Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електробуси ще возят казанлъчани от януари

4
Електробусите на община Казанлък.
Снимка: Община Казанлък

Казанлък ще бъде една от първите общини в страната с екологичен градски транспорт. В края на януари 2021 г. трябва заработят 7-те електробуса закупени с европейски средства. За целта бе създадено и общинско дружество, което ще отговаря за транспортните линии в рамките на града, както и за новоизграденото депо и електробуси.

Седемте нови електробуса вече са доставени по Проект “Интегриран градски транспорт на град Казанлък – Етап 1“. Те ще обслужват изцяло градските линии. Пет от тях  са с 16 седящи места, а два с 24 места. Към момента те са изцяло оборудвани според изискванията, разполагат с табели, изрядна е документацията им. Персоналът, който ще ги обслужва вече премина  и през необходимото обучение.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поясни, че преди това с Общинския съвет трябва да бъдат взети важни решения. Едното от тях, за цените на билетите и картите, вече е взето. На сесията през месец декември предстои да бъде взето друго решение, което е свързано с три договора, които трябва да бъдат направени за услугата обществен транспорт и за отдаване под наем на превозните средства, на зарядните станции, на новоизграденото депо на Общинското търговско дружество, което ще упражнява тази дейност.

Галина Стоянова обърна внимание и на цялата предистория на създаването на нов екологичен градски транспорт в Казанлък. Като припомни, че общината не е имала възможност да възстанови тролейбусниия транспорт, защото мрежата е била приватизирана навремето, а и продадена впоследствие.

 „Темата за обществения транспорт е много чувствителна за казанлъчани. От години той се изпълнява от частна фирма. Казанлък не е имал общинско предприятие и не е изпълнявана тази услуга досега,“, допълни още кметът Стоянова.

 Проектът за електробусите също е осъществен трудно и едва юни месец тази година бяха подписани договорите с фирмата доставчик на транспортните средства, обясни Стоянова.

„В първите процедури не се яви нито един търговец, защото парите за електробуси наистина бяха много по-малко от пазарните цени, на които се закупуваха електробуси. Преди нас Софийска община закупи електробуси. Ние не се отказахме, макар че мислихме като някои други общини да преразгледаме проектното си предложение и да поискаме да ги заменим с метанови автобуси. Упорито търсехме изпълнител и на третата процедура“, разказа кметът на Казанлък.

При последната процедура кандидати се явиха, но се стигна и до обжалвания на процедурите, които стигнаха до Върховния административен съд.

„Едва през месец юни 2020 година подписахме договор с изпълнителя. Държа да отбележа, че изпълнителят за доставка на електробусите се оказа много отговорна и читава фирма, защото в срок, независимо от пандемичните условия, при трудностите с доставка по море на контейнерите с автобусите и търговските взаимоотношения, които бяха нарушени в тази ситуация, фирмата си изпълни в срок ангажиментите и вече електробусите са тук“, разказа Стоянова.

На последната сесия общинският съвет на Казанлък определи цената на билета в новите електробуси да бъде 80 стотинки.

Цената на абонаментната карта ще се определя на база брой пътувания за месеца.

Цената на абонаментната карта за граждани ще бъде 30 лв. за всички линии, а за една линия 25 лв.

Цената за абонаментната карта за ученици за една линия ще бъде 16 лв., а за всички линии 20 лв. За пенсионери за една линия – 20 лв., за всички линии – 24 лв.  За пенсионери цената на карта за пет пътувания на месец е 2 лв., а за четири пътувания – 10 лв.

В навечерието на Коледа надлез „Катекс“ ще бъде пуснат за движение, каза още кметът Галина Стоянова. Тя подчерта, че след като в края на месец юли фирмата избрана за изпълнител е започнала работа, е изпълнила в срок ангажиментите си. Ще има довършителни работи през пролетта на 2021 година, като те ще бъдат само за полагане на основния пласт асфалтова настилка. Към момента е положен само износващият пласт, поради метеорологичните условия, в които се работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01