо 2,3 млн. дози от бъдещата ваксина срещу Covid 19 ще получи България, заяви в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той бе категоричен, че тя ще е безплатна и ще се поставя само при желание от гражданите. 

В Стара Загора здравният министър бе, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

"Когато и да е готова бъдещата ваксина срещу Covid 19 тя ще бъде напълно безплатна за всички желаещи да си я поставят. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно", съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че следващият петък всички здравни министри от ЕС ще имат видеоконферентна връзка, на която ще бъдат изчистени всички въпроси и механизми за осигуряването на тази ваксина.

"Българското правителство е направило сметка за най-застрашените и уязвими групи. Тяхната цифра е малко над 2 млн., такива са и нашите квоти за доставяне на тази ваксина. И когато тази ваксина издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата ще бъде осигурена", каза министърът.

Проф. Ангелов допълни, че смята за необходимо медицинските факултети да започнат учебната година присъствено.

"Медицина трудно се учи дистанционно и по електронен път", коментира той.

По повод появили се публикации в различни медии министър Ангелов коментира, че в страната не се извършват изпитания върху хора за създаване на ваксина. Отново заяви и, че не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

В Стара Загора здравният министър се срещна с екипа на регионалната здравна инспекция, областния кризисен щаб и с директори на лечебни заведения в областта като обяви, че няма проблеми с наличието на легла и консумативи за лечението на ковид в региона.

Към днешна дата хоспитализирани с Covid 19 в Стара Загора са 17 пациенти, коментира здравният министър. Всички те са в в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

"От началото на епидемията има 422 положителни пациенти, от които активните са 165. Починалите са 18. Към днешна дата 2-ма души са на апаратна вентилация. В УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има възможност за разкриване на 143 болнични легла за лечение на коронавирус, плюс възможност за още 23 легла. Има възможност да се разкрият 15 реанимационни легла. В общинската болница в Казанлък в момента има разкрити 10 легла, няма настанени пациенти. Те са с отделен вход. В МБАЛ "Тракия" също има готовност да разкрие структура с легла. Това са и трите лечебни заведения, опоределени със заповед да приемат пациенти с Covid 19. При по-голям натиск, какъвто не се очаква, има готовност и за приемане на пациенти и в други лечебни заведения в областта", каза министърът.

Проф. Костадин Ангелов заяви още, че не изпитва притеснения за началото на учебната година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Тодоров: Отпуснатите средства за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и сигурност на..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетичните празници "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

Д-р. Слави Славов: Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения за разпространението на коклюш

Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения относно създалата се ситуация около разпространението на коклюш. Кабинетите работят и лекарите поставяме ваксини по график. Това коментира за Радио Стара Загора д-р. Слави Славов председател на..

публикувано на 25.04.24 в 14:35

Отпускат по 250 млн. лева годишно на "Мини Марица-изток" за рекултивация

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица-изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация. Решението беше прието със 168..

публикувано на 25.04.24 в 14:12