Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тома Баятев:Понякога имаме възможност да превърнем нещо лошо, като това да се разболеем от COVID-19, в нещо прекрасно - да спасим живота на някого

Той е Тома Баятев, на 36 години. Живее и работи в София. Днес е един от онези българи, преболедували COVID-19, които вече са дарили кръвна плазма, за да помогнат да бъдат спасени други животи, на хора в тежко състояние заради същия този вирус.

Разболява се от коронавирус през месец август докато е на море, на къмпинг в търсене на безопасен начин за почивка близо до природата. „За около седмица загубих обоняние и вкус. Чувствах се замаян и отпаднал, но сравнително леко изкарах вируса“, разказва Тома Баятев.

Той от 15 години се занимава с производство на био храни, внимава какво яде, спортува и по думите му, е взимал всички предпазни мерки, в никакъв случай не е подценявал случващото се. Има много приятели лекари и така е разбрал и за възможността да стане донор на реконвалесцентна плазма, една процедура, която дори влиза в графата “антиейдж процедури“, споделя с усмивка мъжът. Иначе посредством даряването може да се спаси живота на повече от един тежкоболни с коронавирус. Донорът може да дари между 200 до 600 мл., в зависимост от състоянието му. При болния процедурата действа като антителата отиват в кръвта, улавят вируса и го елиминират. Обикновено се прелива едно сакче, което има 200 мл.

Все още тази процедура на даряване на кръвна плазма се извършва само в Националния център по трансфузионна хематология в София. Очаква се обаче до края на годината кръвна плазма да може да се дарява и в останалите регионални кръвни центрове - във Варна, Плевен, Стара Загора. Те са одобрени да получат оборудване от Европейската комисия.

Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, на което Тома Баятев е член, се грижи за популяризиране на каузата. какви са условията да се случи даряването, как протича самата процедура, може да чуете от първо лице в разговора на Десислава Крачолова с Тома Баятев.


Още от категорията

Министър Вълчев е поел ангажимент за редуциране на наемите на общежитията

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поел ангажимент, че там където това е в неговите правомощия, наемите на студентските общежития за януари и февруари ще бъдат редуцирани с 50%. Искането бе отправено от Националното..

публикувано на 15.01.21 в 16:06
Емил Христов

Текат срещи за сформиране на общински предизборен щаб на ГЕРБ

Работи се по сформирането на общинския предизборен щаб на ГЕРБ, съобщи общинския председател на партията Емил Христов. В качеството си на заместник-председател на 44-тото народно събрание той коментира как ще бъде гарантирана безопасността и..

публикувано на 15.01.21 в 16:01

Няма промяна в условията за кандидатстване по програмата „Родители в заетост“

Няма да има промяна в условията и изискванията по програмата „Родители в заетост“ за календарната 2021 година, каза за Радио Стара Загора Галина Коларова –експерт „Програми и проекти“ към Дирекция Бюро по труда Стара Загора. По програмата могат..

публикувано на 15.01.21 в 11:04

76 лева струват стоките от потребителската кошница

Годината за слънчогледа беше лоша, но тя беше такава за всички производители в Европа, а това налага една равновесна цена на пазара. Няма причини за рязкото й повишаване. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на..

публикувано на 15.01.21 в 10:09

Залагат 150 000 лв. в бюджета на Стара Загора за премахване на сметища

150 000 лв. за ликвидиране на незаконни сметища са заложени в проектобюджета на Община Стара Загора за 2021 г., съобщи съветникът от „Възраждане“ Искра Михайлова. Уверението е получила от директора на Дирекция "Транспорт, чистота и екология"..

обновено на 15.01.21 в 09:20

Риск от измръзване на посевите в ямболско заради наводненията

Три пъти над месечната норма са отчетените до момента валежи в някои части на Ямболска област. Обстановката в региона постепенно се успокоява, но съществува риск от измръзване на посевите в залетите земеделски земи.  При месечна норма от 38 литра,..

публикувано на 15.01.21 в 06:52

Община Свиленград набира потребители за услугата "Топъл обяд"

Във връзка с определяне на дейността по предоставяне на „Топъл обяд” Община Свиленград обявява прием на заявления за включване в услугата Топъл обяд, за кандидатстване по  процедура BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от..

публикувано на 15.01.21 в 06:25

535 са новите случаи на коронавирус, 35 за област Стара Загора

535 са новите случаи на коронавирусна инфекция за втори пореден ден, показват данните в Единни информационен портал към полунощ. 7439 са направените тестове за последното денонощие.  Положителни са над 7% от пробите. 6728 са оздравелите, починали са 47..

публикувано на 15.01.21 в 06:08

Второто залесяване на Лесопарк „Боровец“ ще се проведе на 23 януари

Служители на Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт“ започнаха подготовка на терена в Лесопарк „Боровец“ за предстоящото залесяване на 5600 фиданки, което ще се проведе на 23 януари, събота, след 10:00 часа. Изкопани са над 1000 отвори..

публикувано на 14.01.21 в 18:28

Без големи тържества ще се проведе ромския празник в Сливен

Без големи тържества и традиционното наддаване за петела ще се проведе ромския празник Банго Васий в Сливен. Това съобщи Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование. Заради забраната за масови събирания от академията са..

публикувано на 14.01.21 в 17:21