Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само за няколко часа:

Над 1500 се включиха в петиция за запазване на Дома за деца с увреждания в Бузовград

Обществена кампания стартира вчера в подкрепа на Дома за деца с увреждания в Бузовград. Само за няколко часа в опит да запазят центъра в онлайн петицията, разпространявана чрез социалните мрежи, са се включили над 1500 души. Кампанията носи името „Да спрем закриването на Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза" в с.Бузовград“. В петицията се включват и българи от чужбина. Това разкри в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора психологът в дневния център на Дома Ана Стефанова. Домът за деца с увреждания лишени от родителска грижа в казанлъшкото село Бузовград трябва да бъде закрит до края на годината. Служителите в него са притеснени, че без предизвестие ще бъдат освободени от Нова година, а 15-те деца ще бъдат местени в други Домове по празниците. Центърът се закрива в изпълнение на Националната стратегия за деинституционализация, но служителите в него са били информирани за предстоящото затваряне едва на 11 декември. Ана Стефанова подчерта, че предстоящата раздяла е много тежка за децата. Тя призова отговорните институции да обърнат внимание на човешкия фактор в казуса със закриването на центъра. 

Интервюто на Анна Турлакова с психолога от Дома в Бузовград Ана Стефанова може да чуете в прикачения звуков файл:


Още от категорията

По 100 лв. месечна стипендия ще получават ученици с високи резултати на матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от МОН. Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по..

публикувано на 14.06.21 в 12:22

НОИ актуализира електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията

Националният осигурителен институт актуализира на сайта си електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите,  отпуснати след 31-и..

публикувано на 14.06.21 в 12:16

135 безработни са посетили откритата приемна на Бюрото по труда - Стара Загора

135 човека, които търсят работа в сферата на туризма, са посетили откритата приемна на Бюрото по труда - Стара Загора по време на националната информационна кампания "Робота в БГ туризма", която се проведе между 7 и 11 юни.  Това съобщи за Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:42
romi_geta

11 медиатора от област Стара Загора ще се обучават в помощ за ваксинацията в ромските квартали

Здравните медиатори в област Стара Загора ще организират и подпомагат процеса на ваксинация срещу КОВИД -  19 в ромските квартали и населени места. За целта от днес започва обучението им. Кампанията е съвместна между РЗИ - Стара Загора  и..

публикувано на 14.06.21 в 11:29

УМБАЛ "Киркович" ще заяви участие по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“

Все още не е ясно финансирането, което ще получи УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ Стара Загора  по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ на Министерстовото на здравеопазването, след като стана ясно, че е одобрена . Ръководството на болницата..

публикувано на 14.06.21 в 11:10

Облелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

Днес, 14 юни е Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. По този повод в Стара Загора тече месец на безвъзмездното кръводаряване под мотото „Сподели силата си, дари кръв“.  Партньори в нициативата са Международен младежки център -..

публикувано на 14.06.21 в 09:46

В три хасковски села компютри ще осигуряват по-голяма гражданска ангажираност

В три села в община Хасково са доставени компютри, на които жителите ще се обучават да работят, като крайната цел е тяхната по-голяма близост и ангажираност с местната власт. Устройствата са доставени във Войводово, Малево и Стамболийски, съобщи..

публикувано на 14.06.21 в 08:10
Никола Миладинов

Европейската комисия лансира "Нов европейски Баухаус"

Креативната общност на Стария континент ще бъде ангажирана в инициативата „Нов европейски Баухаус“. Концепцията, лансирана от председателя на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен, прави връзка между Зеления пакт и пространствата, които..

публикувано на 13.06.21 в 13:25

Повреда на локомотива спря движението на влак по маршрута Бургас - София

Бързият влак от Бургас за София, който престоя около 2 часа в района на гара Сливен заради повреда на локомотива, е пътувал за столицата.  Аварията стана малко след 10 часа.  Наложи се да бъде докаран помощен локомотив, който да извози композицията.  От..

публикувано на 13.06.21 в 12:50

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от Болярово

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени, заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди 3..

публикувано на 13.06.21 в 12:05