Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни, коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация. Той уточни, че представянето на подобни данни е незаконно и е съмнително, че те са предоставени от определено болнично заведение. В България е забранена рекламата пред широката общественост на медикаменти, отпускани по лекарско предписание. Такава реклама може да се прави само пред хора с медицинско образование.

Той изтъкна, че лечението при COVID 19 е сходно с това на другите видове остри респираторни заболявания. При поддържащата терапия на симптомите на по-леките форми на заболяването се прилагат медикаменти, които не изискват лекарско предписание. Домашното лечение трябва да е симтоматично. Най-тежките форми по стандарт в цял свят се лекуват в болница.

Очаквано в създалата се ситуация ще има затворени аптеки, защото има заболели или контактни на заболели от COVID 19 магистър-фармацевти. България е на едно от водещите места в Европа по брой на аптеките на глава от населението, което обезпечава снабдяването на населението с медикаменти. В създалата се ситуация не е наложително да бъдат разкривани допълнителни денонощни аптеки. 

Проф. Момеков не приема за професионално и отговорно предложението някои медикаменти, отпускани без рецепта, да се продават в търговски обекти. Страната ни се съизмерва с редица страни в Европа и по показателя брой на леглата на глава от населението в болничните заведения, но за да не бъде претоварена здравната система, трябва да се спазват въведените меки епидемични мерки. Той подчерта, че целта на нееднозначно приеманата мярка за носене на маски, не е репресия, а грижа и форма на човеколюбие. Целта е хората да се предпазят и буди учудване, че въпреки увеличаващия се брой на заразените,  обществото продължава да подценява ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция, коментира проф. Момеков. В прикачения звуков файл разговор на Диана Абрашва с проф. Георги Момеков.


Още от категорията

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17
доц. Жасмина Мирчева

Доц. Жасмина Мирчева: Липсва грижа за човека

Българинът се усеща изгубен. Той не може да намери решение нито за себе си, нито за близките си щом стане дума за лечение. Това коментира пред Радио Стара Загора доц. д-р Жасмина Мирчева, имунолог и консултант по лекарствена политика, с която..

публикувано на 13.11.20 в 14:27