Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електробуси ще возят казанлъчани от януари

4
Електробусите на община Казанлък.
Снимка: Община Казанлък

Казанлък ще бъде една от първите общини в страната с екологичен градски транспорт. В края на януари 2021 г. трябва заработят 7-те електробуса закупени с европейски средства. За целта бе създадено и общинско дружество, което ще отговаря за транспортните линии в рамките на града, както и за новоизграденото депо и електробуси.

Седемте нови електробуса вече са доставени по Проект “Интегриран градски транспорт на град Казанлък – Етап 1“. Те ще обслужват изцяло градските линии. Пет от тях  са с 16 седящи места, а два с 24 места. Към момента те са изцяло оборудвани според изискванията, разполагат с табели, изрядна е документацията им. Персоналът, който ще ги обслужва вече премина  и през необходимото обучение.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поясни, че преди това с Общинския съвет трябва да бъдат взети важни решения. Едното от тях, за цените на билетите и картите, вече е взето. На сесията през месец декември предстои да бъде взето друго решение, което е свързано с три договора, които трябва да бъдат направени за услугата обществен транспорт и за отдаване под наем на превозните средства, на зарядните станции, на новоизграденото депо на Общинското търговско дружество, което ще упражнява тази дейност.

Галина Стоянова обърна внимание и на цялата предистория на създаването на нов екологичен градски транспорт в Казанлък. Като припомни, че общината не е имала възможност да възстанови тролейбусниия транспорт, защото мрежата е била приватизирана навремето, а и продадена впоследствие.

 „Темата за обществения транспорт е много чувствителна за казанлъчани. От години той се изпълнява от частна фирма. Казанлък не е имал общинско предприятие и не е изпълнявана тази услуга досега,“, допълни още кметът Стоянова.

 Проектът за електробусите също е осъществен трудно и едва юни месец тази година бяха подписани договорите с фирмата доставчик на транспортните средства, обясни Стоянова.

„В първите процедури не се яви нито един търговец, защото парите за електробуси наистина бяха много по-малко от пазарните цени, на които се закупуваха електробуси. Преди нас Софийска община закупи електробуси. Ние не се отказахме, макар че мислихме като някои други общини да преразгледаме проектното си предложение и да поискаме да ги заменим с метанови автобуси. Упорито търсехме изпълнител и на третата процедура“, разказа кметът на Казанлък.

При последната процедура кандидати се явиха, но се стигна и до обжалвания на процедурите, които стигнаха до Върховния административен съд.

„Едва през месец юни 2020 година подписахме договор с изпълнителя. Държа да отбележа, че изпълнителят за доставка на електробусите се оказа много отговорна и читава фирма, защото в срок, независимо от пандемичните условия, при трудностите с доставка по море на контейнерите с автобусите и търговските взаимоотношения, които бяха нарушени в тази ситуация, фирмата си изпълни в срок ангажиментите и вече електробусите са тук“, разказа Стоянова.

На последната сесия общинският съвет на Казанлък определи цената на билета в новите електробуси да бъде 80 стотинки.

Цената на абонаментната карта ще се определя на база брой пътувания за месеца.

Цената на абонаментната карта за граждани ще бъде 30 лв. за всички линии, а за една линия 25 лв.

Цената за абонаментната карта за ученици за една линия ще бъде 16 лв., а за всички линии 20 лв. За пенсионери за една линия – 20 лв., за всички линии – 24 лв.  За пенсионери цената на карта за пет пътувания на месец е 2 лв., а за четири пътувания – 10 лв.

В навечерието на Коледа надлез „Катекс“ ще бъде пуснат за движение, каза още кметът Галина Стоянова. Тя подчерта, че след като в края на месец юли фирмата избрана за изпълнител е започнала работа, е изпълнила в срок ангажиментите си. Ще има довършителни работи през пролетта на 2021 година, като те ще бъдат само за полагане на основния пласт асфалтова настилка. Към момента е положен само износващият пласт, поради метеорологичните условия, в които се работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34