Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатите на националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ ще станат ясни тази вечер

Лауреатите на 37-мия национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ ще станат ясни тази вечер. Предвидено е награждаването да започне в 18 часа на четвъртото експозиционно ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Рекорден брой – 142-ма участници се борят за статуетката „Златно яйце“ тази година. Организатори са библиотека „Родина“, къща-музей „Гео Милев“ и община Стара Загора. Събитието ще се проведе без публика.

Жури в състав Васил Видински, Ина Иванова и Иво Рафаилов оценяват творбите на младите поети през 2020-та, а по регламент се връчват три награди. Голямата награда – „Златното яйце“ носи на победителя издаване на първа стихосбирка. По време на награждаването тази вечер очакваме премиерата на лауреата от 2019 – Габриела Манова с дебютната й книга „Навици“.

Габриела Манова участва за трети път в конкурса „Веселин Ханчев“. В звуковия файл чуйте интервюто на Анна Турлакова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

Хора е увреждания могат да получат високотехнологични компютри, софтуер и мобилни средства по програма

Хората с трайни увреждания вече могат да кандидатстват за високотехнологични помощни средства и медицински изделия по проект на социалното министерство, съобщи ведомството.       Между 80 и 90 души от община Стара Загора могат да се възползват от..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

След два дни започва броенето от 1 до 12 под Липите

Само два дни остават до старта на абитуриентските балове в Стара Загора. За да останат най-незабравимата вечер в живота и да не се стига до инциденти, за всички, които ще броят от 1 до 12 е добре да не забравят, че ги чакат още много и прекрасни моменти. А..

публикувано на 21.05.24 в 16:26

Общините се пребориха за промени в Програмата за развитие на регионите

Условията и критериите за разпределяне на средства по мерките, свързани с енергийния преход, са били променени съобразно исканията на общините, засегнати от трансформацията. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Стара Загора Ива..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

Вандалски прояви лишават Стара Загора от една нова детска площадка годишно

Всяка година за ремонти след вандалски прояви в община Стара Загора се изразходват толкова средства, колкото са необходими да се построи една голяма нова детска площадка. Това каза днес по радио Стара Загора инж. Методи Губеров, главен експерт..

публикувано на 21.05.24 в 16:06

Община Стара Загора закупи два микробуса в услуга на хората с физически увреждания от града и селата

След почти две годишни усилия Община Стара Загора предостави 2 специализирани микробуса за Дома за лица с физически увреждания и за услугата „Асистентска подкрепа“ и Механизма „Лична помощ“.    „Микробусите ще се ползват безплатно от домуващите в..

публикувано на 21.05.24 в 15:53

За чаша чешмяна вода в заведенията

Ресторантьорите в България не са против да предлагат чаша безплатна чешмяна вода в заведенията за хранене, но очакват от държавата да въведе ясни регулации кога, при какви обстоятелства и как да се предлага тази вода. По искане на европейските..

публикувано на 21.05.24 в 14:27

Първа копка за нов модерен парк направиха в Чирпан

З апочнаха строително-монтажните работи за обновяване и проектни мероприятия в парк до ОУ „Асен Втори" в Чирпан . Това стана на официална церемония за символично начало на проекта. Основната цел е изграждане на съвременна, удобна и функционална градска..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Временна организация на движението в центъра на Стара Загора на 24-ти май и безплатна "Зелена зона"

С оглед безопасността на движението и безпроблемното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се въвежда временна организация на движението в центъра на Стара..

публикувано на 21.05.24 в 12:36

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по..

публикувано на 21.05.24 в 10:26
храм

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като..

публикувано на 21.05.24 в 10:05