Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нормализира се цената на олиото на българския пазар

Владимир Иванов
Снимка: Емил Николов

Наблюдаваме обичайното поскъпване на краставиците и доматите с около 10%, но това е нормално, защото излизаме извън сезон. Това съобщи за Радио Стара Загора Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

" Цената на червеният пипер е с по-ниска от миналата година и имаме едно доста добро предлагане. При картофи, зеле, моркови, лук са със цени близки до миналогодишните или по-ниски. При ябълките, гроздето, лимоните и бананите са абсолютно същите като тези от 2019. При основните хранителни продукти - оризът има поскъпване от 2,30 на 2,40-2,45 лв/кг. Брашното е с нива от 1 лев за килограм." 

Започва да се стабилизира цената и на олиото на българския пазар след рязкото поскъпване през предходния месец, обясни още Иванов.

" Повече от 10 дни равнищата на цените са около 2,60-2,62 лева за литър олио и може би това ще е близко до равновесната цена за зимата за тази реколта от олио и слънчоглед тази година. Оказа се, че реколтата не е чак толкова лоша, колкото предвиждаха някои прогностици в началото с кризата с олиото. Има едно стабилизиране на равнищата на цените между 800- 850 лева за тон слънчогледово семе. Даже вече наблюдаваме и известно намаление на цената на олиото в определени супермаркети с около 10 стотинки за литър. "

Свинското месо е на същите цени като от миналата година като имаме наблюдения дори на намаляване на цените в някои от големите супермаркети в страната, допълни още Владимир Иванов.

"Към момента, ако от всеки един продукт от потребителската кошница закупим по единица, ще платим 76 лева или с 2 лева повече от миналата седмица. Промяната в сумата е изцяло заради цените на зеленчуците към дадения момент. "

Цялото интервю на Елена Енчева с Владимир Иванов, чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Продължава протестът на жителите на Обручище заради лошите пътища

За вторипореден ден жители на гълъбовското село Обручище излизоха на протест с искане за ремонт на пътя от Гълъбово до Мъдрец. В 6 часа те отново блокираха движението по отсечката в района на здравната служба в селото. От Агенция „Пътна..

публикувано на 17.06.21 в 06:43

95 са новите случаи на коронавирус, 3 са за област Стара Загора

95 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 12 171 теста. Положителни са под 1 процент от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Пациентите с коронавирус в болница вече са под 2000 души - 1954. От тях в интензивни..

публикувано на 17.06.21 в 05:18

Започнаха празничните събития от програмата за Деня на Ямбол

Културните събития от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух, започнаха! На 15 юни, вторник, от 18:00 часа беше открита фотографската експозиция „Ида от древността, отивам в бъдещето /Градът на Диана през XIX и XX век/“, организирана..

публикувано на 16.06.21 в 19:21

Временно се преустановява платеното паркиране за леки автомобили на паркинга на парк „Артилерийски“

Във връзка със стартиралите дейности по проект за ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора и въведената временна организация на движение по ул. „Одринска епопея“, където се забранява престоят и паркирането на автомобили с цел..

публикувано на 16.06.21 в 19:16

Министър и музейни експерти обсъдиха проблеми в сектора на културата

Ниските заплати на музейните работници и липсата на подготвени кадри са били във фокуса на разговорите между служебния министър на културата Велислав Минеков и представители на музеи от страната. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на..

публикувано на 16.06.21 в 16:42

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите в Стара Загора

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите тази година в Стара Загора. Те се хранят върху листата и в резултат на това отделят неусвоените въглехидрати под формата на така наречената медена роса, която придава лепкавото покритие на листата...

публикувано на 16.06.21 в 15:34

Болниците в Казанлък и Чирпан спират прием на пациенти с ковид

От днес общинската болница в Казанлък спира да приема пациенти с ковид инфекция, съгласно заповед на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, съобщи управителят д-р Кети Маналова. Пациентите ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ „проф. д-р Стоян..

публикувано на 16.06.21 в 15:08
Град Стара Загора

В Стара Загора подменят безплатно отоплителните уреди на близо 1000 домакинства

967 старозагорски домакинства ще получат безплатно модерни отоплителни уреди, които трябва да заменят използваните до момента на дърва и въглища. Това предвижда третата фаза на изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване..

публикувано на 16.06.21 в 15:00

Честват 70 години музейно дело в Димитровград с научна конференция

42 научни доклада , в пет отделни панела,  ще бъдат представени по време на   ІІІ-та национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век”,  посветена на 70 годишнината от началото на музейното дело в град Димитровград.   Форумът ще се..

публикувано на 16.06.21 в 12:43

Фирми и ЕТ декларират и плащат данъците си до 30 юни

Над 60 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци,..

публикувано на 16.06.21 в 11:03