Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“: Санкцията от 1000 лева е с цел формиране на отговорност у родителите на учениците

Снимка: Радио Шумен

През вчерашният ден от Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа “ излязоха с предложение родителите, които не се явят в училище до 1 час след повикване от страна на учител или директор да вземат болното си дете да бъдат глобявани с 1000 лева. Последваха естествено мигновени реакции от всички засегнати страни в публичното пространство. От синдиката имат забележки и относно това, че в бюджетите на училищата няма предвидени средства за наложените като задължителни дезинфектанти и допълнителните специални препарати за почистване на помещенията и е добре от министерството на образованието да бъдат отпуснати допълнителни средства по темата.

Ние нямаме претенции конкретно към сумата или времето, за което родителите трябва да се явят, идеята на тази санкция е по-скоро да се формира умение и отговорност у родителят, когато той бъде повикан, да дойде. Над 25% от родителите, повикани в училище от директор или учител, за да се коментира тема, свързана с детето им, не се явяват с дни, а тук говорим за нещо много по-сериозно, каза за радио Стара Загора Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“.

„ Няма да коментирам какви трябва да бъдат способностите на учителите, директора и здравните работници, за да преценят дали едно дете е болно, но все пак ако не се изпълнява тяхната препоръка, нека да помислим и за някакъв инструмент за въздействие. И ако този инструмент е една примерна глоба от хиляда лева, родителите ще бъдат много стриктни и няма да има нужда да коментираме нейното въвеждане. В българските училища се сформира една доста висока бариера на неизпълнение на правилата като цяло. Куп правила не се изпълняват и сега. И тъй като това е толкова важно, трябва да намерим някакъв инструмент за въздействие. “

Цялото интервю на Елена Енчева с Юлиан Петров, чуйте в прикачения звуков файл. Още от категорията

Калоян Стайков: Емитирането на нов дълг е добра антикризисна мярка

Попълването на фискалния резерв с емитиране на дълг е добра идея. Така коментира решението на правителството да изтегли нов дълг от 5 млрд. лева от международните пазари икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него е..

публикувано на 18.09.20 в 16:09

Александър Сиди: Независимостта на ЦИК ще осигури прозрачен изборен процес

Подкрепяме предложението на ПП ГЕРБ Централната избирателна комисия да осигури придобиването, съхраняването и логистиката на изборните машини. Тя е независим орган, в който има квоти на всички политически сили и е нормално да бъде натоварена с тази..

публикувано на 18.09.20 в 16:00
Георги Гьоков

Георги Гьоков: БСП няма да подкрепи изборните промени

Предложенията на ГЕРБ за промени в изборния кодекс няма да бъдат подкрепени от БСП, коментира за радио Стара Загора народният представител от БСП Георги Гьоков. Предложението на ГЕРБ за смесена система на гласуване, машинно и с хартиена бюлетина в..

публикувано на 18.09.20 в 13:52

Йордан Арабаджиев: Очакваме кризата в международните превози да се задълбочи

По последни данни в цяла Европа има недостиг на превозни средства, това е една много сериозна криза и за българския транспортен бранш. Част от превозвачите се насочват към друг бизнес, а вече изпитваме недостиг и на кадри. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 18.09.20 в 08:59
Румяна Грозева

Румяна Грозева: Речта на Урсула фон дер Лайен беше много балансирана, показаха се положителните неща, но и че има проблеми

„Много силен акцент в речта: Европейските ценностите не са за продан, но в същото време те са уязвими. Другият много важен акцент бе върховенството на закона“, коментара първата годишна реч „За състоянието на съюза“ на председателя на ЕК Урсула фон..

публикувано на 17.09.20 в 11:10
Регионален исторически музей, Стара Загора

Спомените на Христо Шиваров описват Старозагорското въстание

Днес отбелязваме 145 години от Старозагорското въстание. Събитието наречено в литературата Тракийското съзаклятие или Старозагорското приключение е опит за организиране на  всеобщо въоръжено въстание през септември 1875 година. В средата на 70-те години..

публикувано на 16.09.20 в 15:53

Кръстовден е ден за строг пост

На 14 септември се отбелязва един от големите празници в православния календар - Въздвижение на Светия кръст Господен. В този ден, популярен като Кръстовден, църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над..

публикувано на 14.09.20 в 13:35

Политолог: "Промените в изборното законодателство са вредни и пораждат съмнения"

„Протестите и липсата на оставка правят умерения изход от кризата в България все по-малко възможен“ . Това заяви в коментар на ситуацията в страната политологът Христо Панчугов . Преподавателят в Нов български университет определи като очакван..

публикувано на 11.09.20 в 11:52

Малките фирми трябва да изберат доставчик на ток до юни 2021 г., за да не плащат по-скъпо

Близо 300 хил. малки фирми излизат на свободния пазар на електроенергия от 1-ви октомври. А на 10 септември изтече първият срок, в който те можеше да изберат и сключат договор с търговец на енергия. Ако някоя малка фирма не е успяла до 10..

публикувано на 10.09.20 в 16:53
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Въвеждането на нови данъци в ЕС е неизбежно

Създаване на фискален и данъчен съюз е необходима стъпка от страна на Европейския съюз, за осигуряване на средства в Спасителния фонд за възстановяване на икономиките на страните - членки след кризата, предизвикана от КОВИД 19, коментира за Радио Стара..

публикувано на 10.09.20 в 16:19