Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита благотворителна тренировка на Аязмото ще подкрепи Асоциация „Муковисцидоза България“

Снимка: Фейсбук страницата на събитието

Боен клуб „Атила“ и клуб по художествена гимнастика "Импала" се включват в подкрепа на Кампанията за закупуване на разпрашители на Асоциация „Муковисцидоза България“ с открита благотворителна тренировка тази вечер от 18:30 до Летния театър на Аязмото. 

Неразделна част от поддържащата терапия на пациентите с Муковисцидоза са всекидневните инхалации с различни медикаменти, включително и силни антибиотици. Понякога тези инхалации достигат до 10 броя на ден. За целта се използват мощни инхалатори, чийто най-важен компонент са разпрашителите. Те са консуматив и трябва да се подменят минимум веднъж годишно, защото се амортизират и спират да функционират правилно, от което се нарушава и ефективността от инхалацията. Чрез разпрашителя лекарството в ампулата се превръща в пара, която посредством инхалацията се вдишва и отива до белите дробове, за да ги поддържа и лекува.
Естествено този консуматив никак не е евтин. На пазара има имитиращи продукти на по-ниска цена, но те не са достатъчно ефективни за пациентите, тъй като частиците, които вдишват трябва да отидат дълбоко в белите дробове, а това не всеки инхалатор и разпрашител може да направи. Това разказват организаторите на фейсбук страницата на събитието. 
Сумата, която е необходимо да съберем, за да осигурим на всички пациенти този консуматив за следващата година е 14000 лева, обясни за Радио Стара Загора Ивайло Георгиев от боен клуб "Атила".
"С тази инициатива слагаме край на летните ни тренировки на Аязмото за тази година и се надяваме следващата година отново да имаме възможност да ги правим. Миналата година успяхме по този начин да съберем парички за апарат, който диагностицира Муковисцидоза и мисля, че им е доста полезен. Тази година искаме да помогнем за събирането на средства за разпрашители. Ще направим лека тренировка, за която ще ни помогнат и клуб по художествена гимнастика "Имапала". Ще дойдат дечица, ще покажат няколко съчетания. Ето, за пореден път доказваме, че спортът - единият е боен, художествената гимнастика няма нищо общо, но в зародиша си спортът е нещо прекрасно, което обединява и се надявам да се справим с тази кауза. "
Може да направите и своето дарение за набиране на средства за закупуване на разпрашителите по сметка на Асоциация Муковисцидоза или на място, по време на тренировката, където ще има кутия за дарения на Асоциацията.
Сметка на Асоциация „Муковисцидоза България“: 
БАНКА ДСК
IBAN BG 64STSA93000025032698
BIC STSABGSF

Цялото интервю на Елена Енчева с Ивайло Георгиев, чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жена в Димитровград пострада на пешеходна пътека, водачът не е употребил алкохол

Пешеходка пострада в Димитровград след като шофьор на 72 години не и дал предимство, въпреки че тя пресичала пешеходна пътека. Пострадалата, на 76 години е била прегледана от лекар и освободена за домашно лечение. От полицията в Хасково съобщиха, че..

публикувано на 10.09.24 в 17:40

Нощ на изкуствата 2024 ще радва старозагорци и гости на града с богата програма

За поредна година в Община  Стара Загора организира  „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Града на липите. В последния петък на месеца -  27 септември,  във времето от 19.00 до 23.00..

публикувано на 10.09.24 в 17:13

Започват мащабни ремонти в Гурково

Община Гурково подписа нови 10 споразумения за финансиране на проекти в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщават от местната администрация. „Проектите са на стойност близо 4 млн. 200 хил. лева и са част от инвестиционната..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Училищата в Павел баня са готови за първия учебен ден

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу проведе днес работната среща с директорите на учебните заведения от града и селата, както и с представители на превозвачите, които ще извозват пътуващите ученици. В хода на разговорите стана ясно, че..

публикувано на 10.09.24 в 14:55

Откриха академичната година във филиала на Тракийския университет в Ямбол

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков откри новата академична 2024/2025 година във Факултет „Техника и технологии" в Ямбол. Прага на учебното заведение тази година прекрачват над 200 бъдещи инженери , които ще се обучават в..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Стара Загора е домакин на националния форум „Да! На българската икономика“

Община Стара Загора е отново домакин на форум от националната кампания „Да! На българската икономика“. Утвърдената платформа за диалог между бизнеса, властта на национално и местно ниво и неправителствения сектор ще срещне заинтересованите страни..

публикувано на 10.09.24 в 14:45

За 2 седмици в Стара Загора: Девет досъдебни производства за незаконен трафик на мигранти

Девет новообразувани досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат през страната са наблюдавани от Районна прокуратура – Стара Загора през последните две седмици. Четири от тях са били започнати като бързи и са приключили с..

публикувано на 10.09.24 в 14:36

Безистенът в Ямбол празнува деветия си рожден ден

С многообразие от празнични прояви Културно-информационен център „Безистен“ ще отбележи своята девета годишнина на 19 септември. Акцент в празничната програма ще бъде концертът на певеца Ивайло Колев. Той ще зарадва своите съграждани с..

публикувано на 10.09.24 в 14:28

Гроздоберът в гурковските села започна и ще приключи по-рано

Между 400 и 500 кг от декар грозде очакват да приберат в землището на с. Паничерево от местната земеделска кооперация. Гроздоберът на сорта мускат тази година започна три на 22-ри август – три седмици по-рано от миналата заради дългото сухо и горещо..

публикувано на 10.09.24 в 13:21

Стара Загора отбелязва 149 години от Старозагорското въстание

На 16 септември 2024 г., понеделник, от 11.00 часа, Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149 години от Старозагорското въстание. Едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на..

публикувано на 10.09.24 в 12:17