Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Художниците на Тракийския университет „изрисуваха" обучението си в центъра на Стара Загора

Шарени дрехи, усмихнати лица, артистично настроение и музика изпълниха най-новото арт пространството "Квадрат" във вътрешния двор на сградата на община Стара Загора. По нетрадиционен начин, чрез пърформанс, в който участваше и публиката, първокурсниците от новата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн" на Педагогическия факултет на ТрУ представиха своето обучение.

Всички имаха възможността да оставят своя пъстър отпечатък в експресивна композиция с цветни бои на бели платна и да сътворят заедно своята творческа емоция.

Колективното рисуване в центъра на града премина под звуците на студентския бенд „Макрофагос", последвано от артистична презентация на 2-курсниците на специално монтирана видео стена, където публиката стана свидетел на красивите произведения на изкуството с различните техники на „четката и перото".

Студентите, обучаващи се в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн", в лицето на първокурсничката Екатерина Михайлова, благодариха на доц. Ани Златева, че е създала това обучение за тях, защото Стара Загора и нейните художници имат нужда да се учат да творят.

Събитието, което събра изкуство, музика и култура, премина с подкрепата на общ. Стара Загора и главния архитект Виктория Грозева, а специалността се запечата в историята като артистичния блясък на Тракийския университет.

Специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн" е разкрита през учебната 2019/2020 година, автор на учебния план е доц. Ани Златева – скулптор и художник на международно ниво. Тя е един от творците, които извайват пясъчните скулптури на ежегодния фестивал „Пясъчните фигури" в Бургас. Талантът и е пренесен и извън границите на България – доц. Златева участва в мащабни международни проекти с пясъчни скулптури. Автор е на специализирана литература и не на последно място е педагог, който иска да предаде част от себе си на младото поколение.

Друг преподавател в специалността, също освен човек на науката е и експерт от практиката – гл. ас. д-р Катя Тинева – Гюрковска. Тя е изкуствовед, работи и в Градска художествена галерия – Стара Загора, а предходната и работа е била в Националната художествена галерия.

Асистент Петър Петров – преподавател и творец в областта на скулпурата, живописта и рисунката.

Асистент Атанаска Янева – специалист в графичния дизайн, дългогодишен преподавател в специализирани паралелки и курсове.

За втора поредна година местата в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн" са запълнени изцяло.


Още от категорията

Онлайн заседание на областния оперативен щаб в Хасково

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на областния оперативен щаб. На срещата бе представена актуалната обстановка в областта. Директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова докладва, че общият брой на..

публикувано на 27.11.20 в 18:34

По инициатива на Община Ямбол грижа за децата на ямболските медици ще бъде поета от Детска градина „Слънце“

Поради въведената епидемиологична обстановка в Ямбол Детска градина „Слънце” ще поеме от 1 декември, вторник, грижата за децата на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в ямболските болници. В „Мечо Пух“ ще има и яслена група...

публикувано на 27.11.20 в 18:06

Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър"

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм „Свети Димитър” утре. Опелото ще бъде извършено лично от Старозагорския митрополит Киприан, заради противоепидемичните мерки погребението ще е в тесен семеен..

публикувано на 27.11.20 в 15:22

Променят работното време на плувния басейн

Във връзка със заповедта на  Здравния министър на РБългария от 25 ноември и въведените допълнителни противоепидемични мерки, считано от 27 ноември до 21 декември, се променя работното време на общинския плувен басейн. Спортното съоръжение ще работи..

публикувано на 27.11.20 в 15:10

Няма легла за ковид болни в ямболските болници

Капацитетът на Ковид отделенията, разкрити в ямболските лечебни заведения е изчерпан. Все по-остър е  недостигът на медицински персонал. От областната болница призоваха медицинските сестри от учебните заведения да помогнат в критичната ситуация.  С всеки..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Националната кампания #ХапкаНадежда е вече и в Стара Загора

След редица успешни акции в Габрово, Велико Търново, София, Пловдив и др., и Стара Загора се включва в подкрепата на персонала от първа линия на УМБАЛ "Ст. Киркович" и СБАЛПФЗ Стара Загора, които денонощно бдят над живота на болните от коронавирус...

публикувано на 27.11.20 в 14:03

В Казанлък разкриват дежурна детска градина и ясла

Дежурна детска градина отваря врати в Казанлък с дежурна яслена група за времето от 1-ви до 21-ви декември 2020 г., за да се помогне на хората на първа линия, работещи на територията на града, ангажирани денонощно в борбата с covidинфекцията. Кметът на..

публикувано на 27.11.20 в 13:09

Приемат заявления за помощи на семейства с деца при затворени училища и детски градини

От днес се приемат заявления за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявена извънредна епидемична обстановка. Размерът на помощта се определя от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които те..

публикувано на 27.11.20 в 12:31

От 30 ноември и в Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма

От 30.11.2020г. РЦТХ - Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв, съобщават от центъра.  Всички желаещи за кръводараване трябва да бъдат клинично здрави, да отговарят на общите условия да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 11:25

Сирената и кашкавалите са с 10% по-скъпи днес спрямо миналата година

На седмична база спрямо миналата седмица сме свидетели на почти никаква промяна. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Около 1 лев е изменението в общата цена на потребителската..

публикувано на 27.11.20 в 10:31