Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха ремонтирана детска градина в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев и началникът на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България подп. Алекс Апостол откриха официално ремонтираната сграда на ДГ „Ян Бибиян“ в Хасково. Проектът е финансиран от Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и е на стойност 160 хиляди долара.

Гости на церемонията бяха заместник областният управител на област Хасково Митко Петров, началникът на РУО на МОН Хасково Христина Боева, заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, началникът на отдел „Образование“ Йорданка Иванова, представители на фирмата-изпълнител на ремонтните работи.

„Фактът, че днес сме заедно, за мен е знак, че въпреки сложната ситуация, в която се намираме, добрите дни пред нас предстоят. Защото не сме сами. И в този проект, и в сегашната пандемия, ние сме заедно като партньори.“ С тези думи кметът Станислав Дечев се обърна към гостите. „ За мен, като кмет на Хасково, образованието е главен приоритет. Защото условията, в които се отглеждат и възпитават най-малките жители на Хасково, са основна грижа на общината“, подчерта градоначалникът. Той благодари на екипа на градината за професионалната работа и изрази увереност, че децата ще растат здрави, палави и усмихнати, но и те, като Ян Бибиян, ще научат кое е добро и кое лошо, и когато пораснат да бъдат достойни млади хора, обичащи родния си град Хасково“.

Подп. Алекс Апостол поздрави домакините на български език от името на посланик Херо Мустафа. „Откриването на ремонтираната детска градина „Ян Бибиян“ е символ на партньорството между България и Америка. Като началник на отдела за военно сътрудничество моята основна задача е да изграждам партньорството между американските и българските военни. Но също така е важно да има силни общности, които да ни подкрепят, затова е ние инвестираме в училища и детски градини“, каза попд. Апостол. Той сподели, че идва за втори път в Хасково. Впечатлен съм от този красив край на България- от голямата статуя на Дева Мария до прекрасните Родопи и съм горд, че чрез скромното ни дарение успяхме да направим Хасково още по-красив“, подчерта подп. Апостол. „Нашата цел е да продължим тези проекти в подкрепа на българския народ, защото сме партньори и съюзници и взаимно си помагаме“, обобщи началникът на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България.


Галерия

Още от категорията

Започнаха празничните събития от програмата за Деня на Ямбол

Културните събития от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух, започнаха! На 15 юни, вторник, от 18:00 часа беше открита фотографската експозиция „Ида от древността, отивам в бъдещето /Градът на Диана през XIX и XX век/“, организирана..

публикувано на 16.06.21 в 19:21

Временно се преустановява платеното паркиране за леки автомобили на паркинга на парк „Артилерийски“

Във връзка със стартиралите дейности по проект за ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора и въведената временна организация на движение по ул. „Одринска епопея“, където се забранява престоят и паркирането на автомобили с цел..

публикувано на 16.06.21 в 19:16

Министър и музейни експерти обсъдиха проблеми в сектора на културата

Ниските заплати на музейните работници и липсата на подготвени кадри са били във фокуса на разговорите между служебния министър на културата Велислав Минеков и представители на музеи от страната. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на..

публикувано на 16.06.21 в 16:42

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите в Стара Загора

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите тази година в Стара Загора. Те се хранят върху листата и в резултат на това отделят неусвоените въглехидрати под формата на така наречената медена роса, която придава лепкавото покритие на листата...

публикувано на 16.06.21 в 15:34

Болниците в Казанлък и Чирпан спират прием на пациенти с ковид

От днес общинската болница в Казанлък спира да приема пациенти с ковид инфекция, съгласно заповед на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, съобщи управителят д-р Кети Маналова. Пациентите ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ „проф. д-р Стоян..

публикувано на 16.06.21 в 15:08
Град Стара Загора

В Стара Загора подменят безплатно отоплителните уреди на близо 1000 домакинства

967 старозагорски домакинства ще получат безплатно модерни отоплителни уреди, които трябва да заменят използваните до момента на дърва и въглища. Това предвижда третата фаза на изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване..

публикувано на 16.06.21 в 15:00

Честват 70 години музейно дело в Димитровград с научна конференция

42 научни доклада , в пет отделни панела,  ще бъдат представени по време на   ІІІ-та национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век”,  посветена на 70 годишнината от началото на музейното дело в град Димитровград.   Форумът ще се..

публикувано на 16.06.21 в 12:43

Фирми и ЕТ декларират и плащат данъците си до 30 юни

Над 60 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци,..

публикувано на 16.06.21 в 11:03

5167 ученици от 7 и 10 клас се явяват на изпит по български в Старозагорска област

Във всички 38 училища в Старозагорска област започна първото национално външно оценяване по български език и литература след 10 клас за 2278 младежи. Продължителността на изпита е 90 минути. А за учениците със специални образователни потребности..

обновено на 16.06.21 в 10:15

Търсят европейско финансиране за ремонт на пътя край Обручище

Агенция „Пътна инфраструктура" разглежда възможностите за осигуряване на европейско финансиране за рехабилитацията на около 15 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово), информират от..

публикувано на 16.06.21 в 10:14