Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болница "Тракия" започна прием на пациенти с COVID-19

Прокуристът Иван Колев предлага създаване на общ КОВИД център за града като за целта предоставя една от сградите на лечебното заведение

В Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19 като в него да работят лекари специалисти от всички лечебни заведения в града. Тази идея предлага Иван Колев, прокурист на болница „Тракия".

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването и разпорежданията на РЗИ, от днес частното лечебно заведение започна прием на насочени за хоспитализация болни с коронавирусна инфекция след като определените легла за лечение в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" почти се запълниха.  

Ковид отделението на Болница „Тракия“ разполага със 7 реанимационни и още 20 легла за пациенти както и необходимата апаратура, заяви в интервю за Радио Стара Загора Иван Колев. По отношение на медицинския персонал той уточни, че лечебното заведение има само един лекар инфекционист-епидемиолог и се налага за обслужване на пациентите да бъдат пренасочени лекари с други специалности от останалите отделения.  

„Можем да разкрием още легла и имаме лекари и медицински сестри, които ще се грижат за ковид пациентите, но те не са специалисти по инфекциозни болести и това ни притеснява“,  каза Иван Колев. Той лансира идеята в Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19. За създаването на такъв център  Болница „Тракия“ е готова да предостави за ползване медицинския си център и сградата на болницата, намиращи се в центъра на града с легловата база, апаратура и оборудване в нея. На първо място това ще улесни пациентите, защото те ще знаят къде да отидат, ако имат симптоми, смята Иван Колев и допълни, че в центъра могат да дават дежурства лекари и медицински специалисти от всички лечебни заведения в града. „Така ще обединим усилията и ресурсите си за справяне с пандемията“, каза Иван Колев.  

Идеята вече среща подкрепа от местния бизнес, който е заявил готовност да помогне финансово за създаване на Ковид центъра. Иван Колев смята, че тя може да се реализира и на национално ниво, но трябва да се обсъди и приеме от здравните власти.

В Болница „Тракия“ работи една от двете сертифицирани лаборатории в града за PCR тестове за Ковид-19. Капацитетът на лабораторията е 420 обработени проби за 8-часов работен ден. При необходимост лабораторията ще премине на трисменен режим на работа, каза още Иван Колев. 

Цялото интервю с Иван Колев можете да чуете в звуковия файл:

 

Още от категорията

Митрополит Киприан ще служи в Стара Загора на Никулден

На 6 декември (неделя), когато църквата почита Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена света Литургия в Катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора...

публикувано на 05.12.20 в 16:52

Търсят алтернативен вариант на велоалеите на булевард „Георги Данчев" в Сливен

Да бъде намерен алтернативен вариант на велоалеите в района на булевард „Георги Данчев" в Сливен, възложи на проектантите кметът Стефан Радев. Причината за това решение на кмета е, изразеното недоволството на гражданите в социалните мрежи, срещу..

публикувано на 05.12.20 в 16:34

107 жители на Сливенска област са излекувани от COVID-19

107 жители на Сливенска област са излекувани от COVID-19 през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб.Сред новозаболелите 102 души има медицинска сестра от доболничната помощ и девет лица, инфектирани в семейни огнища.  Към момента..

публикувано на 05.12.20 в 16:29

3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция, в област Стара Загора са 223

3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 9530 PCR теста. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ. Положителни са 37,9% от направените проби. 2536 души са излекуваните през последното денонощие,..

публикувано на 05.12.20 в 09:37

Задържане под стража за шофьора, убил полицай

Окръжен съд Сливен постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 39-годишния Георги Костадинов, който преди два дни се блъсна в полицейска кола по пътя между новозагорските села Радево и Сокол, вследствие на което почина..

публикувано на 04.12.20 в 17:07

Няма държавна политика, която да стимулира покупката на електромобили у нас

Въпреки пандемията, причинена от коронавируса, светът върви напред. Търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили в страните от ЕС през третото тримесечие на 2020 година скача с над 200% в сравнение със същия период на миналата година, като вече почти..

обновено на 04.12.20 в 16:37
Душо Гавазов

Заместник-кметът на Мъглиж ще се кандидатира за кмет на предсрочните избори догодина

Заместник кметът на Община Мъглиж Душо Гавазов ще се кандидатира за кмет на предстоящите предсрочни избори в Общината на 28 февруари 2012 г. Това потвърди самият той в интервю за Радио Стара Загора. До вота се стигна след като на 3 септември внезапно..

публикувано на 04.12.20 в 12:12
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Старозагорският куклен театър спира работа от днес

От днес Старозагорският куклен театър спира работа. Това потвърди за радио Стара Загора Дарин Петков, директор на културната институция. "В Кукления театър работят 35 човека. Между 8 и 23 ноември ми се наложи да заключа театъра откъм представления,..

публикувано на 04.12.20 в 09:59

Не се очаква промяна на цените на стоките от потребителската кошница по празниците

Не се очаква да има някаква промяна на цените на стоките от потребителската кошница преди и по време на предстоящите празници. Това съобщи за радио Стара Загора Владимир Иванов, п редседател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Тази..

публикувано на 04.12.20 в 09:41

Програма ще насърчава раждаемостта в Чирпан

Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта на родители със средно и над средно образование ще гласува на предстоящата си в понеделник сесия Общинския съвет в Чирпан. Средствата за подпомагане ще бъдат..

публикувано на 04.12.20 в 08:45