Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заседание на Областния оперативен щаб в Хасково за борба с коронавируса

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция.

Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова представи актуалната епидемиологична обстановка в областта, както и справка с направените проверки и констатираните нарушения през последната седмица. Към този момент активно болните в областта са 145, от които 38 са хоспитализирани. По болници в МБАЛ-Хасково са настанени 33, в МБАЛ-Свиленград са настанени трима и в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - двама.  Най-много са заразените лица от община Хасково - 74 на домашно лечение, 24 хоспитализирани, 117 излекувани и 17 починали и от община Димитровград – 37 на домашно лечение, 8 хоспитализирани, 58 излекувани и 8 починали;

Д-р Димитрова обобщи и извършените проверки от РЗИ-Хасково в периода от 19 октомври до тази сутрин в област Хасково.  Общият брой извършени проверки е 63, съвместно с полицията проверени са 29 търговски обекта, издадени са 4 акта 2 за неносене на маска и 2 за липса на дезинфектанти.

Зам. - директорът на ОДМВР – комисар Георги  Бехов докладва, че извършването на проверки продължава. Общият брой на проверените лица под карантина за тази седмица до тази сутрин са 217, издадени са 15 акта за неспазване на карантината и  2 досъдебни производства.

По предложение на областния управител на област Хасково всяка болница ще открие 24-часов телефон за връзка, от който ЦСМП ще получава информация за свободните легла в болничното заведение.

Областният оперативен щаб разгледа решенията от Общинските кризисни щабове за въвеждане на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки. Част от тях са включени в новата заповед на министъра на здравеопазването и вече са задължителни. Областният щаб гласува допълнителни по-строги мерки да бъдат наложени в общините с най-висока заболеваемост, а именно Хасково и Димитровград.

Приетите от щаба допълнителни мерки са: 

1.  осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. и създаване на организация за еднопосочно движение на гражданите, където е приложимо;

2.  задължително носене на защитни маски за лице от лицата на пазари, тържища и други сходни места;

3.  намаляване гъстотата на лицата в обществения транспорт чрез увеличаване броя на използваните транспортни средства, при необходимост.


Още от категорията

Онлайн заседание на областния оперативен щаб в Хасково

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на областния оперативен щаб. На срещата бе представена актуалната обстановка в областта. Директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова докладва, че общият брой на..

публикувано на 27.11.20 в 18:34

По инициатива на Община Ямбол грижа за децата на ямболските медици ще бъде поета от Детска градина „Слънце“

Поради въведената епидемиологична обстановка в Ямбол Детска градина „Слънце” ще поеме от 1 декември, вторник, грижата за децата на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в ямболските болници. В „Мечо Пух“ ще има и яслена група...

публикувано на 27.11.20 в 18:06

Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър"

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм „Свети Димитър” утре. Опелото ще бъде извършено лично от Старозагорския митрополит Киприан, заради противоепидемичните мерки погребението ще е в тесен семеен..

публикувано на 27.11.20 в 15:22

Променят работното време на плувния басейн

Във връзка със заповедта на  Здравния министър на РБългария от 25 ноември и въведените допълнителни противоепидемични мерки, считано от 27 ноември до 21 декември, се променя работното време на общинския плувен басейн. Спортното съоръжение ще работи..

публикувано на 27.11.20 в 15:10

Няма легла за ковид болни в ямболските болници

Капацитетът на Ковид отделенията, разкрити в ямболските лечебни заведения е изчерпан. Все по-остър е  недостигът на медицински персонал. От областната болница призоваха медицинските сестри от учебните заведения да помогнат в критичната ситуация.  С всеки..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Националната кампания #ХапкаНадежда е вече и в Стара Загора

След редица успешни акции в Габрово, Велико Търново, София, Пловдив и др., и Стара Загора се включва в подкрепата на персонала от първа линия на УМБАЛ "Ст. Киркович" и СБАЛПФЗ Стара Загора, които денонощно бдят над живота на болните от коронавирус...

публикувано на 27.11.20 в 14:03

В Казанлък разкриват дежурна детска градина и ясла

Дежурна детска градина отваря врати в Казанлък с дежурна яслена група за времето от 1-ви до 21-ви декември 2020 г., за да се помогне на хората на първа линия, работещи на територията на града, ангажирани денонощно в борбата с covidинфекцията. Кметът на..

публикувано на 27.11.20 в 13:09

Приемат заявления за помощи на семейства с деца при затворени училища и детски градини

От днес се приемат заявления за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявена извънредна епидемична обстановка. Размерът на помощта се определя от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които те..

публикувано на 27.11.20 в 12:31

От 30 ноември и в Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма

От 30.11.2020г. РЦТХ - Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв, съобщават от центъра.  Всички желаещи за кръводараване трябва да бъдат клинично здрави, да отговарят на общите условия да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 11:25

Сирената и кашкавалите са с 10% по-скъпи днес спрямо миналата година

На седмична база спрямо миналата седмица сме свидетели на почти никаква промяна. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Около 1 лев е изменението в общата цена на потребителската..

публикувано на 27.11.20 в 10:31