Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тома Баятев:Понякога имаме възможност да превърнем нещо лошо, като това да се разболеем от COVID-19, в нещо прекрасно - да спасим живота на някого

Той е Тома Баятев, на 36 години. Живее и работи в София. Днес е един от онези българи, преболедували COVID-19, които вече са дарили кръвна плазма, за да помогнат да бъдат спасени други животи, на хора в тежко състояние заради същия този вирус.

Разболява се от коронавирус през месец август докато е на море, на къмпинг в търсене на безопасен начин за почивка близо до природата. „За около седмица загубих обоняние и вкус. Чувствах се замаян и отпаднал, но сравнително леко изкарах вируса“, разказва Тома Баятев.

Той от 15 години се занимава с производство на био храни, внимава какво яде, спортува и по думите му, е взимал всички предпазни мерки, в никакъв случай не е подценявал случващото се. Има много приятели лекари и така е разбрал и за възможността да стане донор на реконвалесцентна плазма, една процедура, която дори влиза в графата “антиейдж процедури“, споделя с усмивка мъжът. Иначе посредством даряването може да се спаси живота на повече от един тежкоболни с коронавирус. Донорът може да дари между 200 до 600 мл., в зависимост от състоянието му. При болния процедурата действа като антителата отиват в кръвта, улавят вируса и го елиминират. Обикновено се прелива едно сакче, което има 200 мл.

Все още тази процедура на даряване на кръвна плазма се извършва само в Националния център по трансфузионна хематология в София. Очаква се обаче до края на годината кръвна плазма да може да се дарява и в останалите регионални кръвни центрове - във Варна, Плевен, Стара Загора. Те са одобрени да получат оборудване от Европейската комисия.

Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, на което Тома Баятев е член, се грижи за популяризиране на каузата. какви са условията да се случи даряването, как протича самата процедура, може да чуете от първо лице в разговора на Десислава Крачолова с Тома Баятев.


Още от категорията

До края на юни ще са готови Станционната градина и Скейт парка в Стара Загора

Активни дейности се извършват по ремонта на Станционната градина в Стара Загора, която ще бъде изцяло обновена до края на следващите два месеца. Това обяви днес на пресконференция за изпълнението на проектите в Стара Загора, кметът на общината..

публикувано на 21.04.21 в 17:03
Идеен проект за бъдещата многофункционална спортна зала на Стара Загора.

Община Стара Загора ще води разговори с бъдещото правителство за дофинасирането на новата зала

Новата многофункционална зала в Стара Загора ще бъде построена във вече одобрените параметри с капацитет 5 хиляди места и 25 млн. лв. пределна стойност. Това обяви днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той припомни, че в петък Върховният..

публикувано на 21.04.21 в 16:36

Започна активният сезон по градозащита

Стартира активният сезон по градозащита. Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ разполага със 17 731 противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия. Само през последните две години защитаваната от градушки..

публикувано на 21.04.21 в 15:36

Община Нова Загора поднови ремонтите на уличната мрежа

С подобряване на времето и стабилизиране на атмосферните условия, община Нова Загора поднови ремонтната си дейност на улици и важни инфраструктурни обекти. Предстои асфалтирането на ул. „Кузман Стойков“, паркинга зад НЧ „Д. П. Сивков-1870“,..

публикувано на 21.04.21 в 15:15

Онлайн представят "Спасяване на ранената дива природа на България"

Онлайн представяне "Спасяване на ранената дива природа на България" организират от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" тази вечер от 19ч.  Лектор на виртуалното студио ще бъде д-р Христина Клисурова. На събитието ще бъде представено..

публикувано на 21.04.21 в 15:12

Мантинели затрудняват достъпа до спирка и имоти в сливенско село

Жителите на сливенското село Злати войвода изразиха недоволството си срещу монтажа на обезопасителни  мантинели на преминаващият през селото главен път Сливен - Нова Загора. Според кмета на селото Стоян Тенев след монтажа им е ограничен достъпът до една..

публикувано на 21.04.21 в 13:20

Казанлъчани са изхвърлили най-много строителни отпадъци

Общо 827 770 кг. строителни отпадъци са извозени до депото в село Шейново по време на тридневната кампания на Общината „Да почистим Казанлък", съобщават от общинския пресцентър. На второ място най-голямо количество са изхвърлените стари мебели (дивани,..

публикувано на 21.04.21 в 11:18

Възпитаници на Националната Априловска гимназия постигат високи резултати

Възпитаници на Националната Априловска гимназия в Габрово постигат високи резултати, въпреки пандемията през последната година. Ученици на първото светско училище у нас завоюват призови места на национални олимпиади, каза директорът на гимназията..

публикувано на 21.04.21 в 10:55

STEM център откриват в старозагорско училище

С 3D цветен принтер Da Vinci и LEGO-роботи ще работят учениците от XIII ОУ „Св. П. Хилендарски“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на общината.  „Училището е единственото основно в Града на липите, спечелило проект по Национална програма..

публикувано на 21.04.21 в 10:30
Родопите (Каньона на водопадите, Смолян)

Великотърновският университет е домакин на туристически форум

Стопанският факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ е домакин на международна научна онлайн конференция „Туризъм и глобалните кризи“. „България не е само море, а едно цяло“, коментира преди началото на форума в..

публикувано на 21.04.21 в 09:44