Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова Загора остава без непрестанен мониторинг на качеството на въздуха

РИОСВ Стара Загора ще предложи на министъра на МОСВ качеството на въздуха в Нова Загора да бъде включено в Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) от 2021г.. Това стана ясно от проведена среща между директора на държавната институция с представители на гражданската инициатива „Нова Загора иска да диша“. Поводът за срещата бе проблемът с неприятните миризми, който тормози новозагорци през последните 6 години. В качеството си на адвокат на сдружението в проведената в Стара Загора среща участва и бившият национален омбудсман Мая Манолова. Кремена Петрова от гражданската инициатива подчерта, че основното искане на гражданите за постоянен мониторинг на въздуха в Нова Загора няма да бъде изпълнено. Тя определи продължилата повече от 90 минути среща в сградата на РИОСВ Стара Загора като разочароваща. "Протестите срещу неприятните миризми ще продължат, защото чистият въздух и нормалната жизнена среда са наше право", заяви от своя страна Кремена Петрова. Тя припомни, че в качеството си на общински съветник е входирала предложение за предстоящата сесия на местния парламент в Нова Загора за закупуването на инсталация за следене на качеството на въздуха.

Мая Манолова упрекна ръководството на Регионалната инспекция по околна среда и води Стара Загора, че не предприема никакви действия за решаване на проблема с неприятните миризми в Нова Загора. По думите й ръководството на институцията не е поело никакви конкретни ангажименти за намиране на решение в интерес на жителите на града. Манолова разкри, че собствениците на инсталацията, която новозагорци определят като причинител на замърсяването на въздуха, през тези 6 години не са претърпели никакви санкции за дейността си. Манолова се обърна и към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с настояване неговият екип да довърши работата по наредба/инструкция за спазване на санитарни норми за промишлените предприятия в населените места. Наредба номер 7 беше отменена през 2011г.. Тя посочи, че тази наредба е изключително важна, тъй като по думите й в момента няма правила, които да пазят гражданите от заработването на подобни съоръжения:Още от категорията

Нова е-платформа ще уведомява пчеларите за използване на земеделски препарати

Всички пчелари и фермери, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните и дезинфекционни дейности.  Задължението се въвежда с нова наредба за опазването на пчелите,..

публикувано на 28.11.20 в 17:21
Община Болярово

Започнаха сондажните проучвания за метални изкопаеми в находище „Иглика”

Започнаха сондажните проучвания  за наличие на метални изкопаеми в находище „Иглика”, намиращо се на територията на общините Болярово и Елхово. От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е..

публикувано на 28.11.20 в 14:10

3327 са новите случаи на коронавирус, 248 в област Стара Загора

3327 са новите случаи на коронавирус у нас. Според данните на Единния информационен портал са направени 9179 PCR теста и 36,2% от тях са положителни.1865 са излекуваните. Починали са 151 души. 436 са в интензивни отделения. В болница са приети 6647...

публикувано на 28.11.20 в 10:40

Онлайн заседание на областния оперативен щаб в Хасково

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на областния оперативен щаб. На срещата бе представена актуалната обстановка в областта. Директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова докладва, че общият брой на..

публикувано на 27.11.20 в 18:34

По инициатива на Община Ямбол грижа за децата на ямболските медици ще бъде поета от Детска градина „Слънце“

Поради въведената епидемиологична обстановка в Ямбол Детска градина „Слънце” ще поеме от 1 декември, вторник, грижата за децата на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в ямболските болници. В „Мечо Пух“ ще има и яслена група...

публикувано на 27.11.20 в 18:06

Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър"

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм „Свети Димитър” утре. Опелото ще бъде извършено лично от Старозагорския митрополит Киприан, заради противоепидемичните мерки погребението ще е в тесен семеен..

публикувано на 27.11.20 в 15:22

Променят работното време на плувния басейн

Във връзка със заповедта на  Здравния министър на РБългария от 25 ноември и въведените допълнителни противоепидемични мерки, считано от 27 ноември до 21 декември, се променя работното време на общинския плувен басейн. Спортното съоръжение ще работи..

публикувано на 27.11.20 в 15:10

Няма легла за ковид болни в ямболските болници

Капацитетът на Ковид отделенията, разкрити в ямболските лечебни заведения е изчерпан. Все по-остър е  недостигът на медицински персонал. От областната болница призоваха медицинските сестри от учебните заведения да помогнат в критичната ситуация.  С всеки..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Националната кампания #ХапкаНадежда е вече и в Стара Загора

След редица успешни акции в Габрово, Велико Търново, София, Пловдив и др., и Стара Загора се включва в подкрепата на персонала от първа линия на УМБАЛ "Ст. Киркович" и СБАЛПФЗ Стара Загора, които денонощно бдят над живота на болните от коронавирус...

публикувано на 27.11.20 в 14:03

В Казанлък разкриват дежурна детска градина и ясла

Дежурна детска градина отваря врати в Казанлък с дежурна яслена група за времето от 1-ви до 21-ви декември 2020 г., за да се помогне на хората на първа линия, работещи на територията на града, ангажирани денонощно в борбата с covidинфекцията. Кметът на..

публикувано на 27.11.20 в 13:09