Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите електробуси ще обслужват изцяло градските линии в Казанлък

Решение за сключването на три договора за ползването на електробусите гласува на последната за годината редовна сесия Общински съвет - Казанлък. Подкрепените на онлайн заседанието днес договори, уреждат условията за предоставяне на услугата обществен транспорт на Общинското търговско дружество „Балканинвест"ЕООД, което ще изпълнява услугата обществен транспорт за територията на града. Общината отдава на общинското предприятие под наем 7-те нови превозни средства, 4-те зарядни станции, новоизграденото депо за съхранение на електробусите.

С новото договаряне на практика се прекратява клауза от сега действащия договор с частната фирма за услуга „Обществен транспорт", за което тя е предизвестена през месец август, т. г.. Частният превозвач ще продължи да изпълнява междуселищните линии, а Общинското търговско дружество поема изпълнението на вътрешноградските линии с новите електробуси. Решението за допълването на дейността на „Балканинвест"ЕООД за обществен транспорт бе взето на редовно заседание на Общински съвет – Казанлък през месец май, 2018 година.

С днешното гласуване на общинските съветници в Казанлък се правят следващи, последователни стъпки в изпълнение на проекта „Интегриран градски транспорт на град Казанлък – Етап 1, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 – 2020. Екипът на Кмета Галина Стоянова работи по бъдещи проекти, с които да осигури модерен екологичен транспорт и за всички населени места на територията на общината.

Продължава подборът на персонала, който ще работи с електробусите: шофьори, монтьори, диспечери и всички други длъжности, които ще бъдат назначени на работа към Общинското предприятие. Паралелно с това, върви въвеждането в експлоатация на системата за електронен транспорт - въвеждане на електронните табла за движение и електронната система, която трябва да бъде инсталирана за диспечерите и за контрола на движение на електробусите.

Приключването на тези две дейности ще позволи Община Казанлък да въведе новия екологичен обществен транспорт в края на месец януари през новата 2021 година. 

На днешното заседание на Общинския съвет в Казанлък бе приет бюджетът за 2021 година на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“. За финансовото обезпечаване на пълния обем от дейности по събиране и извозване на битовите отпадъци, проектиране и изграждане на нови инсталации, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, както и предвидени обезпечения съгласно Закона за управление на отпадъците през 2021 година е предвиден бюджет в размер на 6 млн. 599 хил. 382 лв. За събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации и за тяхното третиране са предвидени 3 млн. 288 хил. 510 лв. Със 774 хил. 400 лв. ще бъдат закупени транспротни средства, съдове за събиране на битови отпадъци и съпътстваща техника. За нови съдове за събиране на битови отпадъци е заложена сумата от 134 хил. 600 лв. Ще бъдат закупени 300 еднофамилни кофи,
контейнери тип „Бобър“ – 300 броя, пет броя шесткубикови контейнери и 10 трикубикови.

Въпреки че с решение на Министерство на околната среда и водите отчисленията през 2021 година се увеличават от 69 лева на 82 лева за тон депониран отпадък, такса „Битови отпадъци“ на територията на община Казанлък няма да бъдат повишавани, обясни кметът Галина Стоянова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02