Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатите на националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ ще станат ясни тази вечер

Лауреатите на 37-мия национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ ще станат ясни тази вечер. Предвидено е награждаването да започне в 18 часа на четвъртото експозиционно ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Рекорден брой – 142-ма участници се борят за статуетката „Златно яйце“ тази година. Организатори са библиотека „Родина“, къща-музей „Гео Милев“ и община Стара Загора. Събитието ще се проведе без публика.

Жури в състав Васил Видински, Ина Иванова и Иво Рафаилов оценяват творбите на младите поети през 2020-та, а по регламент се връчват три награди. Голямата награда – „Златното яйце“ носи на победителя издаване на първа стихосбирка. По време на награждаването тази вечер очакваме премиерата на лауреата от 2019 – Габриела Манова с дебютната й книга „Навици“.

Габриела Манова участва за трети път в конкурса „Веселин Ханчев“. В звуковия файл чуйте интервюто на Анна Турлакова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици подредиха изложба в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на  иновативно училище „Св. Климент Охридски" подредиха  свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна.  В експозицията са..

публикувано на 22.05.24 в 18:52

Начално училище „Димитър Благоев“ е сред отличените с наградата "Стара Загора"

В навечерието на 24 май община Стара Загора връчи наградите за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Сред отличените с наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образоване“ е и Начално училище „Димитър..

публикувано на 22.05.24 в 17:05

Отбелязват 10 години от завръщането на белошипата ветрушка в България

Десет години от завръщането на белошипата ветрушка в България и Деня на НАТУРА 2000 отбелязаха днес в Спасителния център за диви животни на организацията „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Тази птица е дребен вид сокол, който се отнася към..

публикувано на 22.05.24 в 16:52

В Сливен откриха фотограска изложба за Деня на биоразнообразието

Фотографска изложба по повод международния Ден на биоразнообразието бе открита днес в Сливен. В нея са събрани  повече от сто интересни животински и растителни вида, част от които са доста редки. Изложбата е под надслов „В дивото". Автори на..

публикувано на 22.05.24 в 16:38

В област Ямбол са сформирани 228 избирателни секции

Близо 1800 членове на секционни избирателни комисии в Ямболска област ще участват в предвидените обучения за предстоящите избори на 9 юни. През следващата седмица започват и демонстрациите за машинно гласуване. 228 са сформираните секции в Ямболския..

публикувано на 22.05.24 в 15:54

17 двойки ще бъдат подпомогнати за инвитро и инвиво процедури в Хасково

Комисия, определена със заповед на Кмета на Община Хасково, за финансово подпомагане на процедури инвитро и инвиво на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми на територията на Община Хасково, разгледа подадените 17 (седемнадесет) заявления..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Разследват полицай от Твърдица заради клипове с нецензурно съдържание

Дирекция "Вътрешна сигурност" е започнала разследване срещу полицай от Районното управление в Твърдица във връзка с евентуалното му участие в тиражирането в социалните мрежи на видеоклипове и коментари с нецензурно съдържание. Образувано е и..

публикувано на 22.05.24 в 14:42

Жалби за проблем с ДЗИ по английски са подадени и в Стара Загора

Две жалби са подадени до момент а в Регионалното управление на образованието в Стара Загора след държавния зрелостен изпит по английски език . В тях зрелостните сигнализират за лошо качество на аудиозаписа в задачата за слушане, по който след това е..

публикувано на 22.05.24 в 14:39

Вече са ясни участниците в концерта на жп гарата в Казанлък

Вече са ясни участниците в необичайния концерт на перона на жп гарата в Казанлък . Той ще се проведе навръх празника на Града на розите -  на 31 май и в спектакъла заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни състави от училище..

публикувано на 22.05.24 в 14:16

Повече деца, по-малко смъртност, бракове и разводи отчитат в област Стара Загора

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в област Стара Загора. Това отчитат от Националният статистически институт. Според публикуваните данни за 2023 г. се увеличава броят на родените деца с 241, намалява смъртността както и..

публикувано на 22.05.24 в 13:44